Ötszáz brit pap közös nyilatkozatban állt ki a Humanae Vitae tanítása mellett
2018. június 17. írta: Katolikus Válasz

Ötszáz brit pap közös nyilatkozatban állt ki a Humanae Vitae tanítása mellett

"Fontos pillanatot jelent ez az Egyház számára ebben az országban."

screen-shot-2018-01-10-at-12_12_01-800x500.pngKözös nyilatkozatot adott ki mintegy ötszáz brit pap, amiben kiállnak Boldog VI. Pál pápa Humanae Vitae enciklikájába foglalt tanítása mellett.

A papok azután döntöttek a nyilatkozat kiadásáról, hogy a Humanae Vitae megjelenésének 50. évfordulójához közeledve ismét felerősödni látszottak az enciklika tanítását bíráló és megváltoztatni kívánó hangok az Egyházban.

VI. Pál pápa 1968. július 25-én kiadott Humanae Vitae enciklikája megerősítette az Egyház hagyományos tanítását a családról és az emberi szexualitásról, és ismételten kimondta a fogamzásgátlás erkölcsileg rossz voltát.

Egyes egyháziak szerint az elmúlt 50 év társadalmi változásai, valamint Ferenc pápa progresszív tanítása (különösen is az Amoris Laetitia apostoli buzdításában leírtak) a Humanae Vitae felülvizsgálatát tennék szükségessé.

Ugyanakkor a brit papi nyilatkozat kezdeményezői szerint az aláírók nagy száma jelentős elmozdulást jelez a papok között az enciklika tanításának javára. Mint fogalmaztak: "1968-ban nagyon kevés pap szólalt fel magabiztosan erről a tanításról, sokan pedig nem értettek egyet vele.".

Az egyik aláíró pap a kezdeményezést úgy kommentálta: "Nehéz száz papot - ami egy átlagos egyházmegye létszáma - rávenni arra, hogy bármit is közösen csináljanak. De ötszázat rábírni erre, valóban nagyon jelentős dolog."

Reméljük, hogy az itteni Egyház ma felismeri a Humanae Vitae fontosságát, és a lelkipásztori stratégiáink és evangelizációnk élvonalába helyezi azt. Fontos pillanatot jelent ez az Egyház számára ebben az országban.

A Catholic Herald a nyilatkozatot aláíró brit papok teljes névlistáját közölte. Az alábbiakban a nyilatkozat szövegét tesszük közzé, magyar nyelven:

1968-ban VI. Pál pápa újbóli megerősítését adta az Egyház emberi szexualitásról szóló hagyományos tanítása központi gondolatainak. A Humanae Vitae enciklika, összhangban az Egyház hagyományos tanításával, megerősítette annak a házastársi aktusnak a tisztaságát és szépségét, amely mindig nyitott a termékenységre, és mindig egyesítő.

A Humanae Vitae előre jelezte, hogy ha a mesterséges fogamzásgátlás széles körben elterjedtté és általánosan elfogadottá válna a társadalomban, úgy elveszítenénk a házasság, a család, valamint a gyermekek és a nők méltóságának helyes felfogását, de még a testünk és a férfi és női létünk ajándékának helyes értékelését is. A Szentatya figyelmeztetett arra, hogy a kormányzatok kényszerítő eszközöket kezdenének el használni annak irányítására, ami a leginkább magánjellegű és bensőséges.

A Humanae Vitae kiadásának idején sokan elvetették az üzenetét és figyelmeztetéseit. Sokan úgy vélték, hogy a tanítást arról, hogy a fogamzásgátlás használata minden esetben "teljességgel kizárt" és "belsőleg rossz", nehéz elfogadni, és kihívást jelent hirdetni. Ötven évvel később oly sok minden bontakozott ki a társadalmunkban, ami az emberi élet és szeretet kárára volt. Sokan ezért újból értékelni kezdték az Egyház tanításának bölcsességét.

Papokként a Humanae Vitae eme 50. évfordulóján megerősíteni kívánjuk a termékeny szeretetnek ezt a nemes felfogását, amit a katolikus egyház mindig is tanított és vallott. Hisszük, hogy a népünk jövője számára - a katolikusoké és a nemkatolikusoké számára egyaránt - nélkülözhetetlen egy helyes "emberi ökológia", vagyis az emberi méltóság természetének és tiszteletének az újrafelfedezése. Ajánljuk ezért a Humanae Vitae üzenetének újbóli felfedezését, nem csupán az Evangélium iránti hűségből, hanem a társadalmunk gyógyulásának és valódi fejlődésének nyitjaként is.

Kapcsolódó cikkeink:

- Állandó viharfelhők a Humanae Vitae felett
- Vatikáni vizsgálóbizottság elnöke: Nem szükséges frissíteni a Humanae Vitae-t
- II. János Pál pápa elfelejtett beszéde a felelős családtervezésről - először magyarul
- Erkölcsös-e a TCST - avagy mit is mond erről az Egyház Tanítóhivatala?

- VIDEÓ: A Szex Közgazdaságtana
- Miért érdemes fogamzásgátlás nélkül élned a házasságod?
- Pap: "Önök kifogamzásgátolták az iskolánkat a létezők sorából!"
- Megpecsételi az ateisták sorsát a fogamzásgátlásba vetett hitük

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.06.17. 02:23:14

Nagy Britannia Protestáns nemzete hamarosan áttér az Én Útjaimra
2012. szeptember 17. hétfő, 9:15

Drága szeretett leányom, egy Általam tervezett csodát szeretnék kinyilatkoztatni neked:

Nagy Britannia Protestáns nemzete hamarosan áttér az Én Útjaimra, a Tanításaimhoz és az Igazsághoz.

Ez a Keresztény ország oly sokáig alakította és módosította Isten Törvényeit, hogy azok megfeleljenek büszke útjaiknak.

Az egykor nagy Keresztény ország évszázadokon keresztül vétkezett Isten Törvényei ellen, és azt beszélték be maguknak, hogy ők valójában az Egyházam által megalapított Törvényeket követik.

A közöttük lévő hívők imái, és a szeretet, a hűség, melyet Nagy Britanniában a Keresztény vezetők a csapások ellenére mutatnak, közelebb hozta őket Szentséges Szívemhez.

Ez az ország meg fog térni, és az Igazság milliókat fog megmenteni.

Az Antikrisztus és sok követője a hatalmon levők közül sokakat befolyásoltak ebben az országban, de nem fog sikerülni nekik, hogy Isten gyermekeit ellopják.

Követőim egyesülni fognak egyházról egyházra Britannia szerte, és Én Szent Karjaimmal átölelem majd őket.

Hatalmas erővé válnak Hadseregemben, és egyesülésük terve elkezdődött.

Íme, egy különleges ima, a Keresztes Imahadjárat imája Isten gyermekeinek Britanniában.

A Keresztes Imahadjárat 77. imája Nagy Britannia számára

Ó, Mennyei Atya, az ember Teremtő Istene, kérlek, hallgasd meg imámat.
Könyörgöm Hozzád, mentsd meg Britanniát a gonosz karmaitól és a diktatúrától.

Kérlek, hogy mindnyájunkat egy családdá egyesíts a Te Szemedben, minden vallásút, minden hitűt és bőrszínűt.
Adj nekünk erőt egyesülni, ellenszegülve minden olyan törvénynek,
www.youtube.com/watch?v=ON8fnPgsdno
melyet Tanításaid megtiltására vezetnek be.

Adj nekünk erőt és bátorságot, hogy soha ne hagyjunk el téged, és hogy imáink által segítsünk megmenteni minden gyermekedet.

Vezesd egységre testvéreinket, hogy tisztelettel adózzunk Ígéretednek, mely az örök életet és az Új Paradicsomba való belépést hozza el nekünk. Ámen.

Nagy Britannia gyermekei, tudnotok kell, hogy hamarosan a megtérés, mely beborítja országotokat, nagy kegyelmeket hoz nektek.

Akkor vezetni fogjátok Hadseregemet más nemzetekkel együtt Dicsőséges Királyságom felé.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.18. 01:15:42

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása