Kiss Bertalan: A rendkívüli miseforma életerős része az Egyháznak
2019. január 19. írta: Katolikus Válasz

Kiss Bertalan: A rendkívüli miseforma életerős része az Egyháznak

Január 19-én az alábbi bejegyzést közöltük a Katolikus Válasz Facebook oldalán:

Hivatalos: Ferenc pápa mai hatállyal megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot. A határozatot a Szentatya egy január 17-ei keltezésű, ma kiadott motu proprioban közölte.

(Forrás: vatican.va)

Kapcsolódó cikkünk:
- Betiltotta a hagyományos latin misét az érseksége területén az Amoris Laetitia háttérírója

Az alábbiakban Kiss Bertalan, a Foaederatio Internationalis Juventutem ifjúsági mozgalom elnökének hozzászólását közöljük, teljes terjedelmében (a hozzászólást a könnyebb olvashatóság kedvéért formáztuk).

Ferenc pápa hivatkozott motu propriojának nemhivatalos magyar nyelvű fordítása a Juventutem Magyarország honlapján elolvasható. Az SSPX-ről közölt cikkeink listája ide kattintva érhető el.

***

29473151_1002777176545852_739920009223995392_o.jpg

A hírközlés, mint általában ezen a lapon, megérdemel egy-két kiegészítést, illetve kontextusbeli tisztázást.

Szent II. János Pál pápa az Ecclesia Dei bizottságot egy átmeneti, ad hoc szervezetnek szánta, mivel úgy gondolta, az SSPX-el záros határidőn belül meg fog oldódni a probléma. Sosem szánták permanens bizottságnak, többek között ezért került már XVI. Benedek pápasága alatt, 2009-ben, teljes egészében a Hittani Kongregáció alá (addig, saját bíboros vezetővel, kvázi független volt a dikasztériumoktól és kongregációktól).

Ferenc pápa jelen döntese megerősíti: a rendkívüli formát végző közösségek stabilizálódtak, mind életük és létszámuk tekintetében, tehát rendes részei a katolikus egyház életének, így nincs már szükség egy külön pápai bizottságra.

Ami az SSPX-et illeti, Ferenc pápa tisztázta az SSPX papsága által kiszolgáltatott szentségek érvényességi kérdését (gyóntatás, házasságkötés), valamint engedélyt adott nekik a papszentelésre és elrendelte, hogy az SSPX által szentelt papokat anyakönyvezzék az adott egyházmegyében.

Következésképpen egyedül a második vatikáni zsinat dokumentumainak értelmezési kérdései maradtak fenn, amelyek tisztán doktrinális természetűek (arról nem is beszélve, hogy a közvetlen tárgyalási lehetőséget az SSPX generálisa kérte, és Ferenc pápa ezt jóváhagyta, mert fontos neki, hogy tisztázódjon a viszony).

Hogy a szenzációkeltésen és a pápa elleni hergelésen kívül milyen módon kapcsolódik ehhez a dokumentumhoz a belinkelt cikk, rejtély számomra. Ennek a dokumentumnak és annak üzenetének a negatív fényben történő feltüntetése a rosszindulatú bulvárújságírás legalja.

Ferenc pápa elismeri, hogy az egyházzal egységben a Summorum Pontificum motu proprio alapján a római rítus rendkívüli formáját végző közösségek életerősek, és létszámuk tekintetében stabilak. Minek hát egy olyan gittegylet, amely '88 óta konkrétan semmit sem ért el az SSPX közeledését illetően, és még a Summorum Pontificum korlátozására is kísérletet tett az Universae Ecclesiae instrukcióval?

A rendkívüli forma tehát egy életerős része az Egyháznak.

(Kép: National Catholic Register)


FRISSÍTÉS 01.24: Olvasónk a Facebook hozzászólásfolyamban válaszolt Kiss Bertalan felvetéseire. A választ, a könnyebb olvashatóság kedvéért, formázva közöljük.

Az Universae Ecclesiae instrukció, mely egyébként teljes terjedelmében, Rihmer Zoltán kiváló magyar fordításában, a Juventutem honlapon olvasható, nem korlátozta a Summorum Pontificum végrehajtását. Éppen ellenkezőleg, biztosította annak megvalósulását a régi rítusban történő misézést kérő hívek számára.

A fenti, külön posztban megjelentetett hozzászólásban „gittegyletként” aposztrofált Ecclesia Dei Bizottság akkori elnökének, Darío Castillon Hoyos bíborosnak a Foederatio Juventutem Internationalis munkáját méltató, 2008. január 17-i levele megtalálható úgy a Foederatiio Internationalis Juventutem, mint a magyarországi szervezet honlapján (magyar fordításban is), melyet a québeci Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megelőzően írt. Ez a méltatás vagy nem mértékadó, hiszen egy súlytalan, a Summorum Pontificum-ot akadályozni akaró és egyébként „88-tól semmit, de azt stabilan” (ld. Kiss Bertalan megjegyzését) nem csináló pápai bizottságtól származik, vagy a Foederatio Juventutem Internationalis akkori vezetése még nem tartotta gittegyletnek az Ecclesia Dei-t.

A tény, hogy a Laudato Si és az Amoris Laetitia árnyékírója, Ferenc pápa bizalmasa, Mons. Víctor Manuel Fernández, az argentin La Plata érseke december 24-re időzített dekrétumában elrendelte, hogy egyházmegyéjében népnyelven (en lengua vernácula) és rendes formájában (en su forma ordinaria), valamint a nép felé fordulva (cara al pueblo) celebrálandók a Szentmisék, és ezzel együtt minden korábbi vonatkozó rendelkezése érvényét veszítette, igenis szorongásra adhat okot, és ezt jogosan jelezhette belinkelt cikkében a Katolikus Válasz. Egyrészt mivel ebben az egyházmegyében több templomban is miséztek latin nyelven, a régi rítus (rendkívüli forma) szerint, ez a rendelkezés éppen nem azt bizonyítja, hogy a „a rendkívüli formát végző közösségek stabilizálódtak, mind életük és létszámuk tekintetében”, hanem ellenkezőleg, azt támasztja alá, hogy minden eddigi jogos működés ellenére egy tollvonással meg lehet tiltani az ilyen virágzó közösségeknek a Summorum Pontificum által biztosított jogát a rendkívüli forma bemutatására. És az Ecclesia Dei volt eddig az a fórum, ahol az ilyen esetekre a hívők jogorvoslatot kaphattak.

Másrészt, ahogyan a Katolikus Válasz ugyanezen december 31-i bejegyzésében említi: „Ezek kizárólagossá tétele sérti az Egyház Róma által kiadott, jelenleg hatályos liturgikus szabályozását.”  A misézés normatív formája ugyanis a II. Vatikáni Zsinat után is, a jelenleg használatos misekönyv szerint is az oltár felé fordulva misézés (erről érdemes Alácsi Ervin atya rubrikáról rubrikára történő elemzését elolvasni).

Ennek fényében „szenzációkeltésnek és a pápa elleni hergelésnek” titulálni a belinkelt cikket, méltánytalan.

Az „Ennek a dokumentumnak és annak üzenetének a negatív fényben történő feltüntetése a rosszindulatú bulvárújságírás legalja” szintén értelmezhetetlen számomra, hiszen a Katolikus Válasz tömören, tényszerűen és kommentár nélkül közölte az Ecclesia Dei pápai bizottság megszüntetését.

Még elhangzott Kiss Bertalannak az eredeti bejegyzés alatti hozzászólásai között, hogy, idézem: „Megjegyzem mind a Familia Christi, mint az Immakuláta Ferencesek esetében az Ecclesia Dei bizottság jelölte az apostoli vizitátor személyét a római rítus mindkét formáját végző közösségek tulajdonképpeni felszámolására”. Ezzel az állítással ellentétben, a Francescani dell’Immacolata komisszárját P. Fidenzio Volpi személyében a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja nevezte ki. A João Braz de Aviz bíboros prefektus és José Rodríguez Carballo OFM érsek titkár által aláírt kinevezés ezen a linken olvasható olasz nyelven.

A ferrarai Familia Christi teljhatalmú biztosának, Daniele Libanorinak, Róma segédpüspökének a kinevezését viszont Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa ÉS az Ecclesia Dei bizottság elnöke jegyzi, ily módon viszont nem megnyugtató, hogy az Ecclesia Dei megszünt, hiszen a Hittani Kongregáció prefektusa (Ferrer) egyszer már szerepet játszott, Kiss Bertalan fogalmazásában, a „római rítus mindkét formáját végző közösség tulajdonképpeni felszámolásában”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2019.01.19. 21:58:11

Ez nem túl hízelgő a számotokra. Pedig egy tradicionalista szervezetről van szó...

Tapsihapsi 2019.01.20. 12:05:04

@Mikrobi: Viszont leközölték, méghozzá főcímlapon. Kíváncsi vagyok, hogy a Magyar Kurír mit tett volna (pardon: mit szokott tenni) hasonló helyzetben. Nem is beszélve Szabó páterről és rádiójáról.
süti beállítások módosítása