Ferenc pápa és a hagyomány
2017. szeptember 02. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa és a hagyomány

web3-pope-francis-long-thien-cc.jpgAz alábbi idézet Ferenc pápától egy új interjúkötetéből származik, amely a "Politika és társadalom" címet viseli. A 432 oldalas könyvet a pápával két éven át húsz beszélgetést rögzítő újságíró és szociológus, a francia Dominique Wolton állította össze. Először francia nyelven, szerdán jelenik majd meg.

Hogyan növekszik a hagyomány? Úgy növekszik, ahogy egy személy: párbeszéddel, ami egy gyermekkel is történik, amikor nevelik. Párbeszéd a világgal, ami körülvesz bennünket. A párbeszéd növekedést hoz. Ha nem folytatunk párbeszédet, nem tudunk növekedni; a személy bezárkózott, kicsi, eltörpülő marad. Nem fejlődhetek fülvédővel; figyelnem kell, és párbeszédet kell folytatnom. A párbeszéd teszi lehetővé a növekedést, és attól növekszik a hagyomány. Ha párbeszédet folytatunk és odafigyelünk más véleményre, az megváltoztathatja az álláspontunkat, mint a halálbüntetés, a kínzás, a rabszolgaság terén. Anélkül, hogy megváltoztatnánk a tanítást. A tanítás a megértéssel növekedett. Ez a hagyomány alapja. [...]

Ezzel ellentétben a tradicionalista ideológiának ilyen a hite [a pápa úgy tesz, mintha fülvédőt tenne fel]. "Az áldásnak ilyennek kell lennie. A misén az ujjaknak így kell lennie, kesztyűvel, mint korábban..." Amit a II. Vatikáni Zsinat tett a liturgiával, az valami tényleg nagyszerű, mert megnyitotta Isten imádatát az emberek előtt. Most az emberek résztvevők.

(Az idézet forrása: Aleteia)

Kapcsolódó cikkeink:
Ferenc pápa elítéli a fiataloktól hemzsegő 'múltidéző' rendeket
Tíz éves a Summorum Pontificum
Ferenc pápa megszünteti a hagyományos római miserítust?
A fiatalok a régi rítust akarják

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása