Raymond Burke bíboros az új kinevezéséről nyilatkozott
2017. október 08. írta: Katolikus Válasz

Raymond Burke bíboros az új kinevezéséről nyilatkozott

img_9163.jpgRaymond Burke bíboros egy október 2-ai nyilatkozatában azt mondta: a nemrég történt kinevezése a Vatikán Legfelsőbb Bíróságának számító Apostoli Szignatúrába nem jelent teljes idejű elfoglaltságot, lehetővé teszi viszont a számára, hogy felkérés esetén a Szignatúra eljárásaiban bíróként szolgáljon.

"Egyes hívek félreértették a kinevezést, azt gondolva, hogy teljes idejű szolgálatra térek vissza az Apostoli Szignatúra hivatalába. A római dikasztériumok tagjai, a prefektust leszámítva, nem teljes idejű szolgálatot végeznek, hanem az asszisztenciájukat ajánlják fel, amikor a prefektus azt kéri." - mondta a munkája természetéről Burke bíboros.

Ismeretes, hogy a bíboros korábban a Szignatúra prefektusaként szolgált, egészen 2014 őszéig, amikor Ferenc pápa leváltotta a tisztségéből, és a Máltai Lovagrend patrónus bíborosának nevezte ki. Prefektusi minőségében a kánonjogász bíboros alanyi jogon vehetett részt valamennyi püspöki szinóduson, így a 2014-es rendkívüli családszinóduson is, ahol az ismét előkerült ún. Kasper-javaslat (ti. az újraházasodott elvált hívek legyenek áldoztathatók) nyílt ellenzője volt. Ferenc pápa a tisztségéből közvetlenül a családszinódus után váltotta le, meglepő és váratlan módon.

A bíboros visszahelyezését az Apostoli Szignatúrába a Vatikán egy szeptember 30-ai hivatalos közleményben közölte. Sokan azt hitték, hogy a bíboros ismét a prefektusi tisztségbe kerül vissza, ahogy azonban ezt maga a bíboros is cáfolta, erről nincs szó.

Burke bíboros a 2-ai nyilatkozatában azzal folytatta: "Az Apostoli Szignatúra tagjai bírákként szolgálnak - amikor arra felkérik őket - különböző olyan ügyekben, amelyeket az Apostoli Szignatúra elé visznek megoldani. Az Apostoli Szignatúra emellett időről időre plenáris üléseket tart a tagjaival, hogy megvitassanak az Egyház igazságszolgáltatásával kapcsolatos fontos kérdéseket."

Az amerikai bíboros a nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy az Egyház bíborosainak feladata az, hogy "a Szentatya legfőbb tanácsadói legyenek, 'a Szentatya szenátusa', ahogy időnként neveznek minket". Burke bíboros szerint ilyen minőségükben a bíborosokat gyakran arra kérik fel, hogy "a római kúria különféle dikasztériumainak tagjaiként" szolgáljanak, vagyis "a kongregációkban, a bírói tanácsokban és pápai tanácsokban, amelyek a római pápát segítik az egyetemes Egyház kormányzásában".

A bíboros hangsúlyozta, hogy az új kinevezésében igyekezni fog, hogy a római kúriának ezt a legfontosabb bírói testületét a legjobb képességei szerint szolgálja.

Burke bíboros egyike annak a négy bíborosnak, akik 2016-ban az úgynevezett "dubia" levelükben az Amoris Laetitia apostoli buzdítás ellentmondó értelmezéseket szült pontjainak tisztázását kérték Ferenc pápától. A Szentatya a dubiára mostanáig nem válaszolt, miközben a buzdítás okozta válság és megosztottság az Egyházban egyre fokozódott és mélyült.

A helyzet súlyosságát felmérve Burke bíboros többször is világossá tette, hogy elkerülhetetlennek látja az Amoris Laetitia vitás pontjainak formális korrekcióját, akár a pápa közreműködése nélkül is, bíborosi kezdeményezéssel. Burke bíboros ezt csak úgy tartja azonban elképzelhetőnek, ha - ahogy az a dubiával is történt - a korrekciót először a Szentatya privát úton kapja meg, a végsőkig lehetőséget biztosítva a számára, hogy a tisztázást maga végezze el.

A dubia kiadása, valamint annak hangsúlyozása miatt, hogy elkerülhetetlennek tartja az Amoris Laetitia bizonyos pontjainak letisztázását, a bíborost több médium és klerikus is "a pápa ellenségeként" festette le a nyilvánosság előtt. Egy az elmúlt hónapban adott interjújában Burke bíboros ismét azt állította, hogy ez a kép róla teljesen hamis.

"Az egész egy karikatúra. Ferenc pápát úgy ábrázolják, mint egy csodálatos, nyitott személyt, és ezzel nincs is semmi baj, engem azonban ennek ellentéteként ábrázolnak." - nyilatkozta a bíboros. "Bizonyos értelemben azért teszik ezt, hogy előmozdítsák vele a saját programjukat, de a pápa valójában nem az ő programjuk oldalán áll. Ezt a fajta technikát arra használják, hogy azt mutassák, hogy ez így van, és ez alapjaiban hamis." - folytatta.

"Kifiguráznak valakit, aki tisztázást kér bizonyos kérdésekben, és azt mondják: 'íme, ő a pápa ellensége', és hogy próbálja felépíteni a pápa ellenzékét, ami természetesen egyáltalán nincs így." - tette hozzá a bíboros.

Hasonló politikai taktikázásról a római kúriában, és az általa okozott károkról Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció nemrég leváltott prefektusa is panaszkodott a legutóbbi nagyinterjújában.

Raymond Burke bíboros ugyanakkor leszögezte: az új kinevezése sem fogja megváltoztatni vagy késleltetni a testvéri korrekció kiadásának tervét, ha a pápa továbbra sem válaszol a dubiára.

A Katolikus Válasz szeptember elején közölt exkluzív interjút Raymond Burke bíborossal, ennek első része és második része is a linkjeinkre kattintva olvashatók.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása