Kiújult a "liturgikus háború" a szír-malabár katolikus egyházban
2021. augusztus 16. írta: Katolikus Válasz

Kiújult a "liturgikus háború" a szír-malabár katolikus egyházban

1492834557_img_5555_2.jpgAz indiai Ernakulam-Angamaly érsekség mind a 456 szír-malabár katolikus papja közös levélben tudatta Ferenc pápával, hogy továbbra is a hívek felé fordulva kívánják bemutatni a szentmisét. A szentmise bemutatásának ezt a módját mindössze 50 évvel ezelőtt kezdték el gyakorolni egyes szír-malabár katolikus eparchiákban (eparchia = a keleti egyházakban az egyházmegye).

Az érsekség papjai ezzel Ferenc pápa július 3-án küldött körlevelére reagáltak, amelyben a Szentatya arra szólította fel a szír-malabár püspököket és híveket, hogy egységesen térjenek vissza a hagyományos - az oltár felé, és csak időnként a hívek felé forduló - misézési módra (lásd a képen). A pápai levél nagy vitákat kavart a több mint négymillió hívet számláló keleti katolikus egyházban.

A hívek felé misézés gyakorlatát egyes szír-malabár püspökök a II. Vatikáni Zsinat liturgikus reformjaira hivatkozva vezették be az 1970-es években. A változtatással szemben több másik püspök ellenállt, ragaszkodva a korábbi, hagyományos misebemutatási módhoz. A két vitázó tábor "liturgikus háborúja" végülis a kétféle misézési mód egymás mellett élésével került nyugvópontra. Egészen napjainkig.

Ferenc pápa ugyanis most a liturgia egységesítését kérte a püspököktől "az Egyház nagyobb java és egysége érdekében", mégpedig a hagyományos (oltár felé forduló) miseformához való visszatéréssel. A Szentatya szerint ez fontos lépés lenne afelé, hogy a szír-malabár egyház stabilitása és egysége növekedhessen. Mint írja, tisztában van a kérdés vitatottságával, azonban bízik abban, hogy "az idő a tér fölött áll" és "az egység legyőzi a konfliktust" (vö. Evangelii gaudium, 222-230.).

A pápai rendelkezéssel szemben a szír-malabár papok és püspökök közt máris nagy az ellenállás. A kérdésről az augusztus 16-a és 24-e között tartott szír-malabár püspöki szinóduson terveznek dönteni.

Kuriakose Mundadan atya, a most tiltakozó Ernakulam-Angamaly érsekség lelkipásztori tanácsának titkára szerint a levelével "Ferenc pápának nem az a szándéka, hogy egységes celebrálási módot kényszerítsen valamennyi eparchiára". Szerinte ugyanis egy ilyen egységesítés "egység helyett csak konfliktusokat fog szülni".

A titkár atya azért is csodálkozik Ferenc pápa rendelkezésén, mert szerinte a liturgikus ünneplés módjáról a helyi püspökök illetékesek dönteni. A kényszerű visszatérés a hagyományos misézési módra szerinte drámai hatással lenne az Ernakulam-Angamaly érsekség területén:

Ha a szinódus ezt kikényszeríti, az lesz a legmeggondolatlanabb lépés a szír-malabár egyház történetében.

- fogalmazott.

TUDTAD?

A katolikus egyház valójában 24 autonóm részegyház egységes egyháza. A részegyházak mindegyikének feje a római pápa. A részegyházak közül a legnagyobb és legismertebb a "latin" vagy "nyugati" egyház, hivatalos adatok szerint 1,3 milliárd hívővel. A 23 "keleti" részegyház közül a szír-malabár katolikus egyház 4,6 millió tagot számlál, a tagjai elsősorban a dél-indiai Kerala tartományban élnek. Az indiai szír-malabár részegyház papjai ugyanúgy cölibátusban élnek, mint a latin papok.


(Forrás: Matters India)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása