Tüntetni hívta papjait a washingtoni érsekség
2020. június 09. írta: Katolikus Válasz

Tüntetni hívta papjait a washingtoni érsekség

De nyilvános misét tartani a koronavírus miatt továbbra sem lehet.

image.jpgA koronavírusra hivatkozva még mindig nem lehet nyilvános miséket tartani a washingtoni érsekség területén, az érsekség mégis egy hétfőn megtartott politikai tüntetésen való részvételre kérte a papjait.

A meghívó 11 órára hívekkel közös imára hívott az amerikai főváros Lafayette Parkjába "George Floyd és Amerika lelkéért", majd szervezett átvonulásra 12 órára a Fehér Ház elé, ahová és amikorra más szervezetek Donald Trump elnök lemondását követelő tüntetést hirdettek.

Az érseki hivatal által kiküldött meghívóban kifejezetten arra kérték a papokat, hogy az eseményen reverendába öltözve vegyenek részt, továbbá arra biztatták őket, hogy a tüntetésre vigyenek "odaillő transzparenseket/posztereket" is.

"Hetekig azt mondták nekünk, hogy nem találkozhatunk hívekkel, nem nyithatjuk ki a templomainkat, és nem szolgálhatunk a plébániánkon. Most pedig utcára akarnak vinni minket." - nyilatkozta a Catholic News Agency-nek az érsekség egy papja.

"Több mint egy évtizede vagyok itt pap, de nem emlékszem, hogy valaha is arra kértek volna, hogy reverendát viseljek az érseki hivatal valamely nyilvános eseményén. Nekem úgy tűnik, hogy jó képeket akarnak készíteni." - mondta az érsekség egy szintén név nélkül nyilatkozó másik papja.

A tavaly májusban kinevezett új washingtoni érsek, Wilton Gregory (a kezdőképen balra) egy hete éles kirohanást intézett Donald Trump elnök ellen (a kezdőképen jobbra), amiért egy a vallásszabadságot nemzetközi szinten támogató és előmozdító dokumentum aláírása kapcsán a feleségével a washingtoni II. János Pál nemzeti kegyhelyre látogatott. Bővebben erről a Magyar Kurír írt.

Az elnököt a nemzeti kegyhelyen a katolikus Kolumbusz Lovagok fogadták a Vallásszabadság Nemzetközi Napján (június 2-án), akiknek kezelésében a nemzeti kegyhely is áll. A látogatást hetekkel korábban, még George Floyd tragikus halála előtt kezdték el szervezni. A Fehér Ház az elnöki eseményre Gregory érseket is meghívta, aki azonban a részvételt más elfoglaltságra hivatkozva lemondta. Az érseki iroda május 30-án kelt válaszlevelében (amelyet a Catholic News Agency meg is szerzett) "kedves meghívásnak" nevezi a Fehér Ház felkérését - éles kontrasztban Gregory érsek június 2-ai, az elnöki látogatást elítélő közleményének hangnemével. A CNA értesülése így azokat a korábbi tudósításokat is cáfolja, amelyek szerint Gregory érsek a megelőző napig nem is tudott a készülő elnöki látogatásról, ezért meglepetésként érte őt az. 

A két előző washingtoni érsek, Theodore McCarrick és Donald Wuerl bíborosok közismertek voltak a baloldali Demokrata Párt melletti elkötelezettségükről. Wuerl tavaly McCarrick pedofilbotránya miatt volt kénytelen lemondani (igaz, már évekkel a nyugdíjkorhatáron is túl volt), miután kiderült, nemcsak fedezte korábban az őt patronáló McCarrick visszaéléseit, de nyilvánosan hazudott is arról, hogy nem tudott az elődje papokkal szembeni homoszexuális zaklatásairól. A hazugságát ebben a saját előző egyházmegyéje, a pittsburghi püspökség nyilvános közleményben leplezte le még tavaly januárban.

(Forrás: Catholic News Agency, ibid.,  ChurchMilitant.com)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása