Új motu proprio és hűvös ünneplés Rómában, Ferenc pápa nélkül
2017. szeptember 15. írta: Katolikus Válasz

Új motu proprio és hűvös ünneplés Rómában, Ferenc pápa nélkül

800-4.jpgCsütörtökön találkoztak Rómában a régi miserítus kedvelői, a szokásos éves zarándoklatukon. A találkozójukat ezúttal XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum motu propriojának 10 éves évfordulója tette különlegessé. A motu proprio jelentősen nagyobb szabadságot biztosított a régi miserítus kedvelőinek, hogy ezt a szentmisét ünnepelhessék.

A különleges évforduló ellenére a találkozót Ferenc pápa teljes érdektelensége, vagy egyenesen burkolt ellenállása kísérte - jegyzi meg mai tudósításában a Crux magazin. Ferenc pápa, a Crux szerint, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Summorum Pontificum engedményeiből visszavegyen, vagy hogy úgy tegyen, mintha ennek a pápai motu proprionak a kiadása meg sem történt volna.

Az elmúlt hetekben ugyanis a Szentatya előbb a "liturgikus reformok visszafordíthatatlanságáról" értekezett, majd egy saját, új motu propriojában a Vatikánról a nemzeti püspöki karokra ruházta át a liturgikus szövegek nemzeti nyelvű fordításainak megalkotási jogát. Utóbbi pápai intézkedés mögött az azt ünneplő "progresszív", és a vele szemben aggodalmakat megfogalmazó egyháziak is elsősorban a befolyásos német egyház ráhatását sejtik.

A német egyház ugyanis korábban, XVI. Benedek pápa idején képtelen volt megegyezésre jutni a Vatikánnal a liturgiaszövegek helyes német fordításáról. A helyzet a Vatikán és a német püspöki kar között odáig mérgesedett, hogy a német püspökök az együttműködést is megtagadták a helyzet kezelésével megbízott pápai különbizottsággal. A miseszöveg fordítást, amit a német püspöki kar indítványozott, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nemrég nyíltan elvetette.

Németország püspökei számára Ferenc pápa új motu propriója, a szeptember 3-án aláírt Magnum Principium, tehát nagy fellélegzést jelent, és minden okot megad számukra az ünneplésre. A továbbiakban ugyanis Róma nem "jóváhagyja" (recognitio), hanem csupán "megerősíti" (confirmatio) a nemzeti püspöki karok döntését a szövegfordításokról. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkára, Arthur Roche érsek levélben kiadott magyarázó kommentárja szerint a "megerősítés" teljességgel a nemzeti püspöki kar döntését fogadja el, és az "bizalmi és bizonyossági alapon" (utóbbit értsd: meggyőző püspökkari döntés esetén, egyelőre  jelentsen bármit is az) automatikusan megadásra kerül.

Ferenc pápa Magnum Principium motu proprioját szintén ki ünnepelve, ki aggodalommal, de az egyházi kommentárok szintén meglehetős egységességgel a Szent II. János Pál pápa által kiadott Liturgiam Authenticam instrukció részbeni visszavonásaként értékelik.

Ahogy a Crux tudósítása beszámol róla, a közömbösség Ferenc pápa és a régi rítust ünneplők között kölcsönösnek látszik. A Summorum Pontificum 10 éves évfordulóját ünneplő, csütörtökön rendezett konferencia megnyitóbeszédében a főszervező, Vincenzo Nuara atya, még csak említést sem tett Ferenc pápáról. Míg a második felszólaló mellékesen megnevezte a jelenlegi Szentatyát, a harmadik szintén semmit nem szólt róla.

A konferencia hallgatóságában Raymond Burke, Gerhard Müller, és Robert Sarah bíborosok is ott ültek (lásd őket egymás mellett, egy sorban, a kezdőképünkön). Ahogy a Crux aláhúzza, némiképp meglepő és talán beszédesnek is mondható, hogy a Magnum Principium motu propriohoz nem Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, hanem csupán az ő helyettese, Roche érsek fűzött hivatalos kommentárt.

A konferencia résztvevői rengeteget foglalkoztak a régi rítus várható jövőjéről. Bár Ferenc pápa többször is világossá tette már, hogy ennek kedvelőit "mereveknek" tartja, akik rajongásával szemben szkeptikus, Msgr. Guido Pozzo, aki jelenleg a Vatikán megbízottja a tradicionalista, de rendezetlen egyházi jogállású SSPX-szel folytatott tárgyalásokban, kiemelte, hogy a régi rítus kedvelőinek aránya jelentős mértékben növekszik az Egyesült Államokban, Franciaországban, és másutt is, szerte Nyugat-Európában.

"A régi liturgiát nem szabad az Egyház egységével szembeni fenyegetésként értelmezni, hanem inkább egy ajándékként." - mondta Msgr. Pozzo. Az atya a rítus terjesztésének folytatására buzdított, de mint mondta, "a bárhonnan érkező ideológiai ráhatások nélkül".

A tízéves évforduló ünnepsége számos programot kínál, egynek azonban a hiánya feltűnő: az ünnepséghez pápai audiencia nem tartozik.

A konferencia főszervezője, Nuara atya tagadta, hogy a tradicionalista hívekkel szemben bármiféle ellenállást érzékelne Ferenc pápa részéről. Egy friss interjújában az atya azt mondta, a jelenlegi pápa "tiszteletteljes ember, és ezért [Ferenc pápa] elismeri mindazt a jót, amit a régi liturgia adott az Egyháznak".

"Mi is teljességgel tiszteletteljesek vagyunk Ferenc pápa felé." - tette hozzá.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása