Nemet mondott Ferenc pápa a német püspöki kar interkommúnió-tervezetére
2018. június 04. írta: Katolikus Válasz

Nemet mondott Ferenc pápa a német püspöki kar interkommúnió-tervezetére

A Hittani Kongregáció teljes levelének magyar fordítása.

Ahogy arról ma gyorshírben tájékoztattunk, Ferenc pápa nevében a Hittani Kongregáció elutasította a német püspöki konferencia februárban megszavazott interkommúnió-tervezetét, amellyel a német püspökök "bizonyos körülmények között" engedélyezték volna, hogy katolikus hívek protestáns házastársai szentáldozásban részesüljenek. A Hittani Kongregáció ezt közlő, május 25-én kelt levelét több sajtóorgánum is ma lehozta. A levél teljes szövegének magyar nyelvű fordítását az alábbiakban közöljük.

francis_papacy_810_500_75_s_c1.jpg

Hittani Kongregáció

Prot. N. 212/2018 - 64727

Vatikánváros

A Szent Offícium Palotája

2018. május 25.


Őeminenciájának, a Főtisztelendő

Reinhard Marx bíboros úrnak

München és Freising érsekének

A Német Püspöki Konferencia elnökének

Kardinal-Faulhaber Str. 7

D-80333 München

Németország


Eminenciás Úr, Legkiválóbb Elnök Úr!

A 2018. május 3-án a "Mit Christus gehen..." ["Együtt járni Krisztussal. Az egység útján. Hitközi házasságok és közös részesedés az Eucharisztiában. A Német Püspöki Konferencia lelkipásztori segédlete"] dokumentumról tartott testvéri megbeszélésünk végén közös megállapodásra jutottunk abban, hogy tájékoztatom a Szentatyát a találkozóról.

Már a 2018. május 11-ei kihallgatáson beszéltem Ferenc pápával a találkozónkról, és összefoglalást adtam neki a megbeszélésről. 2018. május 24-én ismét megtárgyaltam a kérdést a Szentatyával. E találkozókat követően és a pápa kifejezett jóváhagyásával fel szeretném hívni a figyelmét a következő pontokra.

1. A Német Püspöki Konferencia számos ökumenikus törekvése, különösen az intenzív együttműködése a Németországi Evangélikus Egyház Tanácsával, elismerést és megbecsülést érdemel. A 2017. évi közös megemlékezés a Reformációról megmutatta, hogy az elmúlt években és évtizedekben olyan alapot sikerült találni, amely lehetővé teszi a számunkra a közös tanúságtételt Jézus Krisztusról, minden ember Megváltójáról, és a közös munkát aktív és meghatározó módon a közélet számos területén. Ez arra bátorít minket, hogy magabiztosan haladjunk tovább a minden eddiginél mélyebb egység útján.

2. A 2018. május 3-ai megbeszélésünk rámutatott arra, hogy az irat szövege több jelentős problémát is felvet. A Szentatya ezért arra a következtetésre jutott, hogy a dokumentum nem áll készen a publikálásra. E döntés fő okai a következőképpen foglalhatók össze:

a. A hitközi házasságokban élő evangélikus keresztények szentáldozáshoz engedésének kérdése olyan téma, amely az Egyház hitét érinti, és az egyetemes Egyház számára jelentőséggel bír.

b. Ennek a kérdésnek olyan hatásai vannak az ökumenikus kapcsolatokra más egyházakkal és egyházjellegű közösségekkel, amelyeket nem szabad alábecsülni.

c. A kérdés érinti az egyházjogot, különösen az Egyházi Törvénykönyv 844. kánonjának értelmezését. Mivel az Egyház bizonyos részein ezen a téren nyitott kérdések vannak, a szentszék illetékes dikasztériumai máris megbízást kaptak, hogy e kérdésekben az egyetemes Egyház szintjén időszerű tisztázást adjanak. Ennek részeként, megfelelőnek tűnik az egyházmegye püspökére hagyni a "sürgető súlyos szükség" meglétének megítélését.

3. A Szentatya nagy reménye, hogy a püspöki kollegialitás szelleme élő marad a Német Püspöki Konferenciában. Ahogy a II. Vatikáni Zsinat hangsúlyozta, "napjainkban a püspöki karok sokféle és hatékony segítséggel járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a kollegialitás szelleme kézzel fogható módon megnyilatkozzék" (Lumen Gentium dogmatikus konstitúció, n. 23).

Felhívva a figyelmét ezekre, minden áldással küldöm testvéri üdvözletemet és jókívánságaimat.

Az Öné az Úrban,

Luis F. Ladaria, S.J.

Thibica címzetes püspöke

Prefektus

 

Másolatot kapnak:


Őeminenciája, a Főtisztelendő

Rainer Maria Woelki bíboros úr

Köln érseke


Őexcellenciája, a Főtisztelendő

Felix Genn

Münster püspöke


Őexcellenciája, a Főtisztelendő

Karl-Heinz Wieseman

Speyer püspöke


Őexcellenciája, a Főtisztelendő

Rudolf Voderholzer

Regensburg püspöke


Őexcellenciája, a Főtisztelendő

Gerhard Feige

Magdeburg püspöke

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2018.06.05. 16:24:21

Meghallgatásra találtak az imák és a vasárnapi könyörgések, amik Ferenc pápa tisztánlátásáért hangzottak el.
süti beállítások módosítása