Ferenc pápa megvonta korábbi irgalmasságát egy gyerekmolesztáló paptól
2017. június 28. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa megvonta korábbi irgalmasságát egy gyerekmolesztáló paptól

20170628t0827-10567-cns-pope-audience-persecution-800x500.jpgAhogy idén márciusban részletesen írtunk róla, Ferenc pápa az Egyházon belülről és kívülről egyaránt kritikákat kapott, amiért enyhítette több pedofil pappal szemben a XVI. Benedek pápa által kiszabott szigorú egyházi szankciókat. A vatikáni sajtószóvivő, Greg Burke, Ferenc pápa döntését akkor azzal indokolta, hogy a Szentatya irgalmasságra helyezett hangsúlya kiterjed "azokra is, akik szörnyű bűntettekben bűnösek".

"A Szentatya megérti, hogy sok áldozat és túlélő nehéznek találja elfogadni az irgalmasságnak bármi jelét ezen a téren. De tudja, hogy az irgalmasság evangéliumi üzenete végső soron az erőteljes gyógyulás és a kegyelem forrása." - mondta tavasszal Burke.

A konkrét esetek közül egy különösen aggályos volt: egy olasz papot, Mauro Inzolit, aki szintén pápai enyhítésben részesült, az olasz büntetőbíróság később bűnösnek ítélte gyermekmolesztálásért. Az életstílusa miatt "Don Mercedes"-nek is nevezett Inzoli atya a vád szerint 2004 és 2008 között öt 12 és 16 év közötti fiúval szemben követett el szexuális visszaélést.

Inzolit XVI. Benedek pápa idején egyházi bíróság is elítélte a tetteiért. Az ítélet nyomán Benedek pápa megfosztotta őt a papi státuszától, azaz laicizálta őt.

Bár Ferenc pápasága alatt a Hittani Kongregáció javasolta Inzoli és több másik elítélt volt pap laikus státuszának fenntartását, a Szentatya mégis visszaállította az elkövetők papi státuszát. Ferenc pápa egyúttal azonban különféle büntetőintézkedésekben részesítette őket: többek között életreszóló bűnbánatra és imára kötelezte őket, és eltiltotta őket a nyilvános szolgálattól. Mint kiderült, Inzoli az intézkedések ellenére 2015-ben mégis részt vett egy Olaszországban rendezett konferencián, aminek témája a család volt.

A papságba visszahelyezett Mauro Inzoli atya ellen idén egy második egyházi per indult, miután új bizonyítékok merültek fel vele szemben. A La Stampa beszámolója szerint most, a második egyházi per lezárulta után a Szentatya mégis úgy döntött, hogy (Benedek pápához hasonlóan ő is) laicizálja Mauro Inzolit.

A többi papnak visszafogadott egykori molesztáló sorsáról a mostani hírek nem szólnak. Ők, Inzolival ellentétben, valószínűleg változatlanul papi státuszban viselik a Szentatya irgalmasságát.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása