Matteo Salvini a húsvéti misék korlátozottan nyilvános megtartását kéri
2020. április 06. írta: Katolikus Válasz

Matteo Salvini a húsvéti misék korlátozottan nyilvános megtartását kéri

"A húsvét a mi Urunk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, és olaszok millióinak ez a reményadás fontos pillanata lehetne."

ap_19258444458365-e1573221462570.jpg"Támogatom azoknak a kérését, akik rendezett és kiscsoportos módon, a közegészség teljes tiszteletben tartásával, akár három, négy vagy ötfős csoportokban templomba akarnak menni húsvéti misére." - jelentette ki szombati televíziós interjújában Matteo Salvini, Olaszország volt belügyminisztere és miniszterelnök-helyettese.

"Be lehet menni a dohányboltba, mert egyesek nem tudnak cigaretta nélkül meglenni. De sokak számára a lélek gondozása ugyannyira létszükséglet, mint a testé." - tette hozzá.

Azt kérem tehát a püspököktől, hogy engedjék meg a híveknek, hogy korlátozott számban, de mehessenek templomba, ugyanúgy, ahogy mehetnek a szupermarketekbe is, távolságot tartva, maszkokkal és kesztyűben. A húsvét a mi Urunk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, és olaszok millióinak ez a reményadás fontos pillanata lehetne.

- mondta Salvini.

A politikus szavaira Dino Pirri atya, a Twitter és a televízió egyik olasz "sztárpapja" szinte azonnal reagált:

Kedves Salvini! A templomok ma azért vannak zárva, mert a papok tiszteletben tartják az országunk törvényeit. Mi a püspökeinknek engedelmeskedünk, nem önnek. Mi az embereket nem felhasználjuk, hanem szeretjük. Mi nem a népszerűséget keressük, hanem a köz javát.

A miniszterelnök-helyettes nyilatkozatára Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz katolikus püspöki konferencia elnöke is reflektált a Corriere della Sera lapnak adott interjújában:

Ez a felelősségvállalás ideje, nem a vitáké. Meglátjuk, hogy ki az, aki képes erre.

Matteo Salvini elvált férfi, két gyermekkel két különböző nőtől, jelenleg élettársi kapcsolatban - emlékezteti olvasóit a hírről tudósító Crux katolikus lap [amelynek főszerkesztője a katolikusként elvált és újraházasodott John L. Allen - KV szerk.].

Salvini ugyanakkor többször is nyilvánosan kiállt a katolikus hit és Olaszország katolikus hagyományai mellett. Ennek kapcsán nagy vitát váltott ki, amikor tavaly az európa parlamenti választások kampányában kijelentette: "Olaszországot és az életét" "Mária Szeplőtelen Szívére" bízza, és egyúttal tanúságot tett amellett, hogy már régóta mindenhová rózsafüzérrel jár. Amikor erre több egyházi tekintély - köztük Pietro Parolin szentszéki államtitkár is - bírálta őt, amiért szerintük méltatlan személyként csupán politikai célokra használja a katolikus hitet, Salvini úgy felelt:

Én vagyok a legutolsó a keresztények között: elváltam, bűnös vagyok, káromkodok, háromszor megyek szentmisére egy évben. De megvédem a történelmünket és a katolikus iskoláinkat. Ha hiszek Istenben és Mária védelmét kérem, ez zavar valakit?

(Salvini gesztusa mellett Ventimiglia-San Remo "migránsmentő" püspöke, és Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció korábbi prefektusa is kiállt.)

Októberben, amikor a baloldali oktatási miniszter a feszületek Olaszországban régi hagyománynak számító tantermi kihelyezése ellen szólalt fel, a szicíliai Monreale érseke azzal érvelt nyilvánosan ez ellen, hogy "a feszületek iskolatermekből történő eltávolítása csak Salvini-t segítené", mert a feszületek védelmében "háborút indítana a kormány ellen". Az így megszólított Salvini az érseknek adott válaszában erre többek közt úgy reagált:

Ön szerint nekem kellene védelmembe vennem a [keresztény] hitet és értékeket? Én egy bűnös ember vagyok.

(Forrás: Crux; Kezdőkép: AP Photo/Luca Bruno)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2020.04.07. 12:53:35

A Katolikus Egyhaz bizonyitott a vilagi hatalmassagok elott. Kepes minden kontinensre ervenyes rendeletet hozni amit abban a percben vegrehajtanak a hivek, es ahogy a kezdet kezdeten, az uldozesek kozepette a Romai Birodalomban, jo allampolgarok voltak, ma is azok az egesz vilagon.. Ez az amire az iszlam nem kepes es egyaltalan nem hajlando. Ha valamiert fel lehet haborodva az ember, az az iszlam szakertok minosithetetlen arulasa a Katolikus Egyhazban es a nyugati civilizacio ertelmisege es politikusai miatt lehet. Az iszlam ervenyes tanitasa szerint a szekularis allam minden intezmenye illegalis, minden altala kialakitott jogintezmeny folott all az iszlam es az egyes mohamedan individuum. Termeszetesen a Nyugat altal biztisitott szocialis ellatast elfogadjak es kovetelik, mert az a hitetlen kotelessege. Peldat hozhatnek fel, de vilagosan leirtam mi a valosag. Amikor olyan jeleket latnak, mintha lehetne targyalni az iszlammal, az az adott helyzetben pillanatnyi gyengeseg jele, de minden esetben az iszlam strategia resze es reszukrol minden ervenytelen amit hitetlennel kotnek, meg akkor is ha valamit alairnak. Termeszetesen kell targyalni, beszelni, de nem kell azt a latszatott kelteni -es ezt latjuk minden szinten - hogy rendben van minden az iszlammal, mert ez verlazito hazugsag.
süti beállítások módosítása