Két német egyházmegye idén egyetlen papot sem szentelt
2017. június 09. írta: Katolikus Válasz

Két német egyházmegye idén egyetlen papot sem szentelt

osnabruck-486824_1280.jpgA német püspökök hivatalos honlapja, a Katholisch.de, június 2-án arról számolt be hogy az osnabrücki és mainzi egyházmegyék egyetlen papot sem szentelnek az idén. A mainzi egyházmegye egyébként a Hittani Kongregáció jelenlegi prefektusának, Gerhard Müller bíborosnak az egyházmegyéje.

Ahogy a Katholisch.de írja:

A papszentelések száma a németországi katolikus egyházban világosan, 2017-ben is, alacsony szinten marad. Egy felmérés szerint, amit a Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) készített valamennyi egyházmegyében, valószínűleg 76 fiatal férfit fognak szentelni a 27 egyházmegyében. 2016-ben összesen 82-en voltak a Zentrum für Berufungspersonal szerint. 2015-ben, ez a szám a legalacsonyabb szintjét érte el, 51 fővel. 1995-ben például még 186 újonnan szentelt pap volt Németországban.

A fenti listában nem szerepelnek a különféle szerzetesrendekben felszentelésre került papok, azonban maguk a szerzetesrendek sem mutatnak fel az országban túl sok új papot. A Katholisch.de szerint például 2016-ban mindössze 16 pap került szerzetes közösségben felszentelésre.

A Katholisch.de arról is beszámol, hogy Németországban a legtöbb egyházmegye pünkösdhétvégén szenteli fel az új papjait. Íme ezek a további számadatok: Bajorország hét egyházmegyéje idén 26 új papot szentelt, közülük Münchenben hatot, Augsburgban és Würzburgban ötöt-ötöt, Eichstättban és Bambergben pedig kettőt-kettőt. Nordrhein-Westfalen idén 18 új papot szentelt, kilencet Kölnben, ötöt Paderbornban, kettőt Münsterben, egyet-egyet pedig Aachenben és Essenben. Ezek az egyházmegyék azok, amelyek Németország hagyományosan legkatolikusabb régióiban találhatók. Ezzel kontrasztban Észak-Németország csupán három új papot szentelt: kettőt Hildesheimban, és egyet Hamburgban.

És ahogy a Katholisch.de rámutat, először az elmúlt 100 évben, Osnabrück idén egyetlen papot sem fog szentelni, ahogy Mainzban is idén ugyanez a helyzet. Kelet-Németországban 6 új pap lesz, Közép- és Délkelet-Németországban (Limburgban, Freiburgban, Fuldában) összesen 23 új papot szentelnek.

Korábban írtunk az Egyház kihaló ágáról :
Kihal a liberális egyház
12 ok, amiért a progresszív kereszténység ki fog halni
Nők állnak a papok helyére a haldokló plébániákon

És írtunk a Nyugat virágzó egyházmegyéiről is:
Sikerrecept paphiányra: Lincoln, Nebraska
Fiú ministránsokkal a paphiány ellen
André-Joseph Léonard érsek, a jó pásztor
Amerikai püspök "nyelvre és térdelve" áldozásra kéri az egyházmegye híveit

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása