Közleményben határolódik el Regensburg püspöke a szakadár "szinódusi úttól"
2019. szeptember 25. írta: Katolikus Válasz

Közleményben határolódik el Regensburg püspöke a szakadár "szinódusi úttól"

voderholzer.jpgRainer Woelki bíboros kölni érsekkel együtt alternatív témákat ajánlott megvitatásra a "szinódusi út" keretében Rudolf Voderholzer regensburgi püspök (a képen), mivel szerinte a 2020 tavaszán kezdődő tanácskozássorozat (a német püspöki kar többsége által már korábban elfogadott) témái nem tükrözik a németországi egyház válságának realitásait, és mert olyan téves és megalapozatlan feltevésekből indulnak ki, mint pl. hogy a szexuális visszaélések kezeléséhez az Egyház papi cölibátusról, a nők felszentelt szolgálatáról, vagy a szexuális erkölcsökről szóló tanításait kellene megreformálni.

Voderholzer püspök a szeptember 25-ei közleményében leszögezi, hogy ő ezekre a vitatémákra nemmel szavazott. Mint írja:

Az, hogy nemmel szavaztam, nem azt jelenti, hogy eleve kivonom magamat a vitákból. Továbbra is szeretnék azokban résztvenni és azokhoz hozzájárulni. Nem vagyok azzal vádolható, hogy megtagadom azt a párbeszédet, amire Ferenc pápa kifejezetten buzdított minket. De emlékeztetnék rá, hogy nem várok sokat, mivel nem látom, hogy a feltételek a valódi "párbeszédre" adottak lennének.

A Woelki bíboros és Voderholzer püspök által javasolt témákat ("evangelizáció", "világi hivatások", "katekézis", "a hivatások szolgálata", stb.) a püspöki konferencia többsége elvetette. Talán részben erre is reagálva, a regensburgi püspök a közleménye végén kijelenti:

Ami a szinódusi folyamatot illeti, fenntartom a jogot, hogy ha szükséges, teljesen kilépjek majd belőle az első tapasztalatok után.

Mint korábban írtuk, a német püspöki konferencia tagjai közül mindössze három püspök (Rudolf Voderholzer, regensburgi püspök; Rainer Woelki bíboros, kölni érsek; és Konrad Zdarsa, augsburgi püspök) nem fogadta el a "szinódusi út" tervezetét. Ezt nekik a nyilvánosság felé külön jelezniük kellett, mivel a püspöki kar elnöke, Reinhard Marx bíboros úgy számolt be a sajtónak a "szinódusi út" megszavazásáról, mintha az a teljes püspöki kar egyhangú támogatását élvezte volna.

Rudolf Voderholzer egyike volt annak a hét német püspöknek is, akik panasszal éltek a Szentszéknél a püspöki konferenciájuk - azóta már a német egyházmegyék többségében elfogadott - interkommúnió-tervezete ellen. A regensburgi egyházmegyében a püspök ennek megfelelően nem engedélyezte a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását. Igaz, amióta Ferenc pápa ebben a döntést végülis az egyes német egyházmegyék püspökeire bízta, Voderholzer püspök hangját többé nem lehetett már hallani a témában.


Kapcsolódó cikkeink:
- Német püspök: Senkin sem segít, ha a tanítást felhigítjuk
Voderholzer püspök az Egyházat elhagyók „aggasztóan magas” számáról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása