A magyar püspökök támogatásáról biztosította Veres András az LMBT-lobbi által támadott lengyel püspököket
2019. augusztus 14. írta: Katolikus Válasz

A magyar püspökök támogatásáról biztosította Veres András az LMBT-lobbi által támadott lengyel püspököket

eb2rm6ixyaadd4-.jpgTámogató levelet írt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Veres András győri megyéspüspök Stanisław Gądecki érseknek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének, amiért az LMBT-mozgalom tagjai és támogatói az elmúlt napokban élesen bírálták a lengyel püspöki kart Marek Jędraszewski érsek szavai miatt.

Az alábbiakban Veres András püspök atya levelét idézzük teljes terjedelmében, a levél angol és lengyel nyelvű változatából elkészítve annak magyar nyelvű (nemhivatalos és potenciálisan pontatlan) fordítását:

Excellenciás úr,

Tudjuk a történelmünkből, hogy a hitünk tanításaiban való állhatatosság újból és újból haragra indított másokat. Ennek ellenére meglepődve figyeltük a legutóbbi igazságtalan támadásokat, amiért önök csupán kifejezték a katolikus egyház tanítását a korunk egy jelenségével szemben. Megdöbbentő látni, hogy akik a meggyőződéseik elfogadását követelik, ezzel egyidőben megtagadják önöktől és a más véleményen lévőktől a megszólalás jogát egy adott kérdésben.

Mivel ezek a támadások példátlanok, ezzel a levéllel szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat és testvéri támogatásunkat.

Testvéri egységben,

+ Veres András

Győr püspöke,
A Magyar Püspöki Konferencia elnöke

Budapest, 2019. augusztus 13.

A krakkói érsek a Varsói Felkelés 75. évfordulóján celebrált augusztus 1-jei szentmise szentbeszédében kárhoztatta a Lengyelországot a kommunizmus elmúltával ma fenyegető "neo-marxista" ideológiát, amely többek közt a szerinte szintén totalitárius LMBT-ideológia erőszakosságában nyilvánul meg.

A vörös pestis már nem szorongatja a hazánkat. Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne itt egy újabb, ami uralni akarja a lelkünket, a szívünket, és az elménket. Ez nem marxista és nem bolsevik, de ugyanabból a lelkületből született: neo-marxista. Nem vörös, hanem szivárványos.

- mondta a krakkói Szent Mária Bazilikában tartott homíliájában Jędraszewski érsek.

Az érseket a szavaiért éles támadások érték a lengyel sajtóban. Ezek nyomán Stanisław Gądecki poznani érsek és a lengyel püspöki kar elnöke nyilatkozatban állt ki a krakkói érsek mellett. Gądecki érsek hangsúlyozta, hogy a konkrét (azonos nemükhöz vonzódó) személyek tisztelete nem vezethet egy olyan ideológia elfogadásához, amely célul tűzi ki "forradalom előidézését a társadalmi szokások és emberi kapcsolatok terén", egyúttal "világnézeti totalitarizmussal" vádolja azokat, akik bírálni merészelik ezt az ideológiát.

E héten hétfőn szintén támogató nyilatkozatot adott ki Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása, amelyben felhívta a szlovák és a magyar püspököket is, hogy álljanak ki Jędraszewski érsek és a lengyel püspökök mellett.

Veres András és a magyar püspökök kiállásáról tudósítva az amerikai Church Militant online katolikus híroldal és televízió külön videóösszeállítást is szentelt annak, hogy bemutassa, milyen mélyek a magyar-lengyel barátság és szolidaritás történelmi, kulturális, és érzelmi gyökerei. A tudósításukból az amerikai katolikus közönség még a "Lengyel, magyar, két jóbarát" kezdetű rigmussal is megismerkedhetett.

FRISSÍTÉS 08.14: A szlovák katolikus püspöki konferencia nevében Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a konferencia elnöke is szolidaritását fejezte ki a lengyel püspöki kar mellett. A részletek ide kattintva olvashatók.


(Forrásaink: Episkopat.pl, ChurchMilitant.com, PagadianDiocese.org, MagyarNemzet.hu


Kapcsolódó cikkeink:
Schneider püspök: A katolikus válasz az "LMBT Pride" rendezvényekre
- Cikkeink az LMBT mozgalom és a katolikus egyház viszonyáról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása