A nők pappá szentelését követeli az oberzelli ferences nővérek rendfőnöknője
2019. szeptember 20. írta: Katolikus Válasz

A nők pappá szentelését követeli az oberzelli ferences nővérek rendfőnöknője

A német egyház az elszakadás szélén táncol. Minden azon múlik, merre lép majd Róma.

katharina-ganz-kirchlicher-feminismus.jpgAz Oberzelli Ferences Nővérek rendfőnöknője szerint a németországi egyház "éjfél után öt perccel" jár a nők pappá szentelésének kérdésében, utalva arra, hogy egy ilyen esetleges újítás az Egyházban Németországon belül már most is megkésett lenne.

"Az egyházunkon belüli nemi egyenlőség eléréséhez drasztikus változtatásokra van szükség." - jelentette ki a 48 éves Katharina Ganz nővér (lásd a képen, ahol Ferenc pápától kérdez a rendi elöljárók nemzetközi találkozóján május 10-én, Rómában) a Würzburgi Katolikus Vasárnap (Würzburger katholischen Sonntagsblatt) nevű lapban. A rendfőnöknő interjúját a würzburgi egyházmegye is megosztotta a hivatalos közösségi oldalain.

Ganz szerint ha a kérdésben semmilyen változtatás nem történik, úgy "számos elkötelezett keresztény" fogja elhagyni a katolikus egyházat.

A mi kultúránkban többé már nem lehet azt közvetíteni, hogy az ajtó a nők felszentelése előtt zárva marad.

- magyarázta a ferences főnöknő.

Ganz szerint a ferences nővérek azt szeretnék, ha "öt püspök Németországból" kijelentené a pápának, hogy nem fogadják el a nők kizárását a papságból "változhatatlan isteni előírásként". A főnöknő szerint ez világossá tenné Ferenc pápa előtt, hogy szükség van a kérdés további diszkussziójára, különösen mert - szerinte - a nők pappá szentelésének lehetetlenségét az Egyház nem jelentette ki formálisan, tévedhetetlen tekintéllyel [Tévedés. Szent II. János Pál pápa megtette ezt az 1994-es "Ordinatio sacerdotalis" apostoli iratában. Részletes indoklást a nők pappá szentelésének lehetetlenségéről Szent VI. Pál pápa is adott az 1976-ban kiadott "Inter insigniores" nyilatkozatában. - KV szerk.]

Katharina Ganz a nyilatkozatában arra is hivatkozott, hogy az évek során az Egyház halálbüntetéssel kapcsolatos tanítása is megváltozott [Tévedés. Az összefoglalónkat erről lásd itt. - KV szerk.], így szerinte a nők pappá szentelésével kapcsolatos tanítás is változhat. Ganz ennek kapcsán felidézte, hogy Ferenc pápa a rendi elöljárókkal tartott májusi találkozóján világossá tette, hogy az Egyház tanítása a halálbüntetésről valóban változhat.

Ha az Egyház még mindig fennálló abszolutista, monarchista felépítését nézzük, úgy a pápának miért ne állna hatalmában és jogában az idők jeleire tekintettel megváltoztatni egy korábbi tanítást?

- tette fel a kérdést a rendfőnöknő.

Ganz nővér abban reménykedik, hogy német püspöki konferencia által meghirdetett "szinódusi út", amelyen a nők pappá szentelése is vitatéma lesz, megoldást ad majd a kérdésben, legalább Németország területén. A rendfőnöknő szerint egy ilyen helyi megoldás azután az egész világegyházra kihatással lenne. "Ez nem magányos út lesz majd." - értékelte Ganz.

Az Oberzelli Ferences Nővérek ("Jézus Szent Gyermeksége Szolgálóinak Kongregációja") közössége összesen 143 tagot számlál: 117-et Németországban, 19-et Dél-Afrikában, és 7-et az Egyesült Államokban. A közösséget 1855-ben alapította meg a würzburgi egyházmegyében Antonia Werr, Oberzell központtal. Katharina Ganz nővért idén választotta meg újabb 6 évre legfőbb elöljárónak a rend 23 fős képviselőtestülete. A rend 2016-ban azért szerepelt a német püspöki konferencia híroldalán, mert fiatal, új jelentkezők híján fel kellett adnia azt a 161 éves hagyományát, hogy a nővérek az Egyház számára hímzett mireruhákat készítenek.


A német egyház az elszakadás szélén táncol. Merre lép majd Róma?


Ferenc pápa egy idén júniusban kiadott levelében, amelyet a német katolikus egyház tagjainak címzett, arra kérte a német püspököket, ügyeljenek rá, hogy a "szinódusi úton" egységben maradjanak a világegyházzal.

Az Egyház szexuális erkölcstanát, a papi cölibátust, a homoszexualitást, és a nők felszentelését megvitató "szinódusi úton" a német püspökök azt szerették volna elérni, ha egy olyan fórum, amelyen a püspökök kisebbségben, a hívek válogatott képviselői pedig többségben vesznek részt, e tanításbeli kérdésekben "kötelező érvényű" határozatokat fogadhat el (külön) a német egyház számára. Ezt az eljárásrendet a Püspöki Kongregáció nevében annak prefektusa, Marc Ouellett bíboros, egy szeptember 4-én a német püspöki konferenciának küldött levelében "egyházjogilag érvénytelennek" mondta ki.

A német püspöki kar elnöke, Reinhard Marx bíboros - immár bevált kommunikációs trükként - válaszul azt mondta, minden halad tovább a tervek szerint, Ouellett bíboros levele csupán félreértésen, ti. a "szinódusi út" egy korábbi, azóta már átdolgozott tervezetén alapul. Ahogy elemzők rámutattak, bizonyíthatóan valótlan az, hogy Ouellett bíboros kritikáit a "szinódusi út" legfrissebb tervezete alaptalanná tette volna.

Szeptember 19-án Marx bíboros mindenesetre személyesen találkozott Rómában Ferenc pápával és Ouellett bíborossal azért, hogy eloszlassa az aggályaikat (nem mellesleg Marx szeptember 20-án már ugyanott a Szentszék példátlan költségvetési hiánya miatt összehívott válságtanácskozást vezeti).

A német püspökök szeptember 23-26-a között tartják a következő plenáris ülésüket, amelyen a "szinódusi út" eljárásrendjét hivatalosan is megszavazzák majd.


Német egyházmegyék már most is de facto szakadásban vannak


A német katolikus egyház 27 egyházmegyéjéből 14 már ma de facto szakadásban van, miután a helyi püspökök, a kérdésben felülírva az Egyház egységes tanítását, engedélyt adtak a papjaiknak a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatására.

Az "interkommúnió" problémáját azonban bonyolítja, hogy Ferenc pápa a kérdésben eleinte maga is zavarkeltő üzeneteket fogalmazott meg, majd a "reformer" német püspökök mostanihoz hasonló trükközése nyomán az interkommúnió helyi engedélyezését személyesen jóváhagyta.

Ferenc pápa pontifikátusa alatt a német püspökök két hasonló ügyben már szintén "győzelmet arattak". Az újraházasodott elváltak áldoztatásának korábban csak helyi lázadásként bevezetett engedélyét Ferenc pápa az Amoris Laetitia apostoli buzdításában és argentin püspökök hozzáfűzött magyarázó dokumentumában emelte "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" rangjára. Hasonlóan, a német reformer püspökök - XVI. Benedek pápával évekig hiába folytatott vitájuk után - sikeresen érték el Ferenc pápánál azt is, hogy a liturgikus szövegek nemzeti nyelvű fordításait a nemzeti püspöki karon belüli egyetértés esetén Róma automatikusan hagyja jóvá.

További cikkeink a németországi katolikus egyház állapotáról ide kattintva olvashatók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2019.09.21. 10:36:30

"úgy a pápának miért ne állna hatalmában és jogában az idők jeleire tekintettel megváltoztatni egy korábbi tanítást?"

És ezt a flátuszvocit sikerült egy (német) teológiai doktorátus birtokában kinyögnie az aranyanyámnak.
Nem tudom hirtelen, hogy neki gratuláljak-e nagyobbat, vagy a retardált egyetemének.

Kisss Katalin 2019.09.21. 14:26:38

"Ténsasszony""aranyanyám"- Onnan a magaslatról, amivel le-néznek valamire ilyen szavakkal, nehezen lehet mást mint puliszka pufogtatást csinálni. Nem tudom hirtelen gratuláljak, vagy retardáltnak minősítsem a bejegyzések kommunikációs stílusát.

Gratia Copiosa 2019.09.21. 18:14:05

Ferences is lehet kreten, nem csupan eretnek.

csaba carmarthen 2019.09.23. 10:05:56

@Kisss Katalin: nagyon enyhén és visszafogottan fogalmazott...miközben Németországban teljes gőzzel folyik az Oltáriszentség meggyalázása...a hierarchia csúcsáról kiindulva...a legmagasabb (földi)szint (egyelőre) hallgatólagos jóváhagyásával...

Az Oltáriszentség meggyalázása olyan mint az abortusz facilitátiója a feloldozás szigorúságának lazitásával...
Ha fp áll mögötte, akkor mindenki hallgat...és cincognak az egerek..akárcsak ez a hölgy...

A cél azonban pontosan az ami megvan írva Dániel könyvében és ahogy ez meg van irva:

A mindennapi áldozat (az Eucharisztia) megszüntetése...

Ezért@Intersziti: szóhasználata - finom és nőies a helyzet súlyosságához képest.

Dán8,9 Közülük az egyikből szarv nőtt ki. Először parányi volt, de aztán annál jobban megnőtt dél, kelet és a dicső ország felé. 10 Sőt felnőtt az ég seregéig, a seregből és a csillagok közül néhányat a földre vetett, és összetiporta őket. 11Felnőtt egészen a (mennyei) sereg Fejedelméig,

megszüntette a mindennapi áldozatot,

és elpusztította szentélye helyét 12és seregét. A mindennapi áldozatot gonosztettel váltotta fel, az igazságot földre tiporta, és minden tette sikerrel járt...

(Dán10,14 magam pedig eljöttem, hogy tudtodra adjam: mi fog történni népeddel a végső napokban, mert a látomás azokról a napokról szól...

20 Nézd, most tudtodra adom, mi van megírva az igazság könyvében...)

remnant-army.org/wordpress/hu/2019/09/22/ki-olyan-eros-koztetek-hogy-mellem-alljon-majd-es-kialljon-az-igazsag-mellett-a-nelkul-hogy-en-beavatkoznek-ebben-az-idopontban/

Intersziti 2019.09.23. 11:45:36

@Kisss Katalin: Nem én vagyok magasan, hanem ennek a ténsasszonnak a teológiai tudása van olyan mélyen, hogy szerintem még elsőáldozónak sem alkalmas. Érdemes egyházatyákat olvasni. Sokat. Tanulmányozni az ekkléziológiájukat, aztán összehasonlítani azzal a baromsággal, amit a pápa hivataláról és konpetenciájáról írt.

Intersziti 2019.09.23. 11:47:11

@Intersziti: jav. *kompetencia. Bocs, mobilról írtam.

vadna 2019.10.04. 11:16:40

jonapot !!tüzelövasarlasban kérek segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik 54 ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 28 ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto//kérem segitsenek tüzelöben török péter sajokaza fatelep 20 324 3966) vagy fabian lajos sajovelezd fatelep 20 958 58 52//VARGÁNÉ SZÜCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862

VARGA ZOLTAN VADNA SZABADSAG TER 15

70 518 9043

vadna 2019.11.24. 07:43:23

@Intersziti:

jonapot !!tüzelövasarlasban kérek segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik 54 ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 28 ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto//kérem segitsenek tüzelöben török péter sajokaza fatelep 20 324 3966) vagy fabian lajos sajovelezd fatelep 20 958 58 52//VARGÁNÉ SZÜCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862)pentektol munkanelkuli vagyok uzemorvos nem irta ala alkalmassagit sziv cukorbetegseg miatt

VARGA ZOLTAN VADNA SZABADSAG TER 15 705189043

ankica 2019.12.04. 20:58:38

@Intersziti: Nem túl régen azt hiszem itt a katolikus válaszban olvastam hogy német ferences pap támadta, illetve felszólította a pápát hogy el kell fogadni a melegeket és a házasságukat szentesíteni kell. A végén kiderült hogy a német papok püspökök között rengeteg meleg van, többek között ez a ferences pap is és nem is tagadta, sőt büszke rá. Az legalább a csuhájában (szerzetesi ruhájában) volt de ez a nő, ha ferences nővér akkor hogyan lehet teljesen civil ruhában ami a rendjükben nem megengedett? A nyugati egyházak döntik be a Vatikánt azt hiszem. Ők már rég nem Isten szolgái, tisztelet a kivételnek.
süti beállítások módosítása