Egy argentin püspök a végletekig vitte az Amoris Laetitia eretnek értelmezését
2017. június 14. írta: Katolikus Válasz

Egy argentin püspök a végletekig vitte az Amoris Laetitia eretnek értelmezését

Külön szentmisét szervezett az újraházasodott elváltak áldoztatására

obispo-parroquia-san-roque-640x360.jpgMúlt vasárnap az argentínai Santa Fe város San Roque templomában az egyházmegye Ferenc pápa által 2013-ban kinevezett püspöke, Ángel José Macín, külön szentmisét szervezett az elvált és újraházasodott párok számára.

A misén a püspök kijelentette, hogy Ferenc pápa argentin püspököknek küldött útmutatása alapján a megjelent párokat az Egyházzal teljes szentségi egységbe fogadja, vagyis engedélyt ad a számukra, hogy a továbbiakban szentgyónáshoz és szentáldozáshoz járuljanak (a tisztaság, mint életforma követelményének teljesítése nélkül). "Köszöntelek Titeket újra itthon!" - egészítette ki a szentmise kezdetén a hívek üdvözlését a püspök.

A püspök a tettében arra hivatkozott, hogy mindezzel Ferenc pápa útmutatását teljesíti, aki (szerinte) azoknak a keresztényeknek a befogadására szólított fel mindenkit, akiket a rendezetlen házassági állapotuk miatt (itt: akik polgári válás után újraházasodtak vagy élettársi kapcsolatra léptek valakivel) "marginalizáltak" az Egyházban.

A püspök által rendezett szentmisén az ilyen párok közül csak azok járulhattak szentáldozáshoz, akik az előző hat hónap szombatjain részt vettek egy "megkülönböztetés útjának" nevezett közös találkozósorozaton. A találkozókon és a szentmisén a "testvérként és nővérként" való együttélés kötelezettsége e párok felé említésre sem került.

A szentmisén mintegy 30 pár vett részt, a rokonságával együtt. A szertartás alatt több fénykép, a mise végén pedig közös csoportkép is készült az oltár köré álló párokról és celebránsokról (lásd fent, néhány további kép pedig ide kattintva látható).

A püspök a szentmise homíliájában kényesen kerülte a Szentírás házasságtörést elítélő részeinek említését, helyette Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításának részleteit idézte, köztük külön kiemelve annak vitatott 305. pontját és 351. lábjegyzetét, amiben Ferenc pápa (többek szerint; összefoglalónkat erről lásd itt) az újraházasodott elváltak áldoztatását hagyta jóvá.

A nyíltan szentségtörő szertartás hírére várjuk a Szentszék reakcióját.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2017.06.14. 07:35:01

A legszebb az lenne, ha a szentmisét egy nyilvánosan homoszexuális kapcsolatban élő, és egy cölebsz, de sokgyermekes plébánossal együtt végezné...
süti beállítások módosítása