Új Múlt Szerkesztőség - Leonardo Boff magyarázza Ferenc pápa gazdasági tervét a Szentszék konferenciáján
2020. november 24. írta: Katolikus Válasz

Új Múlt Szerkesztőség - Leonardo Boff magyarázza Ferenc pápa gazdasági tervét a Szentszék konferenciáján

Félresiklott pápahűség: így ír magának új múltat Ferenc pápáért a katolikus egyház.

Az alábbi bejegyzést "Új Múlt Szerkesztőség" címmel november 24-én tettük közzé a Facebook oldalunkon.

boff.pngLeonardo Boff, felszabadításteológus, egykori ferences szerzetes és katolikus pap [1] (ld. a képen). 1985-ben a Hittani Kongregáció elítélte a teológiai tanításaiért. 1992-ben ismét. Ekkor kilépett a ferences rendből, elhagyta a papi hivatást, és megnősült.

Tavaly Ferenc pápa levélben köszöntötte őt a 80. születésnapja alkalmából [2]. Idén a november 19-21-e között a Szentszék által rendezett konferencia meghívott előadója volt, amelyet fiatal közgazdászok számára tartottak azért, hogy megismertessék velük "Ferenc pápa gazdaságát" [3][4]. A találkozóról a Magyar Kurír (a Magyar Katolikus Püspöki Kar "félhivatalos" híroldala) több cikkében is beszámolt [5].

Az elmúlt években Ferenc pápa és adminisztrációja megkezdte a korábban többször is elítélt felszabadítási teológia "rehabilitációját", már megszokott módon érdemi magyarázat nélkül. 2018-ban a Magyar Kurír előbb beszámolt az akkor 90 éves felszabadításteológus, Gustavo Gutiérrez pápai köszöntéséről, majd nem sokkal ezután a felszabadítási teológiát méltató írást is közölt [6]. Ekkor (ezért hamar letiltott) olvasók felhívták a Kurír szerkesztőinek figyelmét, hogy 2009-ben a Magyar Kurír akkori szerkesztői még hitelesen beszámoltak arról, hogy a felszabadítási teológiát a hitre veszélyesnek és elfogadhatatlannak mondta ki a Hittani Kongregáció [6].

A Kurír 2013 ősze óta működő új szerkesztősége válaszul visszamenőlegesen átírta a lap archívumában a korábbi szerkesztőség 2009-es cikkét [6]. A Facebook-on ehhez azt a magyarázatot fűzték [7], hogy a Szentszék korábban nem általában a felszabadítási teológiát ítélte el, hanem csupán "a marxista felszabadítási teológiát" - mintha a felszabadítási teológiában lenne marxista és nem marxista ág, és nem pedig magát a felszabadítási teológiát ítélte volna a Szentszék marxista alapokon állónak. A Kurír szerkesztői azzal támasztották alá ezt, egyúttal védve vele Gutiérrez újkeletű méltatását is, hogy őt magát sohasem ítélte el a Szentszék, az ő felszabadítási teológiája tehát - szerintük - rendben van és a híveknek ajánlható.

A fenti két bekezdésben foglaltakról olvasóink részletesen itt tájékozódhatnak:
- Kilencven éves a felszabadítási teológia atyja - Egy ünnepi köszöntés margójára

Kíváncsian várjuk az Új Múlt szerkesztőségének legújabb magyarázatát, ezúttal arról, hogy mindezek fényében miért promotálja immár a többször elítélt Leonardo Boff-ot is a Szentszék, és miért mutatják be őt a világ fiatal közgazdászainak úgy, mint Ferenc pápa gazdasági tervének hiteles magyarázóját.


Hivatkozások:

[1] Leonardo Boff / Wikipedia
[2] Ferenc pápa levelének teljes szövege
[3] National Catholic Register: Liberation Theologian Leonardo Boff Is a Keynote Speaker at Vatican’s ‘Economy of Francesco’ Conference
[4] Magyar Kurír: Ferenc gazdasága – Elkezdődött a fiatal közgazdászok és vállalkozók nemzetközi találkozója
[5] Magyar Kurír / Gazdaság
[6] KV Blog: Kilencven éves a felszabadítási teológia atyja - Egy ünnepi köszöntés margójára
[7] A vonatkozó Facebook bejegyzés alól teljesen törölték a hozzászólásokat a Kurír szerkesztői, így a magyarázatukról immár csak a [6] pontban hivatkozott 2018-as válaszcikkünk tanúskodik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2022.01.08. 13:58:54

Nekem ez kabaré. A Vasfüggöny mögött születtem.

csilla vargáné 2024.01.22. 14:07:43

leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....35 ezer ft rehab ellátást állapitottak meg ,feleségem közmunkán 60 ezer ftot kap VAGY VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 30101 6583 számla szám otp 11773346-04028905 ennivalonk is alig van 5 én fizetés
süti beállítások módosítása