Elképesztő siker lett a nebraskai kispapok gregorián albuma
2017. november 29. írta: Katolikus Válasz

Elképesztő siker lett a nebraskai kispapok gregorián albuma

screen_shot_2017-11-29_at_22_51_22.pngHat hónapja adták ki a nebraskai Guadalupei Szűzanya Szeminárium papjai és papnövendékei által készített gregorián énekes albumot, és az album mostanra már 13 hetet töltött az Amazon klasszikus zenei albumok eladási listájának élén.

Az album sikeréről  már májusban is hírt adtunk, amikor az felkerült az Amazon legeladottabb (best seller) zenei albumai közé.

A meglepőnek tűnő jelenségre a szekuláris médiumok is felfigyeltek. Legutóbb a PBS televízió NewsHour című hírműsora készített tudósítást a szeminaristák "Requiem" címet viselő albumáról, arra keresve a választ, vajon mi lehet a sikerének titka (az angol nyelvű videót hozzá lásd alább).

Az album a hagyományos latin rítusú gyászmise énekanyagát mutatja be. Az énekek előadói, a Guadalupei Szűzanya Szeminárium papnövendékei és papjai a Szent Péter Papi Testvérület tagjai, akik valamennyi szentmiséjüket latin nyelven, a hagyományos latin rítusban mutatják be.

Zachary Akers atya, a Testvérület zenei direktora és egyike az énekeseknek a Requiem albumon, a PBS tudósításában elmondta, hogy az albumon hallható énekeket a szeminaristák és papok nem pusztán felénekelték, hanem ténylegesen végigimádkozták.

"Mi, keresztényekként, a kapcsolatunkban Istennel túllépünk a puszta szavakon. Ezért nemcsak a szánkkal imádkozunk, hanem az énekünkkel, és az Istenhez emelt szívünkkel is." - fogalmazott az atya.

Egy másik pap a Requiem album készítői közül, Joseph Lee atya, azt nyilatkozta a PBS műsorában, hogy az album vonzerejét az adja, hogy a gregorián ének "egyetemes".

A gregorián "Egyesítő, összekötő elem, amely meghaladja a hóbortokat, meghaladja a divatokat, meghaladja a teret, meghaladja az időt. Képes egyesíteni az embereket, függetlenül a fajuktól, vagy attól, hogy szerintük ki nyeri majd a világkupát, vagy hogy milyen fajta ételt szeretnek enni." - mondta.

A ma az Egyházban is általános közhiedelemmel ellentétben a II. Vatikáni Zsinat is arról rendelkezett, hogy a katolikus liturgiában a gregorián éneknek kell elfoglalnia az első helyet. Ahogy a zsinatnak a szent liturgiáról szóló konstitúciója fogalmaz ebben: "Az Egyház a gregorián korálist tekinti a római liturgia saját énekének. Ezért a liturgikus cselekményekben - azonos feltételek mellett - ennek kell elfoglalnia az első helyet." (Sacrosanctum concilium, 116)

A Requiem album Magyarországról is megrendelhető az Amazonon.

Az 1988-ban Szent II. János Pál pápa által megalapított Szent Péter Papi Testvérület (Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri, FSSP) a szentmisét a hagyományos formájában ünneplő papi közösség, amely pápai áldással és Rómával teljes egységben működik. A fiatalok között óriási népszerűségnek örvendő, robbanásszerűen növekvő közösség ma még nincs jelen Magyarországon. A papjaik átlagéletkora 37 év, amely különösen meglepő lehet annak fényében, hogy pl. Magyarországon a papok átlagéletkora 60 év felett van. Néhány további figyelemre méltó történeti adat és statisztika róluk a honlapjukon is megtalálható.

A nebraskai Lincoln egyházmegye, ahol az FSSP Guadalupei Szűzanya Szemináriuma is működik, egyike az Egyesült Államok legjobb statisztikai mutatóival rendelkező, legvirágzóbb egyházmegyéinek. A példáját számos fórumon hirdetik és ajánlják a világ más egyházmegyéinek. A velük (is) kapcsolatos cikkeinket lásd:
- Sikerrecept paphiányra: Lincoln, Nebraska
- Megnövelni a papi hivatások számát nem rakétatudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása