A homoszexuális együttélések törvényesítését kérte a lett parlamenttől Riga érseke (FAKE NEWS!)
2020. december 22. írta: Katolikus Válasz

A homoszexuális együttélések törvényesítését kérte a lett parlamenttől Riga érseke (FAKE NEWS!)

FRISSÍTÉS, 2020.12.26.: Ahogy Stankevičs érsek és a lett püspöki kar jelezte, az alábbi hír eredetijéül szolgáló tudósításban a lett nemzeti hírügynökség (LETA) meghamisítva közölte az érsek és a püspökök álláspontját. A püspökök korrekciójáról EBBEN a december 26-ai cikkünkben írunk. A történeti hitelesség és értelmezhetőség kedvéért az alábbi cikket változatlanul hagyjuk, nyomatékosan kérve olvasóinkat, hogy azt csak a püspökök korrekciójával együtt olvasva kezeljék és értelmezzék.


DECEMBER 22-ÉN ÍRTUK:

A házasságon kívüli és a homoszexuális együttélések törvényi elismerését kérvényezte a lett nemzeti parlamenttől Riga érseke, Zbigņevs Stankevičs (a képen), a december 15-ei személyes meghallgatásán. A kéréséhez Lettország teljes (négyfős) katolikus püspöki konferenciája csatlakozott.

zbignevs-stankevics-large.jpg"Nem a hagyományos család koncepcióját kérdőjelezzük meg, hanem olyan mechanizmusokról beszélünk, amelyek védelmezik ezeket a párkapcsolatokat, még az azonos neműek közöttieket is, amik kívül esnek a házasság hagyományos definícióján." - jelentette ki a püspöki konferencia nevében Stankevičs érsek.

A püspöki kar állásfoglalására azután került sor, hogy novemberben a lett alkotmánybíróság kimondta: a "család" fogalma tágabb annál, hogy csak a férfi-nő házasságon alapuló életközösségeket fogalja magába, a fogalom az együttélés más formáira is ki kell, hogy terjedjen. A lett alkotmány ugyanakkor kimondja, hogy a házasság "férfi és nő szövetsége".

"Félre kell tennünk minden ideológiát, és valódi törvényi keretet kell megalkotnunk, amely védelmezni a társadalom valamennyi tagját." - értelmezte a parlament előtt a püspökök álláspontját Riga érseke. "Arra kell törekednünk, hogy a társadalmat egyesítsük, nem arra, hogy megosszuk." - tette hozzá.

A Hittani Kongregáció legutóbb 2003-ban erősítette meg, hogy katolikus személy nem kezdeményezheti, nem támogathatja, és nem is hagyhatja jóvá a homoszexuális együttélések törvényi elismerését. Az Egyház tanítása és a dokumentum érvelése egyértelműen kizárja a nem azonos neműek közötti élettársi kapcsolatok törvényi elismerhetőségét is.

A lettországi püspöki kar állásfoglalása ugyanakkor összhangban van Ferenc pápának az október 21-én Rómában bemutatott "Francesco" filmben tett kijelentéseivel, amelyekben a pápa a homoszexuális együttélések törvényi elismerése mellett tett hitet. Ferenc pápa a filmben felidézte, hogy ő már 2010-ben Buenos Aires érsekeként is nyilvánosan indítványozta ezt, a "melegházasság" akkori társadalmi vitájában.

A "Francesco" filmet követő nyilatkozatok közt La Plata akkori érseke megerősítette, hogy Ferenc pápa érsekként is valóban ezt az álláspontot képviselte, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy 2010-ben Bergoglio érsek kezdeményezését az argentin püspöki kar leszavazta, épp azért, mert nem tartották összeférhetőnek az Egyház tanításával.


(Forrás: LaNuovaBQ.it, Le Figaro)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.23. 11:50:02

Birca, hol vagy? Végre egy jó hír neked, talán hamarosan nem kell többé megtagadnod magad, és összeköltözhetsz nyíltan a paliddal!

pet77 2020.12.23. 14:17:13

Házasodna a kezdeményező? :))))

Almandin 2020.12.23. 14:34:50

A gond inkább ott van, hogy a kereszténység egy elavult vallás. Most azért próbálnak a keresztény tanításokkal ellentétes reformokat bevezetni, mert olyan sebességgel pártolnak el a hívek az egyháztól, hogy ilyenekkel akarnak népszerűséget szerezni. Ezzel azonban a konzervatív hívek pártolhatnak el, tehát méretes öngól.
Egy elavult vallást nem lehet jól megreformálni. Hagyni kellene eltűnni a süllyesztőben.

Serény Vélemény 2020.12.23. 17:54:18

Ézsaiás könyve:5:20 Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják és a jót gonosznak; akik a sötétséget világossággá s a világosságot sötétséggé teszik, és teszik a keserűt édessé, s az édest keserűvé!

Mózes V. könyve:27:18 Átkozott, aki félrevezeti a vakot az úton! És mondja az egész nép: Ámen!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.23. 17:57:46

Nálunk az együttélésük eddig is törvényesítve volt, ezt szolgálja a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye.

@Almandin:

"Ezzel azonban a konzervatív hívek pártolhatnak el, tehát méretes öngól."

Bizony, nagy öngól lesz.

apro_marosan_petergabor 2020.12.23. 19:17:09

Ezeket a katolikus papokat elengedném az egyház kebeléből, menjenek rabbinak, vagy imámnak, esetleg dervisnek - vagy krisna adomyány gyűjtőnek. Persze jól mutatnának pl. levesosztóként egy hajléktalan szálláson, vagy Vietnámban a rizsföldön, vagy Soros bácsi egyik NGO-jában adminisztrátorként - de a lényeg, ne a katolikus egyházban rontsák a levegőt.

apro_marosan_petergabor 2020.12.23. 19:21:21

@apro_marosan_petergabor:
...apropó, apápa nem akr nyugdíjba menni? Mint elődje, Benedek?
Ja, hogy ő nem önként vonult vissza, ok, hát őt is elküldhetné már valaki... Menjen mondjuk vidéki plébánosnak az őrségbe, van ott egy-két kisebb falu pap nélkül, viszonylag kevés kárt tudna okozni...

Ekrü 2020.12.24. 00:08:59

Ilyenkor örülök,hogy református vagyok.

csaba carmarthen 2021.02.22. 20:33:53

Bp. Schneider calls for ‘new pro-life movement’ to protest ‘abortion-tainted’ medicines like COVID vaccine
www.lifesitenews.com/news/catholic-bishop-calls-for-new-pro-life-movement-to-protest-abortion-tainted-medicines-like-covid-vaccine
The global pro-life movement must 'protest clearly and unambiguously against abortion-tainted medicines, against the abuse of the body parts of the unborn.'
Fri Feb 19, 2021 - 4:43 pm EST

Featured Image
Bishop Athanasius Schneider speaks at the Rome Life Forum in May 2018.
Pete BaklinskiBy Pete Baklinski
FOLLOW PETE
Share on Gab
Share on Facebook
1.2k
Share on Twitter
20
Share via Email
Print this Page
Click HERE to register for access to replays of LifeSite’s Unmasking COVID-19 conference.

February 19, 2021 (LifeSiteNews) – An outspokenly pro-life Catholic bishop is calling for the formation of a “new pro-life movement” that refuses to have anything to do with medicines or vaccines derived in one way or another from aborted babies.

“We have to make a new pro-life movement,” said Bishop Athanasius Schneider, auxiliary bishop of Astana, Kazakhstan, during his February 19 presentation at an online conference hosted by LifeSiteNews titled “Unmasking COVID-19: Vaccines, Mandates, and Global Health.”

Bishop Schneider said that until now, the pro-life movement has been “very meritorious” in raising a united voice against abortion. “But I think there now comes a new time, a new phase, a new period of all pro-life movements to protest, clearly and unambiguously, against abortion-tainted medicines, against the abuse of the body parts of the unborn.”

“This is a new phase, and we have to be courageous,” he added.

Schneider’s call to action comes in the wake of revelations about how researchers procure cell lines used in the development of numerous vaccines — including a number of COVID vaccines — from babies who were aborted alive in order to have usable tissue.

SUBSCRIBE to LifeSite's daily headlines
Email address
SUBSCRIBE
U.S. Canada World Catholic
süti beállítások módosítása