Szentélyrombolás a győri székesegyházban II.
2017. december 17. írta: Katolikus Válasz

Szentélyrombolás a győri székesegyházban II.

magyar_kurir_gyor_20171213.png"A szentély a templomoknak az a rendszerint különálló vagy elkülönített része, ahol az oltárt ... elhelyezik, és ahová általában csak a papok léphetnek be. A szentély a szertartás színtere, amelyet a laikusoktól a szentélyrekesztő választ el. Hosszanti oldalán található a stallum, amely a papság elhelyezésére szolgál." - Wikipedia, "Szentély" szócikk

"Soha ne bonts le olyan kerítést, amiről még nem értetted meg, miért épült." - G. K. Chesteron

"A hívek nagy örömmel jönnek a megújított, tágas templomba. Először még bátortalanok voltak, ám a miséző pap invitálására szívesen foglalták el helyüket azokban a széksorokban, ahol száz ember is kényelmesen elfér [a szentélyben]." - Magyar Kurír: "Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat", 2017. december 13.

***

Nemigen halljuk ma pap tanítóinktól, hogy maga Jézus Krisztus eltörölhetetlen különbséget rendelt hívők és papi elöljárók között. Nem elég "nyitott", nem elég "toleráns" igazság ez. A "találkozás kultúrája" ellen való. Pedig az Egyház egykor dogmaként hirdette ki.

És a hívek mégis, így is érzik, hogy van a világinak valami oda nem illősége, ahol a Szentnek készítettek helyet.

Szent az a kéz, ami az Urat valóságosan illeti, és szent az a hely, ahol az Úr valóságosan megjelenik.

Amit egyházi elődeink a tanítás látható jeleként rendeltek, azt ma lebontjuk. A lebontást ünnepeljük. És a katolikus tanítást továbbra sem mondjuk el. Mert csak médiafigyelmet és vitákat generálna. Megzavarná a híveket és megzavarná az ünneplést. Megzavarná az új teológiát.

Győrben talán nem volt elég számú templom nyitott szentéllyel. Talán ezért kellett a székesegyházat is ilyenné alakítani. Talán ezért volt muszáj ezt is elvenni.

Állítólag a hívekre tekintettel csinálták így. Állítólag őértük fosztották meg őket az örökségüktől: mindenekelőtt a katolikus tanítás teljességétől, majd jelektől, ami rendelésük szerint e teljesség felé mutat. Igaz, a híveket nem kérdezték meg, hogy szeretnék-e ezt. De a többségük ma már úgysem tudja, mit veszít. Nem tudja, mert évtizedek óta nem tanítják.

Aki hívő még szól, annak a hozzászólását is törlik. Azt letiltják és kitiltják. Azt letagadják és eltagadják. Új "katolikus" szokás ez.

Bocsánatkérés senkitől és semmiért nincs. Mostanra, kötelezően, csak az ünneplés maradt. "Felújított" templomokban. Tanítás és látható jelek nélkül. Lassan hívek és papok nélkül.


Kapcsolódó:
Szentélyrombolás a győri székesegyházban
- Örökségfigyelő: Lomtalanítás vagy barbárság? - Kirakták a stallumokat a győri székesegyházból

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andre Lowoa · https://gloria.tv/lowoa 2017.12.17. 21:49:56

Még hosszú lesz ez az advent, lásd a sötétség jászlát Vatikánban, s a látszódó büntetéshullámot, amelyet oly természetesen kimagyarázni próbálnak. adelantelafe.com/pesebre-tinieblas-vaticano/
süti beállítások módosítása