Jezsuita generális: Az ördög szimbolikus, nem személyes valóság
2019. augusztus 22. írta: Katolikus Válasz

Jezsuita generális: Az ördög szimbolikus, nem személyes valóság

sj-bild_32089_euc-symposion-2-24.jpgIsmét tagadta a Sátán és az ördögök személyes valóságát Arturo Sosa, a jezsuita rend 2016. októberében megválasztott generálisa. A venezuelai pap 2017-ben egyszer már nagy vihart kavart, amikor azt mondta: az ördög alakját csak a keresztények hozták létre azért, hogy szimbolikusan kifejezzék vele a világban jelenlévő gonoszságot.

Sosa atya most az olasz Tempi híroldalnak erősítette meg ezt az álláspontját egy augusztus 20-ai (21-én megjelent) interjúban, amelyet az Olaszországban rendezett Rimini Meeting egyik fellépőjeként adott:

Tempi: Sosa atya, létezik az ördög?

Arturo Sosa: Különféle módokon. Meg kell értenünk a kulturális összetevőket ahhoz, hogy erről a karakterről beszélhessünk. Szent Ignác megfogalmazásában a gonosz lélek visz rá minket arra, hogy olyan dolgokat tegyünk, amik Isten lelke ellen vannak. Az [ördög] a különféle struktúrákban, de nem a személyekben lévő gonosz megszemélyesítéseként létezik, mivel az [ördög] nem egy személy, hanem a gonosz cselekvésének egy módja. Ő nem egy személy, mint egy emberi személy. Az [ördög] a gonosz jelenlétének módja az emberi életben. A jó és a rossz állandó küzdelmet folytat az emberi lelkiismeretben, nekünk pedig megvannak módjaink arra, hogy kifejezzük őket. Istent jónak ismerjük el, egészen jónak. A szimbólumok részei a valóságnak, és az ördög szimbolikus valóságként létezik, nem személyes valóságként.

Sosa atya állításaival szemben a Katolikus Egyház Katekizmusa kijelenti, hogy az ördög valós lény, egy bukott angyal, aki Isten ellen lázadt fel:

Az Egyház tanítja, hogy [a Sátán] kezdetben Istentõl teremtett jó angyal volt. "Az ördögöket és a többi démont Isten természetük szerint jónak teremtette, de önmaguktól rosszak lettek." (KEK 391)

A Szentírás beszél ezeknek az angyaloknak a bûnérõl. Ez a "bukás" ezeknek a szellemi teremtményeknek a szabad választásában áll, mely radikálisan és visszavonhatatlanul elutasította Istent és az õ országát. (KEK 392)

A jezsuita rend szóvivője 2017-ben leszögezte, hogy Sosa atya az ördöggel kapcsolatos állításaival "azt vallja és tanítja, amit az Egyház vall és tanít". Mint ismét bebizonyosodott, ez sajnos egyáltalán nincs így.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.08.24. 08:31:11

Mt 8, 28-32 a gadarai megszallott tortenete plasztikus abrazolas. Nem egy "mod" diffundalt a diszno-kozosseg egyedei cselekvesi "modjaba" es valt a disznok csoportkoheziojava, mely ongyilkossagra sarkallta oket, noha a szakadek addig is ott volt, de mindaddig soha nem mentek a kozelebe sem.
Mi az, ami arra sarkallja a Vatikan titkarsagat es a jezsuita rendet, hogy folyamatosan sokkolja nemcsak a katolikusokat, de a protestansokat is? Bob Larson a hires rock zenesz ma hires es eredmenyes pritedtans exorcista - akit meg XVI Benedek is emlit az Uj eneket az Urnak cimu konyveben -, nemcsak mint szellemi valosagrol beszel, de kulonbozo fajta demonokrol is. Peldaul letezik a szabadkomuvesseg muveloi, kedveloire specializolodott demon, ami szazadokon at fejti ki hatasat az illeto leszarmazottaiban. Lattam ezt az "ordoguzeset".Ez megiscsak egy tulajdonsagokkal, eltero erzekenyseggel rendelkezo demon, ordog, gonosz lelek, bukott angyal, akit meg lehet kulonboztetni, bar hatasai ugyanazok lehetnek mint a hetkoznapi, egyszeru demonoke. Miert ismerik fel Jezabel "szellemet" ma is? Amikor nem kereszteny, ateista pszichiaterek, pszichologusok ma mar elismerik vegre a katolilus egyhaz tanitasanak helytallo voltat, en ha jezsuita generalis lennek nem dobnek a szenzacio kedveert koveket a toba, hacsak nem akarnam lapositani es relativizalni az egyhaz tanitasat. Ugy nxilatkpzott mintha most VEGRE valami borzalmas ket evezredes butasagot a nagy jezsuita O tisztaz a bekesseg kedveert. Vegulis minek kellett akkor egy Szent Mihaly arkangyal bronz szobor a Vatikan kozepen Benedek papa penzebol ket papa aldasaval ha az angyal tulajdonkeppen nem veszes, nem kell megijedni tole, csupan lapos hetkoznapi ize-mize valosag jo vagy rossz egy kutya, teljesen mindegy. A jo hogy a Vatikan titkarsagabol is ralatnanak, ha akarnanak.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.08.26. 01:31:35

Szent Ignác... bicegj vissza! Nagy a baj!

quintius 2019.08.26. 13:06:52

Ilyenkor indul ellene hivatalos eljárás, amiért egy alapvető kérdésben az egyház tanításával ellenkező tételt hirdet?

Ha egy alapvető kérdésben nem vallja az egyház tanítását valaki, magához veheti az Oltáriszentséget?

quintius 2019.08.27. 12:49:13

@Gratia Copiosa: Szívesen olvasnék olyan pszichológustól vagy pszichiátertől, aki a katolikus tanítást tartja mérvadónak démon-ügyben. Megosztana néhány nevet, nagyon köszönöm!

csaba carmarthen 2019.09.23. 14:20:24

@quintius: @Otido: @Gratia Copiosa:

"E rettenetes megpróbáltatás véres ostora alatt hogyan lesztek képesek elkerülni a pusztulást, a csüggedést, hogy lesztek képesek megmaradni erősnek a hitben, és csak Jézusban és Evangéliumában hinni?

Szeplőtelen Szívem válik legerősebb védelmezőtökké, védőpajzsotokká, amely megőriz Ellenfelem minden támadásától.."

mariaspapi.blogspot.com/2015/05/a-don-stefano-gobbi-altal-kapott.html?m=1

mek.oszk.hu › ...PDF

Jezsuiták és szabadkőművesek - Magyar Elektronikus Könyvtár...

www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://mek.oszk.hu/12400/12486/12486.pdf&ved=2ahUKEwinr_yU9ebkAhWDShUIHRnOCc0QFjAFegQIARAB&usg=AOvVaw2Pgf7tXIid9-MlfkAnNAzz

veritas-vincit-international.org/2015/01/18/hand-signals-of-freemasonry-explained/amp/
süti beállítások módosítása