Egy portugál egyházmegye is bevezette az újraházasodottak áldoztatását
2018. február 04. írta: Katolikus Válasz

Egy portugál egyházmegye is bevezette az újraházasodottak áldoztatását

shutterstock_90923138_810_500_55_s_c1.jpgJanuári tudósítások szerint a portugáliai Braga érsekség is útmutatót adott ki az Amoris Laetitia gyakorlati alkalmazásáról, amely az eddigi legrészletesebb a különféle püspöki és püspökkari útmutatók közül [a legutóbbi összefoglalónkat erről lásd itt].

A bragai dokumentum szerint a polgári úton elvált és újraházasodott hívek egy körülbelül hat hónapig tartó felkészítés ("megkülönböztetési időszak") után részesülhetnek szentáldozásban - különválás és szexuális önmegtartóztatás vállalása nélkül.

Az Egyház tanítása szerint, amelyet legutóbb Szent II. János Pál és XVI. Benedek pápák is megerősítettek [a dokumentumlistánkat ehhez lásd pl. itt], az ilyen párok számára csakis "teljes önmegtartóztatás" vállalása mellett szolgáltathatók ki az Egyház szentségei. Az Amoris Laetitia alapján az új portugál dokumentum azt állítja, hogy erre nincs szükség.

Az útmutató szerint a hathónapos megkülönböztetési időszak alatt a pároknak fel kell idéznie a múltbéli tetteiket, és azt, hogy ezek milyen hatással voltak a házastársukra, a gyermekeikre, valamint a szélesebb közösségükre. A megkülönböztetési időszak alatt a pároknak rendszeresen találkozniuk kell a lelkipásztorukkal.

Jóllehet a portugál püspöki konferencia testületileg nem adott ki útmutatást az Amoris Laetitiához, a konferencia elnöke, Manuel Clemente bíboros még decemberben a portugál püspökök híroldalának, az Agencia Ecclesia-nak azt nyilatkozta, hogy a polgári úton elvált és újraházasodott párok egy "nagyon hosszú" folyamat után "a püspök beleegyezésével visszatérhetnek a szentségek vételéhez".

A bíboros ebben Ferenc pápa apostoli buzdítására hivatkozott, a különválás vagy az önmegtartóztatás vállalásának kötelezettségét azonban nem említette. Clemente bíboros az álláspontját emellett azzal is indokolta, hogy az újraházasodott párok első házassága "a legtöbb esetben" úgyis érvénytelen.

Mint ismeretes, decemberben bombaként robbant a hír az Egyházban, hogy Ferenc pápa "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozásnak" minősítette a Buenos Aires-i régió püspökeinek az Amoris Laetitiához fűzött útmutatását, amely megnyitotta a lehetőséget a polgári úton újraházasodott katolikusok számára az Oltáriszentség vételére, önmegtartóztatás vállalása nélkül. A Buenos Aires-i püspökök Amoris Laetitia értelmezése ezzel hivatalos pápai értelmezéssé vált. A példátlan pápai lépésre az Egyház több püspöke egy közös "hitvallás" formájában az Amoris Laetitia nyílt korrekciójával válaszoltak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása