Az Egyház "rehabilitálta" Bulányi Györgyöt?
2019. január 07. írta: Katolikus Válasz

Az Egyház "rehabilitálta" Bulányi Györgyöt?

Részlet a piarista pap saját naplójából.

1982 márciusában a magyar püspöki kar elítélte a "Bokor bázisközösségek" alapítója, Bulányi György tanításait, és eltiltották őt a nyilvános misézéstől. A kifogásolt tanításait Rómába, a Hittani Kongregációnak terjesztették fel, amelynek prefektusa Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt.

A prefektus Ratzinger jelezte, hogy Bulányi György kifogásolt tézisei zavarosak, de több ponton is ellentmondani látszanak az Egyház véglegesnek elfogadott tanításainak. A prefektus, néhány levél váltása után, 1985-ben, a Bulányi ellen kiszabott egyházi szankciók feloldását egy 12 pontból álló hitvallás aláírásához kötötte. A piarista pap erre csak úgy volt hajlandó, ha a listát egy 13. ponttal egészítheti ki, amiben amellett tesz hitet (a Dignitatis Humanae zsinati deklaráció kiforgatott értelmezésével [FRISSÍTÉS: a cikk első változatában a Dignitatis Humanae helyett tévesen a Gaudium et Spes konstitúciót írtuk - KV szerk.]), hogy az ember - értsd: akár az objektív igazsággal, akár az Egyház felszentelt papjaként az Egyház tanításával és fegyelmével szemben is - "csak a lelkiismeretének tartozik engedelmességgel". Ezt a Hittani Kongregáció nevében Ratzinger prefektus nem fogadta el.

Több, mint egy évtizednek kellett eltelnie a kompromisszumos megoldáshoz: a 12 pont egyikébe a Dignitatis Humanae lelkiismeretre vonatkozó részletét belefogalmazták - Bulányi pedig ezt a változatot már hajlandó volt aláírni. 1997-ben így végülis a Hittani Kongregációval egyeztetve a magyar püspöki konferencia feloldotta Bulányit a nyilvános misézés tilalma alól.

Jóllehet a vitatott tanításai elismeréséről szó sem volt, a nyilvános misézés 1997-es újbóli engedélyezését hívei, immár a Magyar Kurírral megerősítve, máig Bulányi atya és teljes tanításának "egyházi rehabilitálásaként" tálalják.

Arról, hogy 1997-ben hogyan és milyen mértékben is történt a vele szembeni szankciók feloldása, maga Bulányi György írt a saját, 2006-2009 időszakot lefedő naplójában (amely a Magyar Elektronikus Könyvtárban is elérhető). Az alábbiakban a pap ide vonatkozó, 2006. december 18-ai bejegyzéséből idézünk. Az idézet szerencsésen betekintést enged a "Bokor" lelkiségi mozgalom alapítójának gondolkodásába is az egyházáról és feljebbvalóiról.

Előzménycikkünk:
Bulányi György - elítélt tévtanítót méltat a Magyar Kurír

71362.jpg

Emil idead az év elején egy levelet, melyet Ratzinger ír Seregélynek '97 áprilisában: közli benne, hogy Bulányi atya végre aláírta a Hittani Kongregáció 12 pontját. A tényállás: aláírtam azonnal, amikor megkaptam, '85 júliusában [nem írta alá, csak egy önkényes 13. ponttal kiegészítve - KV szerk.]. Ez az alaphazugság. [...] S hazudik [Ratzinger] akkor is, amikor '97 szeptemberében körlevélben tudatja az országgal: megszűntek a hierarchia '82-ben hozott korlátozó intézkedései. [...] Ratzinger hazugsága az alapja annak, hogy Erdő [Péter] nem válaszol levelemre. Megbeszélték a magyar püspökök Ratzingerrel, hogy kihirdetik, hogy nincs érvényben a korlátozás, és érvényben marad az. Hazugság hazugságra. '99-ben Erdő, Paskai [László] segédpüspöke letolja a széphalmi plébánost, hogy mért hív meg fungálni a szombatesti misékre. A plébános idegklinikára kerül a letolás hatására, majd elhelyezik, s Adyligeten folytathatom működésem: meg nem hirdetett misét mondhatok vasárnap esténként. Így értem meg, hogy '97-ben Debrecenben mondott hálaadó misémet mért kellett a káplánnak mondania, s Tatabányán a hálaadó misét mért nem hirdette meg a plébános. Az elmúlt tíz év tanulsága: a még Bokorrá nem fertőzött híveket elzárják előlem, amennyire tudják, és nem tálalják őket nekem.

Ko. Laci azt imádkozza '97 októberében pesti hálaadó misémen: Jobb szerettem volna, ha Gyurka nem ír alá semmit. Azt írtam alá, aminek bevevését kértem a 12 pontban '85 júliusában, és boldogan. Azzal, hogy végülis győztem. Naiv voltam. Ratzinger és II. János Pál '87 nyarán megerősíti a korlátozó intézkedéseket, és 97 után is korlátozni akar. Így érthető szeretett, de a Bokrot elhagyó és piarista provinciálissá lett tanítványom prédikációja '97 októberében: Gyurka jót akart, s kivett egyházából egy követ, hogy összeomoljon az egyház temploma. A hierarchia mindig hazudik, amikor csak alkalma van rá, hogy ne érvényesülhessen az, amiért Jézus eljött. A szocializmus inkább elviselt, mint egyházam: Pécelen, Halásztelken, Tápiósűly falujában működhettem. A szocializmus, ha istentagadó is, de nem kapitalista. S az egyház ha nem istentagadó, de kapitalista-mannonista. Isten, nem Isten - nem sokat számít, de a Mammon az számít, mert ő a valóságosan érvényesülő isten.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2019.01.07. 21:32:48

Kemenes Gábor lenne az a pap, aki "idegklinikára került" a letolás hatására? Ő '98-ig volt ott, aztán pont Adyligetet is ellátta. Úgy látszik, jól sikerült felépülnie a szörnyű letolásból, mert folytatta a tiltott gyakorlatot, hogy engedte misézni Bulányit.
Azért említsük meg Gromon András széphalmi plébánost is, Bulányi harcostársát a Bokorban, aki '96-ig működött papként (bár '81-ben már félévig volt felfüggesztve). Akkor lemondott és kilépett a papságból, mert nem tudta elfogadni Jézus feltámadását. Egy darabig még járt Kemenes Gábor atya miséire, ha valami, ez inkább megterhelte szegény Gábor atya idegeit.

kritizator 2019.01.12. 12:07:57

@Mikrobi: kilépett a papságból, mert nem tudta elfogadni Jézus feltámadását.

Várjál csak:
Nem tudta elfogadni Jézus feltámadását, és mégis misére járt?

Nooormaaaalis?

Mikrobi 2019.01.12. 16:18:25

@kritizator: őt kérdezd, szerintem sem logikus. De így volt.

Kisss Katalin 2019.01.19. 14:58:21

Ez az oldal tévtanításokkal van tele, a mindenkori egyházvezetés ellen buzdít. Hamis , tendenciózus írásokat közöl, tényeket hamisít, de kommenteket is töröl. Ítélkezik meghalt kiváló emberek felett, minősít és gyaláz holtakat és élőket is. Az előző kommentemet is kitörölte. Ezt is ki fogja törölni. De azért megint írom. Szégyellje Szerdahelyi úr magát!

Katolikus Válasz 2019.01.19. 21:46:58

@Kisss Katalin: Tisztelt Kisss Katalin! Ezidáig egyetlen kommentet sem töröltünk. Ez alól az öné sem kivétel. Kérjük ellenőrizze ismét a kommentje meglétét. Amennyiben valóban eltűnt, az csak technikai probléma miatt történhetett. Bízunk a megértésében és türelmében, és köszönjük a segítő észrevételeit!

Kisss Katalin 2019.02.03. 16:53:07

Sajnos, de törölték. De ez lenne a legkevesebb. Pl. Egészen közelről ismertem Bulányi Györggyel kapcsolatos fejleményeket. Nem tartozok sem pártolói, sem sem vádlói közé. Ha utána néz Szerdahelyi úr/nem a Katolikus Válasz!, mert az egy cím csak./ a több ezer levéllel és jegyzőkönyvvel dokumentált tényeknek, akkor nem ír ilyen bántó, igaztalan szövegeket. Ráadásul erős halottgyalázás szaga van az egésznek, mivel ő ugye már sem helyreigazítani, sem védekezni nem tud. Én nem értem Önt Uram, hogy nem szólal meg a lelkiismerete? Bulányi Györgyöt életében nagyon durván meghurcolta az állam és parancsára kútmérgezést hajtott létre az akkori egyház is Casaroli segédletével. Mindez nagyon szépen dokumentálva van. De nem csak a Bulányi üggyel kapcsolatban olvasok Önöknél furcsa, csipős, intrikaszagú véleményeket innen- onnan. Sajnos ártanak így az egyháznak és Jézus ügyének. Csak akkor lenne fair magatartásuk, ha véleményeiket ellenvéleményekkel együtt jelentetnék meg.
süti beállítások módosítása