Német kánonjogász: Ferenc pápa elvetette az interkommúniót? A püspökök akkor is bevezethetik!
2018. június 05. írta: Katolikus Válasz

Német kánonjogász: Ferenc pápa elvetette az interkommúniót? A püspökök akkor is bevezethetik!

Mindössze egy nap telt el azóta, hogy nyilvánosságra került a Hittani Kongregáció levele, amelyben Ferenc pápa álláspontját tolmácsolva a Kongregáció elutasította a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetét. A tervezet "bizonyos körülmények között" lehetőséget adott volna a katolikus hívek protestáns házastársai számára, hogy szentáldozáshoz járulhassanak. Tegnap este a püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros a meglepettségét fejezte ki az elutasítás miatt.

Ma már egy münsteri kánonjogász, valamint a Németországi Katolikus Nők Egyesülete (Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands, KFD) nyílt lázadásra buzdítanak a kérdésben Rómával szemben. Önmagában nem ez a megdöbbentő. Hanem az, hogy mindezt a német püspöki konferencia hivatalos híroldalán, a katholisch.de-n teszik. A cikk összefoglalóját lásd a kép alatt. (Az összefoglalónkban a katholisch.de cikkéből kihagytunk - főleg az előzményeket tárgyaló - részeket, a cikk eredeti szóhasználatát azonban igyekeztük hűen követni.)

dpa_43434059_schuller.jpgFerenc pápa azt mondja: a német áldozási útmutató nem áll készen a publikálásra. A münsteri kánonjogász Thomas Schüller válasza: a püspökök ezt akkor is megtehetik.

A kánonjogász Thomas Schüller szerint a német püspököknek nem szabadna meghátrálniuk a pápával szembeni konfliktusukban. "Ez döntően azon fog múlni, hogy mit tesznek majd a német püspökök, különösen Marx bíboros." - nyilatkozta kedden a münsteri teológus és kánonjogász a Német Hírügynökségnek.

A püspökök kiadhatnák így is a dokumentumukat, mondván: a mi helyzetünk különleges itt Németországban, 40 százaléknyi felekezetközi házassággal, ezért ezt mi megtesszük most.

Róma előírásának egy ilyesfajta "elutasítása" - írja a katholisch.de(!) - gyakran megtörtént az egyháztörténelemben. "Ehhez persze bátorság kell." - mondja Schüller.

Az összes pap és lelkipásztori segítő, aki eddig a protestánsok hivatalos áldoztatási tilalma ellenében járt el, most védelem nélkül maradt - panaszkodik Schüller. "Így semmilyen tisztességes lelkipásztori gondozás nem történhet."

A kánonjogász a pápa döntését már hétfőn úgy értékelte, hogy az "visszalépés az ökumenizmus számára". "Mi, németek, megint kudarcot vallottunk az abbéli kérésünkben, hogy valami tisztázásra kerüljön." - mondta ekkor Schüller.

A kánonjogász szerint a pápa üzenete lényegében ez: "engedjetek meg sokmindent - de engem ne kérdezzetek, mert akkor ezt hivatalossá kell tennem". Schüller szerint pedig most kiderült: "A pápa sokkal centralistább, és sokkal aggódóbb, mint ahogy azt sokan hitték." Schüller szerint Marx bíboros a pápa válaszával "kárt szenvedett" az egyházpolitikában.

A katholisch.de ugyanebben a cikkben arról is beszámol, hogy a Németországi Katolikus Nők Egyesülete arra biztatja a felekezetközi házasságban élőket, hogy a saját lelkiismereti döntésük szerint járuljanak szentáldozáshoz (ti. a nemkatolikus fél is). "Ők kifejezik a vágyakozásukat az eucharisztikus közösségre, és részben már látható egyházközösségben is élnek, békés sokszínűségben." - írja a szervezet egy kedden kiadott közleményben.

Az egyesület elnöke, Mechthild Heil szerint a helyi lelkipásztori gyakorlat "már régen meghaladta a Tanítóhivatal vitáját az engedélyezésről vagy tiltásról". Heil szerint sok pár számára a tiltás felfogadhatatlan, emiatt gyakran privát megoldásokat keresnek azzal szemben. "A mi célkitűzésünk ezért a kölcsönös vendégszeretet mielőbbi megvalósítása az Eucharisztiában és Úrvacsorában ott, ahol ez még nincs meg." - mondja Heil.


Kapcsolódó cikkeink:
Amoris Laetitia: a megvalósult freiburgi lázadás
Nyílt lázadást javasol a paphiány megoldására a német püspöki kar világi tanácsadói testületének elnöke
"Bolondmise" után - Barsi Balázs atya: Az egyházszakadás végbement.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IC XC NIKA 2018.06.05. 23:01:22

Egyáltalán nem értem, miért akarna olyan valaki áldozáshoz járulni, aki nem hisz az ostyában jelen levő Krisztusban? Ha pedig hisz benne, akkor miért vallja magát egy olyan felekezet tagjának, ami tagadja ezt a jelenlétet??

quintius 2018.06.07. 11:13:55

Hogy lehetne valakinek úgy kiszolgáltatni az Oltáriszentséget, hogy előtte nem gyónta meg vétkeit, mi több, soha nem végzett Szentgyónást? Így még egy katolikus sem járulhat Szentáldozáshoz.

rkrm 2019.11.28. 22:49:36

@IC XC NIKA: ez az! Ezt én sem értettem soha! Legyen protestáns, nincs gyűlölet és egyebek feléjük. Vegyen részt szentmisén is. Jöjjön hittanórákra, beszélgessünk, akár vitatkozzunk. De hogy ezek után miért akar Szentáldozáshoz járulni, mikor protestáns és nem hisz az átlényegülésben... (én pl. nem hiszem, hogy a legjobb sport a foci, hát nem is megyek meccsekre) ..... sem az egyházi rend szentségében, mely hatalommal megtörténik a transzubsztancicáció... rejtély... és hogy ezek után még föl van háborodva... de ezzel sincs baj, amivel viszont van, az a lényeglátás nélküli, eltunyult ny-európai katolicizmus, mely már itt is jelen kezd lenni...

Ha vki erre igent mondd, az az Jézus Krisztusnak mondd ellen. Illetve a józan észnek. Ebben a nihilista világban, már nem csodálkozhatunk.
Régóta mondom: az ökumenizmus arról szól, hogy mi katolikusok mennyit adunk föl az elveinkből, értékrendünkből...
süti beállítások módosítása