XVI. Benedek: "Én ne érteném a mai keresztények élethelyzetét? Ostoba előítélet!"
2018. március 13. írta: Katolikus Válasz

XVI. Benedek: "Én ne érteném a mai keresztények élethelyzetét? Ostoba előítélet!"

A cikkünk címe görbe tükör: ugyanolyan "fake news" hamisítvány, amilyen főcímmel katolikus és szekuláris médiumok közölték a tudósításukat Benedek pápa legújabb leveléről.

20180312t1509-15325-cns-benedict-francis-message.jpg"XVI. Benedek ostobának nevezte utódja támadóit". "XVI. Benedek védelmébe vette Ferenc pápát az 'ostoba előítéletekkel' szemben". "XVI. Benedek: 'Ferencnek ne lenne alapos teológiai műveltsége? Ostoba előítélet!'"

Ilyen és hasonló főcímekkel tálalta több katolikus és szekuláris médium is azt a levelet, amelyet XVI. Benedek emeritusz pápa Msgr. Dario Edoardo Viganò-nak, a Vatikán új kommunikációs titkársága vezetőjének küldött, köszönetképpen, amiért január 12-én megkaphatta tőle azt a tizenegy kötetes sorozatot, amelyben teológusok foglalták össze Ferenc eddigi pápaságának "teológiáját".

A kötetsorozatot Roberto Repole szerkesztette össze, Benedek pápa leveléből pedig Msgr. Viganò idézett egy-egy részletet azon a könyvbemutatón, amit a sorozat megjelenése (valamint Ferenc pápaságának ötödik évfordulója) kapcsán rendeztek.

Benedek emeritusz pápa levelét csorbítatlanul sajnos sehol sem közölték. A kétoldalas levél első oldaláról azonban egyes tudósítások fényképfelvételt tettek közzé, amelyek között olyan jó felbontású változatot is sikerült találnunk (lásd felül), amiről az olasz nyelven írt szöveg első fele leolvasható.

Ebből a levélből kiderül, hogy mondat, amiben Benedek pápa állítólag ostobának nevezi azokat, akik Ferenc pápa teológiai képzettségét kétségbe vonják, némiképp más értelmet nyer, ha teljes terjedelmében olvassuk: "Plaudo a questa iniziativa che vuole opporsi e reagire allo stolto pregiudizio per cui Papa Francesco sarebbe solo un uomo practico privo di particolare formazione teologica o filosofica, mentre io sarei stato unicamente un teorico della teologia che poco avrebbe capito della vita concreta di un cristiano oggi."

Vagyis:

Dicséretesnek tartom ezt a kezdeményezést, ami cáfolni és megválaszolni kívánja azt az ostoba előítéletet, ami szerint Ferenc pápa csupán gyakorlati ember, akinek hiányzik a megfelelő teológiai és filozófiai képzettsége, miközben én csupán elméleti teológus vagyok, aki kevéssé érti a mai keresztények konkrét élethelyzetét.

Az előző pápa tehát nem a Ferenc pápa teológiai képzetlenségének vádját nevezte ostobaságnak, hanem azt a vádat, ami szerint a mostani pápa az elmélethez nem értő gyakorlati ember, miközben ő (Benedek) a gyakorlathoz nem értő elméleti ember.

Mindez persze semmit nem von le annak igazságából, hogy Benedek pápa a teológiában és filozófiában képzettnek állítja Ferenc pápát. E képzettség Ferenc pápa életrajzát megnézve is világos kellene, hogy legyen: a mostani Szentatyának licenciátusa van filozófiából, Argentínában a teológia professzora volt, Németországban írta a teológiai doktori disszertációját, San Miguel-ben pedig a helyi filozófiai és teológiai fakultáns rektora volt. Még az újraházasodott elváltak áldoztatását is úgy hagyta jóvá, hogy még bíborosként saját maga írta le, hogy az Egyház tanítása kizárja az ő áldoztathatóságukat.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) tudósítása szerint az egyik kötet teológus szerzője, az olasz Marinella Perroni azt nyilatkozta, hogy "a Vatikán nehezen talált teológusokat a kötetsorozat kiadásához, mivel többen azzal utasították el a felkérést, hogy szerintük Ferenc pápa nem rendelkezik megfelelő teológiai képzettséggel". Ha ez igaz, az érthetőbbé teszi, hogy Msgr. Viganò és a könyvbemutatóról tudósítók miért érezték fontosnak Benedek pápa szavait kihangsúlyozni. Mi azonban nem találtuk meg az MTI forrását, ahogy egyáltalán Perroni idézett szavait sem (az MTI a teológusnak a keresztnevét is hibásan "Mariella"-nak írta). Akárhogyis, ha vannak olyan teológusok, akik szerint Ferenc pápa nem rendelkezik megfelelő teológiai képzettséggel, Benedek pápa ebben láthatóan nem ért egyet velük.

Ahogy az még szintén Benedek pápa levelének első feléből kiolvasható, az emeritusz pápa az idézett mondatát további megerősítéssel folytatta: "I piccoli volumi mostrano a ragione che Papa Francesco é un uomo di profonda formazione filosofica e teologica e aiutano perció a vedere la continuitá interiore tra i due pontificati, pur con tutse la differecione di stile e di temperamento."

Magyarul:

Ezek a rövid kötetek megfelelően bemutatják, hogy Ferenc pápa filozófiailag és teológiailag alaposan képzett ember, és ezáltal segítenek meglátni a két pápaság közötti belső folytonosságot, minden stílus- és temperamentumbeli különbség ellenére.

A leolvasható részletek idáig tartanak, Benedek pápa levelének folytatása sajnos nem ismert.

A könyvsorozat bemutatóján Msgr. Viganò bevezető szavai után Walter Kasper bíboros tartott méltató előadást. Kasper bíboros, aki az újraházasodott elváltak áldoztatásának egyik ötletgazdája és régi harcosa, Ferenc pápa teológiáját "prófétainak" mondta. A bíboros szerint Ferenc "nem liberális, hanem radikális" pápa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapsihapsi 2018.03.18. 21:04:29

A pontosság kedvéért: Bergoglio páter elkezdte a doktorija megírását, de nem fejezte be és nem védte meg azt, így professzor sem lehetett, maximum óraadó tanár, vagy adjunktus.

De minek is ilyen ásatag, naftalinszagú dolgokon rugózni, mint doktori fokozat. Tavaszi frissesség van, forradalom. A tudomány ásatag világa a burzsoázia kizsákmányoló osztályát idézi. Csak a szeretet van, a többi nem számít.
süti beállítások módosítása