Ferenc pápa az interkommúnióról: Az egyes püspökök kell, hogy eldöntsék, hogy bevezetik-e az egyházmegyéjükben
2018. június 22. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa az interkommúnióról: Az egyes püspökök kell, hogy eldöntsék, hogy bevezetik-e az egyházmegyéjükben

A Szentatya azért utasította csak el a német püspökök interkommúnió-tervezetét, mert az minden német püspök számára egységes megoldást írt volna elő.

web_20180621t1705-0604-cns-pope-geneva-plane.jpgFerenc pápa június 21-én egynapos látogatást tett Svájcban, Genf városában, ahol az Egyházak Világtanácsa meghívására vett részt egy ökumenikus találkozón. A Rómába visszafelé tartó repülőúton a pápa a szokásához híven válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire.

Ennek során Ferenc pápa megerősítette, hogy támogatta a Hittani Kongregáció prefektusát abban, hogy ő a német püspöki konferenciától az interkommúnió-tervezetük visszatartását kérje. Mint ismeretes, a tervezet megnyitotta volna a katolikus hívek protestáns házastársai számára a szentáldozás lehetőségét a katolikus szentmiséken.

A cikkeink a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetéről és annak vitájáról IDE KATTINTVA elérhetők.

Ferenc pápa a repülőinterjúban elmondta, hogy a dokumentum visszatartásával nem "a féket húzta meg", hogy megállítsa a német püspökök által elindított folyamatot, hanem csupán biztosítani akarta, hogy a kezdeményezés "a megfelelő úton halad".

Mint elmagyarázta, szerinte ugyanis a protestánsok áldoztatását a szentmiséken egy nemzeti püspöki konferencia nem engedélyezheti, mivel az (szerinte) az egyházi kánonjog alapján ez az egyéni püspökök döntési körébe tartozik.

"Egy olyasmi, amivel a püspöki konferencia próbálkozik, azonnal egyetemessé válik. És ez volt a nehézség a megbeszélések során." - mondta Ferenc pápa, a német interkommúnió-tervezet kapcsán Rómával történt egyeztetésekre utalva (lásd pl. ITT és ITT).

A törvénykönyv azt mondja, hogy az adott egyház püspöke - és ez egy fontos szó: "adott", vagyis egy egyházmegyéé - a felelős ezért... Ez az ő kezében van.

- tette hozzá Ferenc pápa.

A pápa szerint a jelenlegi egyházjog már most is megengedi a megyéspüspökök számára, hogy maguk döntsenek arról, hogy mit ítélnek az egyházmegyéjükben különleges lelkipásztori helyzetnek, és hogy ez alapján kiknek szolgáltatják ki az Oltáriszentséget. Míg azonban a pápa szerint erről a megyéspüspökök szabadon dönthetnek, a protestáns-katolikus interkommúniót is beleértve, egy nemzeti püspöki konferencia nem adhat erről a püspököknek egységes előírást.

A pápa mindemellett dicsérte a német püspökök interkommúnió-tervezetét is, mondván: a dokumentum "keresztény lelkülettel, jól átgondolt" volt.

Arról, hogy a Hittani Kongregáció elutasító levele megemlítette, hogy az interkommúnió kérdésében a szentszéktől további tisztázás várható, Ferenc pápa azt mondta: ez valószínűleg "egy eligazító dokumentum lesz, hogy minden egyes megyéspüspök maga állapíthassa meg, hogy mi az, amit az Egyházi Törvénykönyv már most is megenged", ti. az Oltáriszentség nemkatolikusoknak történő kiszolgáltatásában.

Ferenc pápa ennek kapcsán magyarázatot fűzött ahhoz az esethez is, amikor ő maga 2015-ben egy lutheránus asszonyt nyilvánosan arra bátorított, hogy a katolikus férjével együtt járuljon szentáldozáshoz. A pápa szerint ebben ő az asszonynak "az Egyházi Törvénykönyv szellemének megfelelő" választ adott.

Ez a szellem az, amit [a német püspökök] most keresnek. Lehet, hogy volt ebben némi zavar, de erről van szó.

- tette hozzá a pápa.

A német püspökök a jövő héten hétfőn és kedden ülnek össze tanácskozni ismét a protestáns-katolikus interkommúnióról, a püspöki konferencia állandó tanácsának Berlinben tartott rendes találkozóján.


(Források: katholisch.de, Crux, National Catholic Reporter, Catholic News Service)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.06.24. 13:22:01

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordádból lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.06.24. 13:23:28

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai:

1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy cirkuszi mutatvány. Mártíromságnak beállított öngyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő.

2. Amennyiben a fiát ölte meg, vagy feláldozta, akkor meg primitív barbár gyerekgyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő

3. A judeo-keresztényeket a saját Istenük állítólag megváltotta a bűntől, akkor fura, hogy miért maradtak éppen ők a mai napig is bűnösök? Ez egy átverés és nem tanítás. - Erkölcsileg elítélendő.

4. Jézus csak sokkal régebbi korok vallásaiból és mítoszaiból összekoppintott mítoszfigura. Tehát nem tanított semmit sem. Így a története csak egy primitív, plagizált ókori sci-fi, vagy szappanopera. - Erkölcsileg elvetendő.

5. A judeo-kereszténység végső célja az utolsó ítélet. Aminek a lényege az, hogy egy halott, nevezzük ZombiJézusnak, másodszor is feltámad és akik imádják őt azoknak kánaán, azok akik nem imádják őt azokra halál és szörnyűségek várnak. - Erkölcsileg elítélendő.

csaba_carmarthen 2018.06.25. 08:17:09

Te meg, Dániel, zárd el ezeket a szavakat, pecsételd le a könyvet a végső időkig. Sokan eltévelyednek, és a gonoszság növekedni fog.

A gonoszok közül senki se jut el a belátásra, de az értő szívűek meg fogják érteni. 11Attól az időtől kezdve, amint megszűnik a mindennapi áldozat, és felállítják a vészt hozó undokságot, ezerkétszázkilencven nap lesz.
http://szentiras.hu/SZIT/Dán12

www.tlig.org/en/testimonies/churchpos/nihilobstat/

A vadállat követői ma meggyaláznak engem szeretetem Szentségében. Elárulják, leköpik a Szeretetet és rátaposnak. Most az ő gonosz kezükben vagyok. Tudod-e, hogy mit jelent ez? Örök áldozatom van kezükben. Megköveznek engem. Megesküdtek egymás között, hogy eltüntetnek engem tabernákulumomból. Figyeld meg! Közel van a nap, amikor hivatalosan kijelentik, hogy el kell távolítani engem tabernákulumomból és üres cintányért kell állítani helyemre... és be fog teljesedni Dániel próféta jövendölése...

www.tlig.org/hu/humsg/hum876.html

Bálint József II. 2018.06.27. 11:58:16

Már önmagában az is botrányos, hogy a hit tartalmát a "pápa" a püspökök belátására bízza.
"Hiszak az Egy, Szent, Katolikus és Apostoli Anyaszentegyházban."
süti beállítások módosítása