Már júniusban befejezte a munkáját a női diakonátust vizsgáló pápai bizottság
2018. december 17. írta: Katolikus Válasz

Már júniusban befejezte a munkáját a női diakonátust vizsgáló pápai bizottság

A bizottság jelentése Ferenc pápa előtt van, a további sorsa az ő döntésére vár.

kna_150630-93-000045_priesterweihe_prostratio_1900.jpgMost vált csak nyilvánossá: a Ferenc pápa által létrehozott, a női diakonátus intézményét vizsgáló bizottság idén júniusban befejezte a munkáját. A bizottság által készített jelentést Ferenc pápa már meg is kapta, annak további sorsáról ő hozza meg a döntést.

A hírt a bizottság egyik tagja, Karl-Heinz Menke közölte hétfőn, a német katholisch.de híroldal érdeklődésére. Az egyházi dogmatika emeritusz professzora szerint a bizottság által készített jelentést Luis Ladaria bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa mutatta be Ferenc pápának. Ladaria bíboros maga is a bizottság tagja volt.

A professzor azt is elmondta, hogy a bizottság találkozóin Ferenc pápa kétszer is részt vett, a munkájuk lezárásakor pedig a pápa minden bizottsági tagnak személyesen köszönetet mondott az együttműködéséért.

Korábban a spanyol Vida Nueva nevű lap számolt be arról, hogy a bizottsági dokumentum már Ferenc pápa előtt van. A lap a bizottság egy meg nem nevezett tagját idézve írta, hogy Ferenc pápa szabad döntése, hogy mit tesz a dokumentummal: csupán elolvassa, vagy nyilvánosságra hozza, esetleg egy pápai dokumentumhoz használja fel alapként.

A Vida Nueva által megszólaltatott bizottsági tag szerint a bizottságnak nem az volt a feladata, hogy megítélje, "vajon a diakonátus mai megnyitása a nők számára pozitív vagy negatív [lépés] lenne". A feladatuk ehelyett az volt, hogy megvizsgálják a női diakonátust, ahogy az az első századokban működött az Egyházban.

A spanyol magazin szerint a bizottság záródokumentuma mindössze néhány oldalas, és a korai egyház női diakonátusának történelmi, antropológiai és teológiai szempontjait járja körül. A lap szerint egy másik bizottsági tag problémásnak nevezte az ekörüli vizsgálatokat, mivel a női diakonátusról "csupán néhány történelmi tanúságtétel van, ezek pedig nem adnak meg róla minden szükséges információt".

A bizottsági tag szerint a női diakonátus főleg a keleti egyházban létezett, a hetedik század kezdetétől azonban "eltüntek a nyomai".

A női diakonátus intézményének tanulmányozására Ferenc pápa 2016 augusztusában állított fel egy tizentkét teológusból álló bizottságot. A bizottság egyenlő számban tartalmazott férfi és női teológusokat. A munkát a Hittani Kongregáció prefektusa, Ladaria bíboros koordinálta.

Idén júniusban a bécsi érsek, Christoph Schönborn bíboros nyilatkozott úgy, hogy a női diakonátus intézményét be lehetne vezetni ma az Egyházban. Vele szemben Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa állította azt még 2016-ban, hogy az Egyházban lehetetlen a - felszentelt szolgálatként sohasem létezett - női diakónusságot bevezetni, ezért az ezzel foglalkozó bizottság csupán a diakonisszák történelmi intézményét vizsgálja.

Müller bíborosnak nem sokkal később Arturo Sosa, a jezsuita rend generálisa mondott ellen, amikor azt nyilatkozta, hogy a vizsgálóbizottság létrehozásával Ferenc pápa "kinyitotta az ajtót" a (felszentelt) női diakónusok előtt.

A diakonisszák történelmi intézményét egy hasonló egyházi bizottság megvizsgálta már: 5 éves elemzőmunkájuk eredményét 2002-ben, egy hivatalos vatikáni dokumentumban közölték. Az akkori vizsgálóbizottságnak Christoph Schönborn bíboros is tagja volt. Nem világos tehát, hogy e történelmi kérdésben az új bizottság mi újat tudna mondani.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása