Zsinatot akar a nők pappá szenteléséről egy svájci püspök
2020. október 05. írta: Katolikus Válasz

Zsinatot akar a nők pappá szenteléséről egy svájci püspök

Basel segédpüspöke a svájci püspöki konferencia hivatalos híroldalán nyilatkozott erről.

Egyetemes zsinat összehívását sürgeti a nők pappá szentelésének kérdéséről Denis Theurillat (a képen), a svájci Basel segédpüspöke. A püspök erről egy szeptember 21-én, a svájci püspöki konferencia hivatalos híroldalán, a Kath.ch-n megjelent cikkben nyilatkozott.

bishop_denis_theurillat_810_500_75_s_c1.jpg

A tények az asztalon vannak, az idő megérett erre. A világ összes püspökének össze kellene gyűlnie, és igent vagy nemet mondania.

- mondta Theurillat püspök.

A püspök szerint a kérdésben nem egyedül Ferenc pápának kellene döntenie, hozzátéve, hogy "máskülönben egyházszakadást fogunk megélni". Mint mondta, szeretné, ha résztvevője lehetne a nők pappá szentelését tárgyaló zsinatnak, de "ha ezt már nem élhetem meg, úgy majd a mennyből fogom figyelni".

Theurillat püspök azt is elmondta: személyesen fog Ferenc pápával beszélni minderről, amikor a svájci püspöktársaival együtt ad limina látogatást tesz majd Rómába jövő januárban.

Arról, hogy a nők pappá szentelése milyen hatással lenne az Egyházra, Theurillat püspök úgy nyilatkozott: az erre vonatkozó "igen" ugyan felháborítaná az egyházbeli "konzervatívokat", a "nem" viszont csalódást okozna a nőknek.

Denis Theurillat-ot Szent II. János Pál pápa nevezte ki segédpüspökké 2000-ben. Szintén Szent II. János Pál pápa ex cathedra (pápai hatalommal, tévedhetetlenül) kimondta a nők pappá szentelésének lehetetlenségét is (lásd erről korábbi cikkünket).

2018-ban Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek nyilatkozott úgy, hogy szerinte egy egyetemes zsinatnak kellene döntenie az Egyházban a nők pappá szenteléséről.


(Forrás: LifeSiteNews, Kath.ch)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2020.10.21. 13:06:54

Irigylésre méltó öntudat, hogy mit honnan fog figyelni. Kár volt a "Tu autem, Domine, miserere nobis" mondatot (is) eltörölni a liturgiából.
süti beállítások módosítása