Robert Sarah bíboros: Nagy összhang és folytonosság van Benedek és Ferenc pápák között
2019. október 14. írta: Katolikus Válasz

Robert Sarah bíboros: Nagy összhang és folytonosság van Benedek és Ferenc pápák között

"Aki a pápa ellen van, az ipso facto kizárja magát az Egyházból."

Interjút jelentetett meg az olasz Corriere della Sera lap október 7-én Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával. Az interjúban a bíboros több más téma érintése mellett megerősítette a kiállását Ferenc pápa mellett is. Az alábbiakban, terjedelmi okokból csupán néhány lényeges idézetet közlünk Sarah bíboros szavaiból.

web3-cardinal-robert-sarah-franccca7ois-recc81gis-salefran-i-cc-by-sa-4-0-kygi-u31401682206373s0e-1224x916_corriere-web-roma.jpg

Corriere: Sokan úgy olvasták vagy fogják olvasni az ön [legújabb] könyvét, mint ami a jelenlegi pápaság ellen van. Másrészről a szövegét XVI. Benedeknek és Ferencnek, "Szent Ignác hűséges fiának" is ajánlotta. Mi akkor az igazság?

Robert Sarah: Az igazság az, hogy sokan nem azért írnak, hogy az igazság mellett tegyenek tanúságot, hanem hogy egymással szembeállítsák az embereket, hogy megkárosítsák az emberi kapcsolatokat. Az igazság nem számít nekik. Az igazság az, hogy akik engem szembeállítanak a Szentatyával, azok egyetlen szót, egyetlen mondatot, vagy egyetlen gesztust sem tudnak tőlem idézni, ami alátámasztaná az abszurd - vagy azt mondanám: ördögi - állításaikat. A Sátán megoszt, szembeállítja az embereket, egyiket a másikkal szemben. Az igazság az, hogy az Egyházat a földön Krisztus helytartója, vagyis a pápa képviseli. És aki a pápa ellen van, az ipso facto kizárja magát az Egyházból. Megértem, hogy az emberi társadalom - és különösen az értelmiségi világ - kontrasztokat keres, hogy meghatározza vele egy terület álláspontjait, de mintha már nem is lenne más módja megértésnek, mint hogy ellenpontokat támasztunk a 'mi' és 'ők' között. Ez súlyos hibának tűnik, talán ördöginek is.

Hozzátenném, hogy minden pápa 'megfelelő' a saját kora számára. A gondviselés helyesen lát minket, nem gondolja? A kérdés az: vajon amit az atyáinktól kaptunk, érvényes-e még a gyermeikeink számára? És ha igen, hogyan tehetjük azt az ő saját tapasztalatukká? Ezeknek a nyilvánvaló igzságoknak az újrafelfedezésére vagyunk meghívva, mind Benedek utolérhetetlen gondolati elemzésében, mind Ferenc nagyvonalú és ragyogó buzgalmában. A felfogásuk nyilvánvaló különbségei ellenére nagy összhang és folytonosság van közöttük, ahogy azt mindenki láthatta az elmúlt években. Ferenc pápa szavait mindig a folytonosság hermeneutikája szerint kell értelmeznünk. Pontosan ugyanúgy, ahogy azt II. János Pál és VI. Pál között tettük. Az Egyház történelme csodálatos, és azt a televíziós talk show-kra jellemző politikai karikatúra szintjére degradálni csak marketingfogás, és nem pedig az igazság keresése.

A bíboros beszélt a házas férfiak ("viri probati") pappá szentelésének ötletéről is, amely legutóbb a pán-amazóniai szinódus munkadokumentumában került elő, és amelyről jelenleg is megbeszélések folynak az október 6-a és 27-e között Rómában megrendezett szinóduson:

Ez a javaslat teológiailag abszurd, és a papság egy funkcionalista felfogását tükrözi, mivel a három [papi] ajándék (tria munera: santificandi, docendi, és regendi [áldozári, tanítói, és kormányzói funkciók - KV szerk.]) szétválasztását akarja, ami teljesen ellentmond a II. Vatikáni Zsinat tanításainak (Lumen Gentium n. 20-22, Christus dominus n. 2 , Presbyterorum Ordinis n. 4-6), és a latin egyház egész Hagyományának, ami ezek lényegi egységére épül. A házas férfiak pappá szentelése megkérdőjelezné a cölibátus kötelező voltát is. E tekintetben talán Szent VI. Pál pápa kijelentése a mérvadó, amelyet Ferenc pápa saját magáévá tett egy újságírói csoport előtt tartott beszédében, 2019. január 27-én: 'Előbb adnám oda az életemet, mint hogy megváltoztassam a cölibátus szabályozását.' Ezért megismétlem: nincs mitől tartani. A szinódus megvizsgálja ezt, és a Szentatya azután majd levonja a következtetéseket.

Kapcsolódó cikkünk:
Sarah bíboros: A nős férfiak pappá szentelése "szakítás az apostoli hagyománnyal"

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2019.10.15. 09:57:04

A kötelező papi cölibátus és a munusok felhasogatása két külön téma. Aki nem hiszi, kérdezze meg a nyírcsászári parochust. Nem értem, hogy a félrebeszélést miért nem hagyjuk meg a progresszív sajtónak.

csaba carmarthen 2019.10.18. 11:27:53

A pápa Benedek.
Nem a Szentlélek buktatta meg, tehát a Szentlélek nem fog mégegy pápát beválasztani...
Sarah el van varázsolva...

Promoting scandals, promoting LGBTQ, the meeting in Rome:
youtu.be/DREI1GtnPXs

(Versus : sign of Hope as Bishop A. Schneider and Cardinal Burke raise their voices in Rome...
youtu.be/-M9sxwHHSdg

vs.
fatherofloveandmercy.wordpress.com/2015/03/04/my-loyal-sacred-servants-who-remain-true-to-my-word-will-rise-and-guide-you-2/ )

Clinton, Obama, Soros Overthrew Pope Benedict In Vatican Coup

George Soros, Barack Obama and Hillary Clinton orchestrated a coup in the Vatican to overthrow the conservative Pope Benedict and replace him with radical leftist Pope Francis, according to a group of Catholic leaders citing evidence from various sources including WikiLeaks emails.
fatherofloveandmercy.wordpress.com/2013/07/22/mother-of-salvation-the-last-secret-of-fatima-was-not-revealed-so-terrifying-was-it/

Pope Benedict XVI reigned as Pope of the Catholic Church from 2005 to 2013 before unexpectedly resigning in unusual circumstances. Becoming the first Pope to step down since Pope Gregory XII in 1415, Benedict is widely considered the first to do so on his own initiative since Pope Celestine V in 1294.

However the group of Catholic leaders cite new evidence uncovered in emails released by WikiLeaks to claim the conservative Pope Benedict did not actually resign on his own initiative, but was pushed out of the Vatican by a coup that the group of researchers are calling the “Catholic Spring.”

Soros, Obama and Clinton used the United States’ diplomatic machinery, political muscle, and financial power to coerce, bribe and blackmail “regime change” in the Roman Catholic Church in order to replace the conservative Benedict with the current Pope Francis – who has since become an unlikely mouthpiece for the international left, stunning Catholics around the world.

Now the group of Catholic leaders have sent a letter to President Trump urging him to launch an official investigation into the activities of George Soros, Barack Obama, Hillary Clinton (and others) who they allege were involved in orchestrating Catholic Spring that resulted in their goal of “regime change” in the Vatican.
The Catholic leaders cite eight specific questions they seek to have answered concerning suspect events that led to the resignation of Pope Benedict, the first papal abdication in 700 years.

“Specifically, we have reason to believe that a Vatican ‘regime change’ was engineered by the Obama administration,” say the petitioners, in their January 20

remnantnewspaper.com/…/3001-did-vatica…

csaba carmarthen 2019.10.18. 11:33:48

On the 3rd secret f Fatima:
1/St Francis of Assisi
The Seraphic Father St Francis of Assisi on the Catholic Church at the End-times with 2 Popes Chapter XIII..page 248..

archive.org/stream/worksseraphicfa00frangoog#page/n268/mode/2up
2/Padre Pio
www.ourladyofgoodsuccess.com/blogs/news/padre-pio-and-the-3rd-secret-of-fatima
3/Don Gobbi
gloria.tv/article/easE78XUe4WY1AX7JEPGpXnJG
4/Bishop Danneels acknowledge the St Gallen ("mafia") club of Bishops and Cardinals within the Church and their secret meetings aiming to overthrow Pope Benedict...versus UDG 81. JOHN PAUL 2 CONSTITUTIONAL LETTER ON SUCH ISSUES-1996.
youtu.be/DxVVrdXaJoA
fromrome.wordpress.com/2015/09/30/the-myths-used-to-defend-team-bergoglio-from-udg-81/

csaba carmarthen 2019.10.21. 05:58:55

+ valahol itt is keresendő Sarah bíboros kevésbé karakán kiállásának (ill. az igazság mellett való kiállás hiányának) a magyarázata:

youtu.be/r_84Ue2QOlI

Ja, és Viganó Érsek élete védelmében rejtekhelyen van....

youtu.be/3oHp2vlArm0
www.bbc.com/news/world-europe-45332850

Gratia Copiosa 2019.10.26. 07:20:10

Az azert magyarazatit kivetel, miert zavarta ossze ez a papasag nagy tomegek hiterzeket es mnden uj evangelizacio es a szavak megvaltozratasa, hitigazsagok megringtasa ellenere sn0em ozonlenek az embeek sem vissza, sem uj megterokent a nyugati civilizacioban az Anyaszentegyhazba. Az okumenzmus eredmebye zero. Katolikusok millioit bestialis kegyetlenseggel meszarolta le a szemunk elott es teszi a mai napon is, senki rajuk sem hederit. Minden rendben van. Lassan Hunyady es Kapisztran is ki lesznek utalva, mert hagyjuk, hogy senki meg ne torje a be nice parancsat., Utobbi angol szo eredete allitolag a romaik a logo nyalu szerencsetlen, beteg felkegyelmuekre hasznaltak, akik mindenkire nevetnek es mindenkit es mindent elfogadnak, befogadnak mert keptelenek megkulonboztetni. A megoldas semmilyen hirforrast nem szabad olvasni, es nezni.

Intersziti 2019.10.28. 17:55:29

@kritizator: Képesség, küldetés, hatalom, funkció. Az Egyházi Rend szentsége három munust közöl a felszentelttel: kormányzati, megszentelői és tanítói. Az Amazonas menti párt time-os papokat a félrebeszéd szerint csak a megszentelői funkcióban üzemeltetnék, vagyis csak a szentségeket szolgáltatnák ki egy cölebsz plébános vezetése alatt.
süti beállítások módosítása