Heti gyorshíreink, 2019. május 12-18.
2019. május 19. írta: Katolikus Válasz

Heti gyorshíreink, 2019. május 12-18.

Az alábbiakban a Facebook oldalunkon május 12-e és 18-a között közzétett gyorshíreinket közöljük, fordított időrendi sorrendben. Az eredeti Facebook bejegyzéseink és a hírekhez tartozó képek a linkjeinkre kattintva megtekinthetők.

gettyimages-986344388.jpgMájus 17. - Neymeyr püspök: "A nők pappá szentelése lehetséges"


"A nők pappá szentelése lehetséges, a nős férfiaké pedig szükséges."
- jelentette ki egy csütörtök este tartott sajtótájékoztatón Ulrich Neymeyr, a németországi Erfurt katolikus püspöke. A püspök szerint az Egyházban újra kellene gondolni az ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos teológiai tanítást. [Megj.: A nők pappá szentelésének lehetetlensége az Egyház tévedhetetlen, ezért változhatatlan tanítása. - KV szerk.]

A Türingiában idén tartott három választás (köztük a május 26-ai európa parlamenti választás) kapcsán Neymeyr püspök hangsúlyozta: mivel a katolikusok egy globális közösség tagjai, ezért "a katolicizmus és a nacionalizmus nem férnek össze egymással". A püspök ezzel leginkább a német AfD párt támogatásától óvta a helyi katolikusokat.

(Forrás: katholisch.de)


Május 17. - Botrányos Szűzanya-ábrázolás a női papságért


Mária 2.0 - Egy női nemi szervet imitáló Szűzanya képet tettek közszemlére a német Freiburgi Egyetem kápolnájának oldalán az egyetem katolikus teológia fakultánsának oktatói. A teológusok ezzel kívánták kifejezni szolidaritásukat a szombaton indult "Mária 2.0" elnevezésű egyházbojkott-akció mellett. Egy a molinóról készített fényképet egy támogató üzenettel együtt a teológiai fakultáns a Facebook oldalán is megosztotta. [A Mária 2.0 ellenkezdeményezéseiről ebben a bejegyzésünkben írtunk.]

(Forrás és kép: kath.net)

Május 16. - Adománygyűjtés XVI. Benedek pápa könyvéért


"Joseph Ratzinger, XVI. Benedek pápa „Hit, igazság, tolerancia” című könyve valóságos tankönyvvé vált számomra. Soha ilyen világos, mélyreható eligazítást nem kaptam a vallásokat és a mai szellemi áramlatokat illetően."
- Barsi Balázs OFM (Részlet a könyv előszavából)

A fordító, Sallai Gábor aktuális üzenetét tolmácsoljuk:

Ezidáig 123 ezer Ft támogatás érkezett, és 31 db könyvet fizettek ki előre. Adományokat továbbra is várunk. A könyv mindenképpen megjelenik vagy június közepén, vagy augusztus végén.

A teljes felhívásunk Joseph Ratzinger bíboros (XVI. Benedek pápa) "Hit, igazság, tolerancia" című könyve második kiadásának támogatásához IDE KATTINTVA olvasható.


Május 15. - Alabama államban megvédik a magzatokat az abortuszoktól


KÉSZÜLJENEK AZ ÉLETVÉDŐK!

"Sokan támadják majd az új abortusztörvényt" - írja Alabama állam új abortusztörvényének megszavazása kapcsán több tudósító hírportál, köztük a Keresztény Élet is. Amit a tudósítások nem tesznek hozzá, az ez: pontosan ez a cél!

Az Alabama állami szabályozást ugyanis az Amerikai Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő Legfelsőbb Bíróságon lehet megtámadni. A megtámadás egyet jelent majd azzal, hogy a testület felülvizsgálja az USA liberális abortuszszabályozásához vezető Roe vs. Wade precedenspere kapcsán hozott korábbi ítéletét.

Az 1970-es években hozott ítélet, alkotmányos szabadságjognak kimondva a magzatok életének kioltását, szövetségi szinten kötelezte az USA tagállamait arra, hogy biztosítsák a polgáraik számára ezt a "szabadságjogot". Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság az alabamai törvény vizsgálatakor a tartalmában semmisnek nyilvánítja majd ezt a korábbi határozatát, az USA államok ismét szabad kezet fognak kapni, hogy maguk döntsenek az abortuszok (tetszőlegesen szigorú) helyi szabályozásáról.

Az Egyesült Államokban mára többségbe kerültek az abortuszok szabad hozzáférését ellenzők, a legtöbb államban pedig az abortuszok szabályozásának igen komoly szigorítása lenne várható. Hasonlóan pl. a melegházasságok számos más országra kiterjedt elismeréséhez, egy ilyen ítélet a Legfelsőbb Bíróságtól világszerte lavinát indíthat el a magzatok élethez való jogának elismerésében és az életük erőteljesebb védelmében.

A Legfelsőbb Bíróságon tavaly (Brett Kavanaugh bírói kinevezésével) többségbe kerültek az életpárti konzervatívok. Már a Donald Trump elnöki győzelméhez vezető kampányban világossá vált, hogy a mostani négyéves ciklusa alatt az elnöknek több (liberális-abortuszpárti) bíró lecserélésére lesz lehetősége. Két bíró lecserélésével a testületben tavaly a konzervatív-életpárti bírók kerültek többségbe. Az sem volt titok, hogy amikor ez megtörténik, az Egyesült Államok valamely államában szándékosan ilyen provokatív, szigorú abortuszszabályozást vezetnek majd be azért, hogy a megtámadásával az abortuszok ügye ismét a Legfelsőbb Bíróságra kerüljön - sokkal nagyobb eredményt elérve egy helyi szigorúbb szabályozásnál.

Bővebben erről lásd a Catholic Herald cikkét.

Kapcsolódó:
"Alabama harcba száll a Roe v. Wade ellen." - Pat Cross amerikai karikaturista legújabb rajza.
- VIDEÓ: A mi nemzedékünk véget vet az abortuszoknak!


Május 15. - Benedek pápa válaszolt a dubiára?


"Válasz született a négy bíboros által benyújtott „Dubia”-levélre" - A Christianae blog bejegyzését így kommentáltuk:

Ezt az érdekes összevetést mi is mérlegeltük, de aztán a Christianae blog megelőzött minket (köszönet érte). A feltevés szellemes, és kis közelítéssel az emeritusz pápa levele valóban elég jól válaszol a dubiára. A teljesen jó válasz egyébként továbbra is a katekizmusban található - többek között. A másik nem elhanyagolható probléma az, hogy nem Benedek, hanem Ferenc a Katolikus Egyház feje. Mindenesetre jó, hogy a Christianae blog emlékeztet minket, hogy az Amoris botrány, ha meg is szoktuk, le nem zárult.


Május 13. - Chur püspöke az SSPX-hez vonul nyugdíjba


Alaposan felkavarta a kedélyeket a svájci Chur püspöke, Vitus Huonder, miután bejelentette, hogy a nyugdíjazását követően egy a Szent X. Piusz Papi Testvérület (SSPX) által működtetett intézménybe, a wangsi Institut Sancta Maria iskolához kíván költözni. A püspök azt állítja, szeretné ezzel elősegíteni a jelenleg nem rendezett egyházjogi státuszú (de facto szakadár) papi közösség és a szentszék közeledését egymáshoz. A szentszék cáfolta, hogy tőle hivatalosan ilyet kért volna.

Huonder püspök már 2017-ben betöltötte a 75. életévét, és be is nyújtotta akkor Ferenc pápának a nyugdíjazási kérelmét. A Szentatya előbb két évvel, majd idén áprilisban meghatározatlan időre meghosszabbította Huonder püspöki kinevezését.

A francia Marcel Lefebvre érsek által alapított SSPX-ről ezekben a cikkeinkben írtunk: 
- Cikklistánk az SSPX-ről
- Az első cikkünk az SSPX-ről a régi blogfelületünkön

(Forrás: katholisch.de)

 

Május 13. - A pápai alamizsnás jótékony akciójáról


Hat évnyi, összesen mintegy háromszázezer eurós (kb. 100 millió forintos) számlafizetési hátralék összegyűjtése után döntött úgy a közszolgáltató, hogy kiköti az áramot abból a házból, amelyben évek óta hajléktalanok, köztük családok laknak Rómában. Miután május 6-án lépett a szolgáltató, Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás, önkényesen visszakötötte a házat az áramhálózatba.
 
A Via Santa Croce in Gerusalemme 55 cím alatti házat 2013. október 12-én foglalta el engedély nélkül az "Action" elnevezésű (baloldali-anarchista) csoport. A ház előtte az "Inpdap" (az olasz társadalombiztosító) kormányzati irodaépületeként funkcionált. Jelenleg 420 lakásfoglaló, köztük 98 kiskorú lakja. A házban az "Action" csoportból kinőtt "Spin Time Labs" szervezet ma már üzleti célú helyiségeket működtet: hosztelt, kocsmát, kézműves sörfőzdét, ácsműhelyt, valamint színház- és koncerttermet.
 
A Spin Time Labs április 30-án és május 1-jén "rave" zenei stílusú bulit tartott a házban illegálisan működtetett klubjában. Az áram visszakapcsolását és a pápai alamizsnást megünnepelendő, május 17-ére újabb rave partit hirdettek meg a házba, "AMEN" címmel. Május 18-án ugyanott már a szokásos program szerinti "One Love" reggae bulira kerül sor.

Róma polgármestere, Virginia Raggi világossá tette, hogy a város nem hajlandó átvállalni a ház jelentős mértékű köztartozását. Az ügyben megszólalt Matteo Salvini belügyminiszter is: 

Arra számítok, hogy a pápa alamizsnása, aki egy elfoglalt házban visszakapcsolta az áramot Rómában, kifizeti majd a 300 000 eurós hátralékot is. Azt gondolom, önök mindannyian áldozatokat hoznak azért, hogy kifizessék a számláikat. Ha valaki ki tudja fizetni a nehézséggel küzdő olaszok számláit, mi ettől boldogok vagyunk.

(Forrásaink: Catholic Herald, Il Globo, Lettera 43, Globalist.it, Spin Time Labs/Facebook, Spin Time Labs)


Május 13. - Abortuszellenes tüntetés Philadephiában


Abortuszellenes tüntetés Philadephiában

"Nos ők azt állítják, hogy az abortusz a 'reprodukciós jogok' közé tartozik. Ez nem így van. Mert mire az abortuszra sor kerül, a reprodukció már megtörtént. Senki nem mondja azt, hogy a nőket kényszeríteni kellene a reprodukcióra. Mi amellett érvelünk, hogy senkinek sincs joga meggyilkolni egy embert, amikor ő már megfogant. Az abortusz nem reprodukciós döntés. Az abortusz szülői döntés: 'Megölöm a gyermekemet, vagy gondoskodok róla?' Mi pedig itt állunk, és azt mondjuk: 'Gondoskodj róla!'" - Matt Walsh, közíró, abortuszellenes aktivista (VIDEÓ ITT)

Tiltakozó demonstrációt tartottak május 10-én Philadephiában az abortuszellenes aktivistákat ért immár sokadik atrocitás után.

A tüntetésre aktuálisan azért került sor, mert egy liberális demokratapárti képviselő több Facebook-videóban is arra biztatta a híveit, hogy szálljanak rá, zaklassák, és nyilvánosan szégyenítsék meg az abortuszok ellen békésen tiltazókat, amiért ők "meg akarják mondani másoknak, hogy mi a jó a saját testüknek". A képviselő egy abortuszklinika előtt némán imádkozó idős hölgy megkergetésével, majd három tinédzser lány verbális fenyegetésével mutatta be az általa helyesnek vélt eljárást. A politikus a lányok levideózása közben száz dollárt ajánlott fel bármely nézőjének, aki nyilvánosan beazonosítja őket.

Az abortuszellenes mozgalmak folyamatos erősödésére - amely az utóbbi néhány évben részben Donald Trump elnök életpárti politikájának is köszönhető - egyre frusztráltabb válaszok születnek "döntéspárti" oldalról az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek keretében jelentősen megszaporodtak az életvédő aktivistákat ért, az agresszív fenyegetőzéstől a rongáláson át a súlyos testi sértésig terjedő különféle utcai atrocitások.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ba.na. 2019.05.22. 19:13:03

Nem vagyok fészbukos, nem adományozhatok a könyvre, nem vehetek belőle, ki vagyok tiltva a katolikusok közül, mert nem vagyok fészbukos. Hova süllyedt a katolikusság!!!!
süti beállítások módosítása