Gustavo Gutiérrez: Támogatnunk kell a pápát, máskülönben el fogjuk veszíteni őt
2019. október 09. írta: Katolikus Válasz

Gustavo Gutiérrez: Támogatnunk kell a pápát, máskülönben el fogjuk veszíteni őt

A "felszabadítási teológia atyja" szerint az Egyház és Ferenc pápa "veszélyes szituációban" van: támogatnunk kell a pápát - mondja Gutiérrez - máskülönben "hamarosan el fogjuk veszíteni őt".

kna_133784_gutierrez.jpgGustavo Gutiérrez, a "felszabadítási teológia atyja" szerint a katolikus egyház jelenleg "veszélyes szituációban" van. A helyzet nagyon nehéz, különösen Ferenc pápa számára - jelentette ki a 91 éves perui teológus kedd este Rómában, a Szentatya lépéseit és kijelentéseit érő bírálatokra utalva.

Ha nem támogatjuk a pápát, hamarosan el fogjuk veszíteni őt.

- tette hozzá Gutiérrez.

Gutiérrez, aki a pán-amazóniai szinódusra érkezett Rómába, és a múlt héten személyesen találkozott Ferenc pápával is, kedden a Szent Egyed Közösség vezetőjével, Andrea Riccardi-val folytatott beszélgetést.

Szerinte Ferenc pápa tisztában van a nehéz helyzettel, és egyelőre jól halad előre. Mint mondta, nemcsak a pápának, de a pán-amazóniai szinódusnak is számos kritikusa van. Gutiérrez szerint ugyanakkor ennek a szinódusnak rendkívüli jelentősége van, és abban bízik, hogy a püspöki találkozó "tartós eredményeket ér majd el".

A kétes tanításairól ismert, és ezért Ferenc pápaságáig mellőzött perui teológus, Gustavo Gutiérrez Merino, az 1971-ben megjelent "A felszabadítás teológiája" című művével hívta fel magára a figyelmet, amely könyv végül a teljes teológiai mozgalom névadója is lett. 

Miközben II. János Pál és XVI. Benedek pápák alatt ez a teológiai irányzat negatív megítélés alá esett, és a Hittani Kongregáció két instrukcióban is elítélte számos gondolatát, a latin-amerikai Ferenc pápasága alatt ma folyamatos kísérletezés zajlik a felszabadítási teológia, és személyesen Gutiérrez rehabilitálására.

A rehabilitációnak ilyen gesztusaként köszöntötte és méltatta Ferenc pápa Gutiérrezt tavaly, a 90. születésnapja alkalmából, amelyről a Magyar Püspöki Konferencia "félhivatalos hírportálja", a Magyar Kurír is beszámolt. A beszámoló után nem sokkal a Kurír egy a felszabadítási teológiát méltató írást is megjelentetett Görföl Tibortól, "Időszerű, hasznos és szükséges – Ötvenéves a felszabadítási teológia" címmel.

A Kurír 2013 óta új főszerkesztővel és megújult szerkesztőséggel dolgozik, talán így kerülhette el a figyelmüket, hogy 2009-ben az oldaluk még elítélően írt a felszabadítási teológiáról. Miután erre egy tavalyi cikkünkben részletes kritikával kiegészítve felhívtuk a figyelmet, a Magyar Kurír szerkesztősége a 2009-es cikket egyszerűen átírta.

Részletek a fentiekről ide kattintva olvashatók

(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.10.17. 23:30:04

@csaba carmarthen: Pacepa (tábornok) a román Securitate parancsnoka volt. A könyvében nem is említi a KGB-t. Ami érthető abból a szempontból, hogy Románia és a Szu viszonya igen feszült volt.

csaba carmarthen 2019.10.17. 23:48:54

@Otido:

Ion Mihai Pacepa has seen his share of excitement, serving as general for Communist Romania’s secret police before defecting to the United States in the late 1970s.

The highest-ranking defector from communism in the ‘70s, he spoke to CNA recently about the connection between the Soviet Union and Liberation Theology in Latin America. Below are excerpts of the interview. All footnotes were provided by Pacepa....
süti beállítások módosítása