Gyorshíreink, 2019. június 23. - július 21.
2019. július 22. írta: Katolikus Válasz

Gyorshíreink, 2019. június 23. - július 21.

Az alábbiakban a Facebook oldalunkon június 23-a és július 21-e között közzétett gyorshíreinket közöljük, fordított időrendi sorrendben. Az eredeti Facebook bejegyzéseink és a hírekhez tartozó képek a linkjeinkre kattintva megtekinthetők. [Kép: Ünnepi interjút adott Robert Sarah bíboros a pappá szentelésének 50. évfordulóján; Forrás: Rome Reports]

robert_sarah.pngJúlius 21. - Robert Sarah bíboros pappá szentelésének 50. évfordulója


Július 20-án ünnepelte Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, a pappá szentelésének 50. évfordulóját.

A Rome Reports-nak ennek kapcsán adott interjújában a guineai bíboros elmondta: a hazájába érkezett és az egész életüket az afrikai szolgálatnak szentelő misszionáriusok hatására választotta a papi hivatást. "Olyan akarok lenni, mint ők!" - jelentette ki Sarah bíboros.

A bíboros 2001 óta szolgál a Vatikánban. Mint elmondta, elszomorítja, hogy Ferenc pápa ellenségeként mutatják őt be. "Nyugodt vagyok, mert hűséges vagyok a pápához. Egyetlen szót, kifejezést vagy gesztust sem tudnak felidézni tőlem, amivel a pápával ellenkeztem volna. Ez nevetséges. Az Egyházat, a Szentatyát, és Istent szolgálom. Ennyi elég." - kényszerült magyarázkodásra az ünnepi interjújában a prefektus bíboros.

(Forrás: Rome Reports)


Július 8. - Ferenc pápa nem foglalkozik a kritikusaival

A pápa az újságírónkkal beszélgetett a súrlódásairól is a Egyház ultrakonzervatív csoportjaival. ''Nem foglalkozom velük. Mondjanak, amit akarnak. Nem válaszolok.'' - magyarázza. Mint mondja, ezek kisebbségben lévő csoportok, erős kapcsolattal az észak-amerikai egyház bizonyos szegmenseivel. Rengeteg pénzt fogadnak el.

A fenti idézet részlet a La Nacion argentin lap július 7-én megjelent cikkéből, amelyet egy Ferenc pápával folytatott beszélgetésükből készítettek.

(Forrás: La Nacion)


Július 6. - Hírszolgáltatás helyett érzékenyítés a Vatican News-on


"A szerelem nem ismer határokat."
 - Hírszolgáltatás helyett érzékenyítés: a muszlim Musztafa és a katolikus Simona házasságát állítja ki példaként a Vatikán hivatalos híroldala, a Vatican News.


Július 5. - Megint hamisítják Benedek pápa szavait


Június 28-án írtuk
"Egyetlen pápa van, és az Ferenc." - szögezte le XVI. Benedek emeritusz pápa az olasz Corriere Della Sera napilap június 23-án készített, de ma megjelent interjújában.

Július 5-én írtuk: "Egyetlen pápa van, és ez Ferenc." - Nincs okunk feltételezni, hogy XVI. Benedek emeritusz pápa ezt másként gondolja, mint azonban kiderült, nem hangzott el tőle ilyen abban az interjúban, amelyet nemrég ezzel a neki tulajdonított idézettel harangozott be az olasz Corriere Della Sera napilap.

A lap újságírója június 23-án beszélgetett a nyugalmazott pápával, a Corriere pedig az erről készült beszámolót a 28-ai számában jelentette meg. Mint a cikk immár elektronikusan elérhető változatából kiderül, az idézett mondat nem Benedek emeritusz pápától, hanem az újságírótól származik, aki a cikkében ezt így szerepeltette:

Bergoglio ellenfelei, gyakran konzervatívok, akik elkeseredetten keresnek valami olyan kijelentést Benedektől, amely Bergoglio kritikájának hangzik, folyamatosan azt a választ kapták, hogy 'egyetlen pápa van, és ez Ferenc'.

Ferenc pápa hamis szövetségesei, gyakran liberálisok, akik elkeseredetten keresnek valami olyan kijelentést Benedektől, amely Ferenc pápa megerősítésének hangzik, nem először követnek el hírhamisítást az ideológiai céljaik elérésére. Mint emlékezetes, tavaly a vatikáni Kommunikációs Titkárság vezetője, Dario Viganò, egy ilyen - szintén XVI. Benedeket felhasználó - hamisítás miatt lemondásra is kényszerült. A cikkeink erről ide kattintva olvashatók.

(Forrás: LifeSiteNews)


Július 3. - Egy Egyház, két álláspont az "LMBTQ Pride Hónapról"


"Minden LMBTQ barátomnak, legyenek katolikusok vagy másmilyenek: Boldog Pride hónapot! Legyetek büszkék az istenadta méltóságotokra, az ajándékokra, amelyeket Isten adott nektek, a helyetekre a világban, és a sok hozzájárulásotokra az egyházhoz. Mert Isten által 'csodálatosan vagytok megalkotva' (Zsolt 139). PrideHónap2019"
- James Martin SJ, a jezsuita America magazin vezető szerkesztője, a Vatikán kommunikációs tanácsadója (Twitter).

"Emlékeztetnék rá, hogy a katolikusok nem szabad, hogy támogassák vagy látogassák a júniusban tartott LMBTQ 'Pride Hónap' rendezvényeit. Ezek olyan kultúrát népszerűsítenek és olyan tevékenységekre buzdítanak, amelyek ellentétesek a katolikus hittel és erkölcsökkel. Különösen a gyermekekre ártalmasak." - Thomas Tobin, a Rhode Island-i Providence egyházmegye püspöke (Twitter).


Július 2. - Ha pápa lenne, nőket nevezne ki vezető egyházi pozíciókba Marx bíboros


"Ha én lennék a pápa, ezt tenném."
- mondta Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke arról, hogy szerinte a Vatikánban több vezető pozícióba is nőket kellene kinevezni, a szentszéki dikasztériumok prefektusi pozícióit is beleértve. A német püspöki konferencia elnöke erről a német NDR rádió hétfő reggeli beszélgetős műsorában beszélt.

(Forrás: katholisch.de)


Július 2. - Rendkívül népszerűtlenek a modern templomok


"Úton a modernitás felé"
címmel indított honlapot a Német Liturgikus Intézet nevű szervezet Németországban, amellyel a modern építésű templomokat igyekeznek népszerűsíteni a keresztény hívek között. A katholisch.de híroldal beszámolója szerint a honlap elindítását azért érezték szükségesnek, mert a felmérések szerint a hívek között rendkívül népszerűtlenek a 20. és 21. században épített, modern kinézetű templomok.

A gyorshírhez mellékelt képek a katholisch.de cikkéből származnak - Velbert és Schillig városok modern katolikus templomait ábrázolják.

Kapcsolódó cikkünk:
- Miért nem épülnek már "gótikus" templomok Németországban?


Június 27. - Egyházi kiközösítést is feloldhatnak a kikötői papok?


Engedélyt adott Ferenc pápa a kikötőkben szolgáló papoknak, hogy olyan bűnök alól is feloldozást adjanak, amelyek feloldozása ezidáig kizárólag a szentszék számára voltak fenntartva. Ilyen bűnök közé - ahogy azt a Rome Reports idézi - pl. az Oltáriszentség meggyalázása, vagy a gyónási titok megsértése tartozik.

Az indoklás szerint a hajókon dolgozó tengerészek és halászok hónapokat is eltöltenek a tengeren, elszigeteltségben. Ferenc pápa arra biztatta ezért a kikötői káplánokat, hogy gyakran látogassák ezeket az embereket a hajóikon, legyenek együtt velük, és adjanak számukra lelki támaszt és vigasztalást, amikor épp a kikötőkben horgonyoznak.

(Forrás: Rome Reports)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása