Ferenc pápa az interkommúnióról (eredeti szöveg)
2018. június 22. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa az interkommúnióról (eredeti szöveg)

Ferenc pápa június 21-én egynapos látogatást tett Svájcban, Genf városában, ahol az Egyházak Világtanácsa meghívására vett részt egy ökumenikus találkozón. A Rómába visszafelé tartó repülőúton a pápa a szokásához híven válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire. Az alábbiakban ennek a beszélgetésnek azt a részletet közöljük, amelyben Ferenc pápa a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetéről beszél. A repülős interjú teljes leiratát a Catholic News Agency (CNA) közölte.

Kapcsolódó tegnapi cikkünk:
Ferenc pápa az interkommúnióról: Az egyes püspökök kell, hogy eldöntsék, hogy bevezetik-e az egyházmegyéjükben

pope_francis_aboard_the_papal_flight_during_his_trip_to_geneva_switzerland_on_june_21_2018_credit_massimiliano_valenti_1_cna.jpgGreg Burke: Köszönjük, Őszentsége. Most a német csoport. Itt van Roland Juchem a Német Katolikus CIC Ügynökségtől.


Roland Juchem:
Köszönöm, Szentatya. Ön gyakran beszél konkrét lépésekről az ökumenizmus felé. Ma például ismét utalt erre, mondván: "Nézzük, hogy mi az, amit konkrétan tenni lehet, ahelyett, hogy elkedvetlenednénk attól, amit nem lehet."

A német püspökök nemrég úgy döntöttek, hogy lépést tesznek, ezért mi azt kérdezzük magunktól, hogy miért írt Ladaria érsek egy olyan levelet, ami úgy tűnik, mintha "vészfékezés" lenne. A május 3-ai találkozó után megerősítésre került, hogy a német püspököknek lehetőleg egységes megoldást kell találniuk. Mik lesznek a következő lépések? Szükség lesz tisztázó beavatkozásra a Vatikántól, vagy a német püspököknek kell egyetértésre jutniuk?


Ferenc pápa:
Nos. Ez nem újdonság, mivel az Egyházi Törvénykönyv, amiről a német püspökök beszéltek, előrebocsátja: szentáldozás különleges esetekben. Ők pedig a vegyesházasságok problémáját vizsgálták, nem? Hogy lehetséges-e, vagy nem. És a Törvénykönyv azt mondja, hogy az "egyedi" egyház püspöke - ez a szó fontos: "egyedi", vagyis egy egyházmegyéé - a felelős ebben. Ez az ő kezében van. Ez benne van a Törvénykönyvben. A német püspökök, mivel látták, hogy ez nem volt világos... és egyes papok is olyan dolgokat műveltek, amik nem voltak egyetértésben a püspökkel, szerették volt megvizsgálni ezt a kérdést, és elkészítették ezt a tanulmányt, amit nem szeretnék eltúlozni, de ez egy több, mint egy évig, vagy még tovább tartó vizsgálat volt... több, mint egy év... nagyszerű... és a tanulmány bekorlátozó volt.

Amit a püspökök mondani akartak, az világosan az, ami a Törvénykönyvben van. Én pedig elolvastam, és azt mondtam: ez egy bekorlátozó dokumentum, nem? Nem volt nyitott mindenkire. Jól átgondolt dolog volt, egyházias lelkülettel. És ezt a helyi egyház számára akarták megcsinálni, nem az egyediek számára. A dolog egészen idáig jutott a német konferenciában. És ebben itt probléma van, mert a Törvénykönyv nem ezt írja elő. Az az egyházmegye püspökének írja elő, és nem a konferenciának, mert amit egy püspöki konferencia elfogad, az azonnal egyetemessé válik.

És ez volt a megbeszélés nehézsége: nem annyira a tartalom, hanem ez. Ők pedig elküldték a dokumentumot. És aztán két vagy három találkozó volt a párbeszédre, vagy tisztázásra, és Ladaria érsek elküldte azt a levelet, de az én engedélyemmel. Ő nem egyedül csinálta ezt! Azt mondtam neki: 'Igen, jobb egyet előrelépni, és azt mondani, hogy a dokumentum még nem érett meg, és a kérdést tovább kell vizsgálni.' Azután volt még egy találkozó, és végül ők meg fogják vizsgálni a dolgot.

Azt hiszem ez egy eligazító dokumentum lesz, hogy valamennyi megyéspüspök megállapíthassa, hogy mi az, amit a kánonjog már most megenged.

Ez nem fékezés volt... ez a dolog értelmezése, azért, hogy a helyes úton haladjon. Amikor látogatást tettem Róma lutheránus egyházában, egy ilyen kérdést tettek fel, én pedig az Egyházi Törvénykönyv szellemének megfelelően válaszoltam. Ez a szellem az, amit most keresnek. Talán nem volt megfelelő információ a megfelelő időben, egy kis zavar volt, de erről van szó: az egyedi egyháznak a Törvénykönyv megengedi, a helyi egyháznak [ti. a püspöki konferenciának - CNA] nem, mert az egyetemes lenne.

Roland Juchem: A helyi egyház a konferencia? [A CNA leiratában itt az szerepel, hogy "az újságíró nem hallhatóan közbeszól", és azt, hogy a "helyi egyház" kifejezés alatt Ferenc pápa a püspöki konferenciákat érti, a CNA kiegészítő megjegyzésként írta bele a Szentatya fenti utolsó mondatába. Az újságírói kérdést a német katholisch.de beszámolójából vettük át. - KV szerk.]

Ferenc pápa: ...a konferencia. De a konferencia tanulmányozhatja, és eligazító véleményeket adhat, hogy segítse a püspököket kezelni az egyedi eseteket. Köszönöm.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.06.25. 08:18:08

Te meg, Dániel, zárd el ezeket a szavakat, pecsételd le a könyvet a végső időkig. Sokan eltévelyednek, és a gonoszság növekedni fog.

A gonoszok közül senki se jut el a belátásra, de az értő szívűek meg fogják érteni. 11Attól az időtől kezdve, amint megszűnik a mindennapi áldozat, és felállítják a vészt hozó undokságot, ezerkétszázkilencven nap lesz.
http://szentiras.hu/SZIT/Dán12

www.tlig.org/en/testimonies/churchpos/nihilobstat/

A vadállat követői ma meggyaláznak engem szeretetem Szentségében. Elárulják, leköpik a Szeretetet és rátaposnak. Most az ő gonosz kezükben vagyok. Tudod-e, hogy mit jelent ez? Örök áldozatom van kezükben. Megköveznek engem. Megesküdtek egymás között, hogy eltüntetnek engem tabernákulumomból. Figyeld meg! Közel van a nap, amikor hivatalosan kijelentik, hogy el kell távolítani engem tabernákulumomból és üres cintányért kell állítani helyemre... és be fog teljesedni Dániel próféta jövendölése...

www.tlig.org/hu/humsg/hum876.html
süti beállítások módosítása