Brazil püspök: "Amazónia már nem katolikus."
2019. augusztus 28. írta: Katolikus Válasz

Brazil püspök: "Amazónia már nem katolikus."

A langyos katolicizmust kiszorította az evangelikál fundamentalizmus és prozelitizmus.

jose_luiz_azcona-1200x762_c-768x488.jpg"Amazónia, legalábbis a brazil Amazónia, már nem katolikus." - jelentette ki a portugál ACI Digital katolikus hírügynökségnek Marajó emeritusz püspöke, José Luis Azcona.

A püspök szerint a térségben már rég az evangelikál kereszténység ["pentecostalism"] a meghatározó vallási irányzat. "Amazónia egyes területein az evangelikál többség a 80%-ot is eléri." - nyilatkozta a püspök.

Azcona püspök szerint az evangelikál kereszténység a "fundamentalista és prozelita [térítő - KV szerk.]" jellege miatt volt képes átvenni a meghatározó szerepet a katolicizmustól. "Az evangelikál benyomulás az őslakos etnikai közösségekbe, az, hogy az Evangélium nevében felülírnak kultúrákat, etnikai identitásokat, [átformálnak] őslakos embereket - ez egy komoly jelenség ma Amazóniában, ami a fundamentalista és prozelita jellegével mély hatást gyakorol az őslakos népekre."

Ez ma Amazónia arca!

"Erről egyetlen szó sem esik az Instrumentum Laborisban." - tette hozzá a püspök.

A püspök az őszre tervezett, az amazóniai térségre fókuszáló római szinódus munkadokumentumát (Instrumentum Laboris) több pontban is aránytévesztőnek tartja.

Mint Azcona püspök az interjúban elmondta, Amazóniában az egyik legnagyobb problémát a gyermekek családon belüli (testi, lelki, és szexuális) kizsákmányolása jelenti. "Hol van Amazónia és gyermekeinek védelme az Instrumentum Laborisban - így tehát a szinódusban?" - teszi fel a kérdést a püspök.

A püspök szerint a munkadokumentum az inkulturáció fogalmát is tévesen használja, mivel egy szintre helyezi a helyi bennszülött kultúrákat és hitvilágokat az Evangéliummal.

A dokumentum azon felvetésére, miszerint üdvözlendő lenne, ha a térség paphiányának enyhítésére a Szentszék engedélyezné helyi nős férfiak ("viri probati") pappá szentelését, Azcona püspök úgy reagált: a térségben maga a papság van lelki és hitbeli válságban, amit nem lehet a papság egy új formájának létrehozásával orvosolni.

A püspök szerint a papi cölibátus fegyelmébe való beavatkozás ma egyenesen a világegyház egységét fenyegeti. "Az egyházszakadásnak ez a veszélye nem képzeletbeli dolog! És nem csak Amazóniában!" - figyelmeztetett a püspök.

A 79 éves José Luis Azcona püspök a spanyolországi Pamplonában született. 1987-ben kapott missziós püspöki kinevezést az amazóniai régióba, amely szolgálatából 2016-ban vonult nyugalomba.


(Forrás: Pan-Amazon Synod Watch / Catholic News Agency)


Kapcsolódó cikkeink:
Új utak az evangelizációban? Egyházi misszió, ahol nem keresztelnek meg senkit.
- Cikklistánk a készülő pán-amazóniai szinódus egyházi vitájáról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása