Német püspöki kar elnöke: Ferenc pápa megerősítette a német szinódusi utat
2020. június 28. írta: Katolikus Válasz

Német püspöki kar elnöke: Ferenc pápa megerősítette a német szinódusi utat

Georg Bätzing pápai magánkihallgatáson járt Rómában.

img_3469-678x381.jpgMagánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa június 27-én Rómában Georg Bätzing püspököt, a német püspöki konferencia új elnökét. A kihallgatáson a pápa és a limburgi püspök a német egyház állapotáról, a koronavírus hatásairól, és a német egyház "szinódusi útnak" nevezett megbeszéléssorozatáról beszélgetett.

Megerősítőnek érzem a Szentatyával folytatott intenzív eszmecserét abban, hogy folytassuk a választott utunkat. A pápa értékeli ezt a projektet, ami szorosan kapcsolódik az általa megalkotott 'szinodalitás' koncepciójához. Fontos számomra világossá tenni, hogy a németországi egyház ezt az utat követi, és mindig tudja, hogy az egyetemes Egyházhoz tartozik.

- nyilatkozta a találkozó után Bätzing püspök.

A kétnapos római látogatása során a püspöki konferencia elnöke találkozott a püspöki szinódusok főtitkárával, Lorenzo Baldisseri bíborossal és utódjával, Mario Grech érsekkel is. Szintén megbeszélést folytatott a Hittani Kongregáció prefektusával, Luis Ladaria bíborossal, a Püspöki Kongregáció prefektusával, Marc Ouellet bíborossal, és a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnökével, Kurt Koch bíborossal is.

Egy májusi interjújában Georg Bätzing azt nyilatkozta: azon dolgozik, hogy a német szinódusi út után annak eredményeiről rendes püspöki szinódusra kerüljön majd sor Rómában.

A német "szinódusi út" 2019 adventjén kezdődött el, és várhatóan két éven át tart. A megbeszéléssorozat deklaráltan az Egyház szexuális erkölcsökről, a papságról, és a papi cölibátusról szóló tanításain akar változtatni. Az eddigi tudósításaink a "szinódusi út" eseményeiről és akörüli vitákról IDE KATTINTVA olvashatók.


(Forrás: Catholic World Report)


Kapcsolódó cikkünk:
- Újabb rekord a német katolikus egyházból kilépők számában

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2020.07.01. 15:09:44

Ugyan már. Ferenc pápa annak ad igazat, aki éppen előtte ül.

csaba carmarthen 2020.07.11. 01:52:51

Magyar Nemzet
OPERATÍV TÖRZS: A JÖVŐ HÉTRE VÁRHATÓAK INTÉZKEDÉSEK
LUGAS, LUGAS HELYZETKÉP
2019. NOVEMBER 2. SZOMBAT 14:25
Földanya
KATOLIKUS EGYHÁZ – VANNAK, AKIK A SZINÓDUST ÉS MUNKADOKUMENTUMÁT IS ERETNEKNEK TARTJÁK
Fáy Zoltán
Utoljára a rendkívüli családszinódus idején mutatkozott a baloldali sajtó és az egyháztól kissé távolabb álló „haladó” keresztények részéről ilyen felfokozott érdeklődés a katolikus egyház iránt, mint az október 27-én befejeződött pánamazóniai szinódust megelőzően. Három évvel korábban a homoszexuális lobbi remélt áttörést, most a cölibátus eltörlését követelők. Úgy tűnik, ez utóbbiak elérték céljukat.

A pánamazóniai szinódus összehívását 2017. október 15-én jelentette be Ferenc pápa az Úrangyala imádság után. Mindjárt magyarázatot is adott az intézkedésre: úgy vélte, a térségben új utakra van szükség főként a bennszülöttek evangelizálása terén, akikről egyszerűen megfeledkezett a világ, és remény nélkül hagyta őket. Két hónappal később, 2018-ban látogatást is tett Chilében és Peruban, és az apostoli utat követően kérésére a perui püspökök bizottságot hoztak létre olyan problémák kivizsgálására, mint az emberkereskedelem, a környezetszennyezés, a nők elleni erőszak vagy a személyek kizsákmányolása. Kemény és összetett gondoknak nevezte David Martínez de Aguirre Guinea püspök a különleges bizottság által vizsgáltakat. Ez a munka már szoros összefüggésben volt a leendő szinódussal, amelynek munkadokumentumát, az instrumentum laborist csak június 17-én ismerhették meg az érdeklődők, azonban sok vatikanista és egyházi személy már a bejelentés után úgy vélte, hogy a szinódus eredményeként fontos, sőt alapvető változás történhet nemcsak az Amazonas medencéjében, hanem az egész katolikus egyház életében is.

Julius Müller-Meiningen Vatikán-szakértő például 2018. március 9-én jutott arra a következtetésre a Die Zeit országos német hetilapban megjelent cikkében, hogy Ferenc pápa, pontifikátusának második felében, legnagyobb energiákkal a cölibátus eltörlésén fog munkálkodni. A Jorge Mario Bergoglio megválasztásának ötödik évfordulójára készült kritikus hangvételű elemzés azt vélelmezi, hogy a szentatya valódi forradalmár, aki azonban nem gyors intézkedésekkel, hanem lassú folyamatokkal ér el alapvető változásokat, mint amilyen például a polgárilag elvált és újraházasodott katolikusok áldoztatásával kapcsolatban történt.

A módszer lényegéhez tartozik az abszolút erkölcsi normák eltörlése. Az elemzés szerint sor kerülhet a homoszexuális kapcsolatok templomi szentesítésére, a mesterséges fogamzásgátlás átértékelésére vagy a nők „pappá szentelésének” bevezetésére is. Müller-Meiningen tavaly márciusban már azt is tudta, hogy a cölibátus kérdésével először a 2018 őszén megrendezendő ifjúsági szinóduson fognak foglalkozni az egyházi illetékesek, és a vitát a pán­amazóniai szinóduson zárják majd le, méghozzá úgy, hogy az Amazonas medencéjét kísérleti tereppé alakítják, ahol elkezdik a nős férfiak pappá szentelését.

A törekvésnek persze voltak előjelei..."

magyarnemzet.hu/lugas-rovat/foldanya-7445474/
süti beállítások módosítása