Marx bíboros: Világi hívek is végezhessék a homíliát!
2019. július 21. írta: Katolikus Válasz

Marx bíboros: Világi hívek is végezhessék a homíliát!

markus_nowak_michaelsempfang_2018_kardinal_marx.jpgNem elégedett a papjai prédikációival München és Freising érseke, Reinhard Marx bíboros - írja a német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de. A bíboros ezért felvetette annak ötletét, hogy a jövőben világi hívekre is rá lehessen bízni, hogy a szentmise homíliáját megtartsák.

"Talán nem akarjuk azt, hogy aki kegyelmet kapott rá, az beszélhessen?" - tette fel a kérdést a bíboros az érsekség honlapján szombaton közzétett üzenetében.

Milyen lesz a jövő prédikációja? Csak a papok prédikálhassanak? Ennek változnia kell.

- tette hozzá.

Marx bíboros azt is szeretné, ha "nagyobb változatosság lenne abban, mit tekintünk szentbeszédnek". A bíboros például üdvözlendőnek tartaná, ha a szentmiséken a homíliák világi hívek tanúságtételeiből vagy prezentációiból ("Visualisierung") is állhatnának.

Reinhard Marx bíboros a német püspöki konferencia elnöke és Ferenc pápa hatfős bíborosi tanácsadói testületének tagja.

Július 15-én a Facebook oldalunkon közzétett gyorshírünk:

A német Reinhard Marx bíboros lesz az ideiglenes egyházfő a következő pápa megválasztásáig Ferenc pápa halála vagy lemondása esetén, ha életbe lép a Kúria reformját előíró Praedicate Evangelium konstitúció.

Ezt az úgynevezett "camerlengo" tisztséget mostanáig olyan bíborosok látták el, akiket a regnáló pápa még életében kiválasztott erre. A Kúria reformjának tervezete szerint azonban automatikusan a szentszék Gazdasági Tanácsának vezetője kapná meg a camerlengo tisztséget - aki most a német püspöki konferencia elnöke, Marx bíboros.

Jelenleg még az ír-amerikai Kevin Farrell bíboros a camerlengo, aki idén februárban kapott Ferenc pápától erre kinevezést.

(Források: LifeSiteNews, NCR)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2019.07.22. 08:39:48

Joga van mindenkinek ahhoz, hogy ne értsen egyet a katolikus egyház tanításaival és liturgikus gyakorlatával. De akkor vállalja fel a véleményét és távozzon a katolikus egyházból, csatlakozzon egy újprotestáns csoporthoz vagy alapítson egyet. Ne akarja a katolikus tanítást és hagyományokat a saját ízlése szerint átalakítani.

Imre Zakarias 2019.07.22. 10:29:55

Napnál világosabb, hogy hat és fél éve a "katolikus egyház" kebelében elkezdődött a Jelenések 13, 11 versében megjövendöltek BETELJESEDÉSE! Ilyen és hasonszőrű "bíborosok", papok és "hívek" tevékenysége juttatja Urunk Misztikus Testét, a Katolikus Egyházat a Kálváriára! Ezek az egyházi szabadkőművesek, a mai Júdások tevékenysége jelzi, hogy a "második, dicsőséges eljövetel nemzedéke vagyunk"! KEK 675. Nem száz év, még tíz sincs "hátra", csupán az Antikrisztus hét éves uralma, és "ennek a világnak" VÉGE! Boldog aki megéri a 1335 napot! Dániel 12, 12. Ne feledjük, Urunk eljövetelekor - a harsona szóra - először a "Krisztusban elhunytak támadnak fel", majd "mi is ELRAGADTATUNK". Új Ég és Új Föld lesz az OTTHONUNK! A kárhozottaké a Pokol, ezer évig!
süti beállítások módosítása