"Ezért tanúsítjuk és megvalljuk..." - Az április 7-ei római konferencia zárónyilatkozata
2018. április 07. írta: Katolikus Válasz

"Ezért tanúsítjuk és megvalljuk..." - Az április 7-ei római konferencia zárónyilatkozata

Az alábbiakban a mai napon Rómában tartott "Katolikus Egyház: Merre tartasz?" konferencia zárónyilatkozatának teljes szövegét adjuk közre, kommentár nélkül. A konferencián elhangzottakról és történtekről további beszámolókat közlünk majd.

vatican_1506610274.jpg"Ezért tanúsítjuk és megvalljuk..."

A "Katolikus Egyház, merre tartasz?" konferencia zárónyilatkozata

Róma, 2018. április 7.

Az "Amoris Laetitia" apostoli buzdítás egymásnak ellentmondó értelmezései miatt nyugtalanság és zavar terjed a hívek között szerte a világban.

A sürgős kérés a tisztázásra, amelyet mintegy egymillió hívő, 250-nél is több tudós, és több bíboros nyújtott be a Szentatyának, semmilyen választ nem kapott.

A hit és az Egyház egységével szemben felmerült súlyos veszély közepette mi, Isten Népének megkeresztelt és bérmált tagjai arra vagyunk hívva, hogy újból megerősítsük a katolikus hitünket.

A II. Vatikáni Zsinat feljogosít és bátorít minket erre, a "Lumen Gentium" 33. pontjában kijelentve: "Így minden laikus a neki juttatott adományokból eredően egyszerre tanúja és eleven eszköze az Egyház küldetésének 'Krisztus ajándékozásának mértéke szerint' (Ef 4,7)."

Boldog John Henry Newman szintén bátorít minket erre. A "Konzultáció a hívekkel doktrinális kérdésekben" (1859) című prófétai értekezésében a hit mellett tanúságot tevő laikusok fontosságáról beszélt.

Ezért az Egyház hiteles hagyománya szerint tanúsítjuk és megvalljuk, hogy

1) Egy megkötött és elhált házasságot két megkeresztelt személy között csak a halál oldhatja fel.

2) Ezért azok az érvényes házasságban egyesült keresztények, akik más személyhez kötik magukat, miközben a házastársuk még él, a házasságtörés súlyos bűnét követik el.

3) Meg vagyunk róla győződve, hogy ez abszolút erkölcsi parancs, ami mindig és kivétel nélkül kötelez.

4) Arról is meg vagyunk győződve, hogy a lelkiismeret semmiféle szubjektív ítélete nem tehet egy belsőleg rossz cselekedetet jóvá és megengedhetővé.

5) Meg vagyunk róla győződve, hogy az ítélet a szentségi feloldozás kiszolgáltatásának lehetőségéről nem az elkövetett bűn felróhatóságán alapszik, hanem a bűnbánó szándékán, hogy felhagy az isteni parancsolatokkal ellentétes életmódjával.

6) Meg vagyunk róla győződve, hogy azok a személyek, akik elváltak és polgári úton újraházasodtak, és nem akarnak önmegtartóztatásban élni, olyan helyzetben élnek, amely objektíve ellenkezik Isten törvényével, és ezért nem részesülhetnek az Oltáriszentségben.

A mi Urunk Jézus Krisztus azt mondja: "Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket" (Jn 8,31-32).

Ezzel a bizonyossággal megvalljuk a hitünket az Egyház legfőbb pásztora és tanítója, valamint a püspökök előtt, és arra kérjük őket, hogy erősítsenek meg minket a hitben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IC XC NIKA 2018.04.07. 22:29:54

Szerintem Isten parancsainak lényege nem az emberiségen való uralkodási vágy, vagy a puszta értelmetlen korlátozás amit, ha tetszik, ha nem be kell tartani, mert ezt mondta az Úr és ez kell az üdvösséghez, mint valami felvételi ponthatár.
A parancsok az emberek javát és a társadalom javát szolgálják. Betartásuk előny a betartónak és a környezetének. Ebben a speciális esetben, pedig az utódoknak is. A házassági hűség lényege, hogy az emberi közösségben a rokoni kapcsolatok feltérképezhetőek legyenek az utódok számára. Ezáltal pedig kizárható legyen a vérfertőzés lehetősége. A házasság és főként a hűség területén éppen ezért semmilyen enyhítés nem megengedett, mert az a leszármazottakat súlyosan veszélyezteti. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a házasság szentségét könnyelműen osztogatjuk. Legalább egy év MEGFELELŐ FELKÉSZÍTÉS kellene a szentség kiszolgáltatását megelőzően. Az csökkenthetné a zátonyra futás kockázatát, mert a válás egyházi elismerése csak ront a helyzeten....

Wildschwein 2018.04.10. 17:01:41

@IC XC NIKA: "Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a házasság szentségét könnyelműen osztogatjuk."
Teljes mértékben egyetértek ezzel. Sajnálatos módon nemrég pl. a pápa őszentsége járt elöl rossz példával, és összeadott egy párt azon az emlékezetes dél-amerikai repülőúton, akiket akkor látott először. De persze a marketing hatása jó volt a dolognak, és a jelenlévők is szuperül érezték magukat, pont mint amikor megnézik a kedvenc brazil szappanoperájuk új fejezetét. Szóval senkinek nem lehet semmi kifogása, hiszen az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, nem?
Idióták.
süti beállítások módosítása