Ferenc pápa visszahelyezte Raymond Burke bíborost az Apostoli Szignatúrába
2017. szeptember 30. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa visszahelyezte Raymond Burke bíborost az Apostoli Szignatúrába

20141110cnsph026-2-800x500.jpgFerenc pápa visszahelyezte az amerikai Raymond Leo Burke bíborost (a dubia bíborosok egyikét) az Apostoli Szignatúrába, közel három évvel azután, hogy a 2014-es családszinódus után leváltotta őt a Szignatúra prefektusi tisztségéből. Burke bíboros a szinóduson prefektusi minőségében vehetett részt, és az ott előkerült Kasper-javaslat nyílt ellenzője volt.

A Szentszék szombat reggel közölte, hogy a bíborost a Vatikán legfelsőbb bíróságának számító Apostoli Szignatúrába nevezték ki, Agostino Vallini, Edoardo Menichelli bíborosokkal, valamint Frans Daneels érsekkel és Johannes Willibrordus Maria Hendriks püspökkel együtt.

Burke bíborost korábban XVI. Benedek pápa nevezte ki az Apostoli Szignatúra élére. Hat éven át szolgált az intézmény vezetőjeként, majd Ferenc pápa a Máltai Lovagrend patrónus bíborosának nevezte ki, amely inkább ceremoniális, mintsem adminisztratív jellegű pozíció. A lépés meglehetősen szokatlannak számított, nemigen volt ugyanis korábban példa arra, hogy egy ilyen magasrangú szentszéki tisztviselőt az új kinevezésével nem egy hasonló felelősséggel bíró feladattal bízzanak meg.

Raymond Burke bíboros visszahelyezése az Apostoli Szignatúrába meglepő fejlemény annak fényében, hogy a bíboros többször világossá tette, hogy Ferenc pápa tisztázó válaszai hiányában elkerülhetetlennek látja az Amoris Laetitia apostoli buzdítás egyes pontjainak formális (bíborosi) korrekcióját. Az első hasonló jellegű korrekciót, amelyet azonban nem bíborosok, hanem papok, teológusok, és egyszerű világi hívek készítettek, éppen egy héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra. A korrekció aláírói között bíborosok nincsenek, a kezdeményezés elindítóinak szándékos döntése folytán.

Burke bíborossal nemrég a Katolikus Válasz is készített interjút, amiben beszélt az akkor aktuális feladatairól is. Az interjú első része és második része is linkjeinkre kattintva elérhető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása