Heti gyorshíreink, 2019. június 2-22.
2019. június 23. írta: Katolikus Válasz

Heti gyorshíreink, 2019. június 2-22.

Az alábbiakban a Facebook oldalunkon június 2-a és 22-e között közzétett gyorshíreinket közöljük, fordított időrendi sorrendben. Az eredeti Facebook bejegyzéseink és a hírekhez tartozó képek a linkjeinkre kattintva megtekinthetők. [Kép: Kiadta a szentszék az ősszel Rómában tartandó pán-amazóniai szinódus munkadokumentumát; Forrás: Catholic Herald / CNS / Paul Haring]

20190401t1549-1778-cns-amazon-synod-jaramillo.jpgJúnius 21. - Arinze bíboros úrnapi szentmiséje Londonban


Úrnapján a hagyományos latin rítusban mutatott be püspöki nagymisét a nigériai Francis Arinze bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció egykori (2002-2008) prefektusa. Az ünnepi szentmise helyszíne a londoni Corpus Christi katolikus templom volt. Az eseményen készült képek ide kattintva láthatók.


Június 20. - Megvonták a "katolikus" nevet egy jezsuita gimnáziumtól az USÁ-ban


Egy amerikai jezsuita gimnázium ragaszkodik annak a tanárnak az újbóli alkalmazásához, akivel szemben az indianapolis-i érsekség már felszólította az intézményt, hogy ne újítsák meg a szerződését, miután nyilvánosságra került, hogy az illető személy melegházasságban él. A jezsuita gimnázium ellenállására reagálva az érsekség eltiltotta az iskolát a "katolikus" név további használatától. A gimnázium az érsekség döntése ellen fellebezést tervez benyújtani.

(Forrás: America - The Jesuit Review)


Június 18. - Hamis hírek Benedek pápa egészségi állapotáról


Június 18-a reggelre egy pap Twitter fiókjáról szárnyra kapott az a szóbeszéd, hogy Benedek emeritusz pápa tegnap enyhe stroke-ot (agyérelzáródást) szenvedett el. A szentszéki sajtóiroda vezetője szerencsére cáfolta a hírt. Akárhogyis, mondjunk egy imát a nyugalmazott pápánkért!


Június 17. - Kiadták a készülő pán-amazóniai szinódus munkadokumentumát


Hivatalos: a nős férfiak pappá szentelhetősége is témája lesz az ősszel Rómában tartandó pán-amazóniai szinódusnak. A szinódus június 17-én kiadott, 45 oldalas munkadokumentumában a kérdés a megvitatásra javasolt témák között szerepel.

(Források: Catholic Herald, katholisch.de)

A szinódus munkadokumentuma ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó cikkeink:
- A készülő pán-amazóniai szinódus hozza majd el a papi cölibátus végét?
- Cikklistánk a pán-amazóniai szinódusról
- Cikklistánk a nős férfiak pappá szentelhetőségének vitájáról


Június 16. - Transzszexuálisokat emel vezető pozícióba a német Katolikus Ifjúsági Szövetség


Addig hangsúlyozta a szentszék a szexuális másság egyházi befogadását, hogy a német Katolikus Ifjúsági Szövetség 2020-ra a vezető pozícióiba is beemeli a magukat a férfitől és nőtől eltérő nemi identitásúaknak vallókat.

(Forrás: katholisch.de)

Kapcsolódó cikkünk:
- Keresztszülőknek és hittanároknak hívja az újraházasodott elváltakat Ferenc pápa bíborosi tanácsának titkára


Június 11. - Méltatlan temetést kapott Kína mártír püspöke


Pünkösdhétfőn megtartották Stefano Li Side, a kínai Tianjin Rómához hű földalatti püspökének temetését. A szertartáson csak az állami egyház képviselői vehettek részt. A püspököt gyászmise nélkül, hamvasztással, és nagy biztonsági készültség mellett temették el.

(Forrás: AsiaNews.it)

Kapcsolódó cikkünk:
- Holtában sem hagyják nyugodni Tianjin püspökét


Június 11. - Betiltja a régi miserítust a Máltai Lovagrend


A továbbiakban a Máltai Lovagrend egyetlen rendi eseményén sem lehet a szentmisét a hagyományos latin rítus szerint ünnepelni - határozott a lovagrend 2018-ban viharos körülmények között megválasztott új nagymestere, Giacomo Dalla Torre.

A nagymester levele hangsúlyozza, hogy bár XVI. Benedek pápa 2007-ben kiadott Summorum Pontificum motu proprioja szabad lehetőséget biztosított a papoknak, hogy a szentmisét a hagyományos rítus szerint mutassák be, a vallásos intézmények legfőbb elöljárói mégis megtehetik, hogy a rend számára ezzel ellentétes tiltást vezetnek be.

A rend tagjai közül sokan ragaszkodnak a hagyományos latin rítushoz, ezért a döntés várhatóan tovább élezi majd az elmúlt években botrányokkal terhelt rend tagjai között amúgyis meglévő feszültségeket.

(Forrás: Catholic Herald)

Kapcsolódó cikkeink:
- Cikkeink a Máltai Lovagrendről
- Cikkeink a rendkívüli miseforma kezeléséről az Egyházban


Június 10-11. - Megkéseltek egy papot Lengyelországban


Június 10-én írtuk:
 Súlyosan állapotban szállítottak kórházba egy katolikus papot, miután egy 57 éves férfi késsel támadt rá, írja az AP nyomán az index.hu.

A wroclawi rendőrség szóvivője szerint a támadó pünkösd hétfőn, reggel 7 órakor a város Szűz Mária nevű templomával szemben támadta meg a papot. A támadót elfogták.

A városi egyetemi kórház szóvivője szerint a papnak mellkasi sérülései voltak, megműtötték és most már stabil állapotban van.

Értesülésünk szerint az áldozat a 48 éves Ireneusz Bakalarczyk atya, aki a hagyományhű Szent Péter Papi Testvérület tagja.

Június 11-én írtuk: A wrocławi érsekség közlése szerint Ireneusz Bakalarczyk atyát egy 57 éves hajléktalan férfi szúrta meg. A férfi az erőszakot megelőzően szóba elegyedett a reverendás atyával, és a papok által elkövetett molesztálásokról kérdezte őt. Sem a támadónak, sem Bakalarczyk atyának nincs személyes köze a szexuális visszaélésekhez, az elkövető a média által tálalt ügyek miatti haragját akarta kitölteni egy épp vele szembejövő papon.

(Forrás: CNA)

Kapcsolódó cikkeink:
- Cikkeink az Egyházon belüli molesztálási ügyekről


Június 2. - Egy miniszter is támogatja a Pride miatt tartott engesztelő körmenetet Olaszországban


Katolikusok engesztelő körmenetet tartanak június 1-jén az olaszországi Modenában az aznap ugyanabban a városban tartott "Pride" LMBT-büszkeség felvonulás miatt. A körmenet világi szervezőit a kezdeményezésért több inzultus, köztük halállal fenyegetések is érték. A körmenet megtartása mellett kiállt Olaszország családügyi minisztere, Lorenzo Fontana is.

Örülök, hogy ezt teszik, sok szerencsét kívánok hozzá! Reménykedjünk, hogy senki sem gondolja majd úgy, hogy megakadályozhat egy [ilyen] nyilvános demonstrációt, ami demokratikus is. Remélem, hogy képesek lesznek majd a legjobbat nyújtani, mert bizonyos keresztény értékek jelentik a történelmünk, az identitásunk, és a hagyományaink alapját, és ezeket meg kell őriznünk.

- nyilatkozta a miniszter.

Az egyik szervező, Cristiano Lugli azt mondta: nem a fenyegetőző "melegek és ateisták" lepték meg a szervezőket, hanem azok a "katolikusok", akik arról győzködték őket, hogy a pokolban fognak égni az engesztelő körmenetért.

(Forrás: LifeSiteNews)

Kapcsolódó cikkeink:
- Szent II. János Pál pápa Róma első "LMBT Pride" felvonulásáról
- Schneider püspök: A katolikus válasz az "LMBT Pride" rendezvényekre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása