Nős pappal gazdagodik a németországi Regensburg egyházmegye
2018. június 26. írta: Katolikus Válasz

Nős pappal gazdagodik a németországi Regensburg egyházmegye

Ferenc pápa különengedéllyel járult hozzá a családos, egykori evangélikus lelkész pappá szenteléséhez.

hartmut_constien_1900.jpgÚj német feladvány született a nős papság bevezetésének vitájában: a nős és háromgyermekes evangélikus lelkész, aki 2014-ben katolikusnak áttérve most katolikus pap akar lenni.

Ahogy a 43 éves egykori lelkész, Hartmut Constien (a képen) elmondta, Ferenc pápától a pappá szentelésére különengedélyt kapott, a szentelését így július 6-án tartják a regensburgi Schottenkirche-ben. A pápa egyetlen feltétele a különengedély megadásához az volt, hogy a nős Constient ne az egyházmegye többi papjelöltjével együtt szenteljék fel, június 30-án.

Constien így egy héttel később, külön szentelési ceremónián válik a római katolikus egyház papjává, a 2014-ben vele együtt katolikussá lett felesége és gyermekeik jelenlétében. A szentelését (ahogy a június 30-ai szenteléseket is) Regensburg püspöke, Rudolf Voderholzer végzi majd.

Constien szemináriumi képzése a hitben csak a pappá szentelése után fog megkezdődni. A regensburgi egyházmegyében ugyanis az összes katolikus pap elméleti képzése a szentelés után történik meg, amikor ők már a papi szolgálatukat gyakorolják.

A forrás és interjú a hamarosan pappá szentelt nős férfival, a német püspöki konferencia hivatalos híroldalán, a katholisch.de-n.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2018.06.26. 21:00:52

"A regensburgi egyházmegyében ugyanis az összes katolikus pap elméleti képzése a szentelés után történik meg, amikor ők már a papi szolgálatukat gyakorolják." - Ez nem valami tévedés? Nagyon furán hangzik.

Viszont nincs teljesen új a nap alatt:
www.magyarkurir.hu/megszentelt-elet/reformatus-bences-tett-orokfogadalmat-bakonybelben-2016

funfun 2018.06.26. 21:04:51

Mégis csak tévedés lesz: először teológiát kell tanulniuk a jelölteknek, aztán a kompetenciák erősítése és hivatástisztázás. Tehát utána van szentelés.

Ausbildung

Wer Priester werden will, muss Theologie studieren. Das ist aber längst nicht alles. Begleitend zum Studium erhalten die Priesterkandidaten im Priesterseminar eine umfassende Ausbildung, die ihnen neben Grundlagen des geistlichen Lebens die nötigen pastoralen und sozialen Kompetenzen vermitteln soll und darüber hinaus der Berufungsklärung und der Sicherstellung der menschlich-psychischen Voraussetzungen dient.

www.priesterseminar-regensburg.de/priester-werden/

Never 2018.06.26. 22:03:48

Nagyon támogatandó iránynak tartom. Őszintén kíváncsi lennék az ő miséire, meglátásaira.

Mária Őrzői 2018.06.26. 22:13:04

Meg fogja tartani a cölibátust? Mert ez az igazi kérdés és nagyon nem úgy hangzik a cikk...

Almandin 2018.06.26. 22:31:34

@Mária Őrzői: Óriási paphiány van a katolikusoknál, ezért egy már keresztény papnak kitanult, de más felekezetből áttért emberre is szükségük van. A pap meg gondolom, nehezebben módosított volna pályát, ezért neki is kézenfekvő választás volt ez.

Mária Őrzői 2018.06.26. 22:40:56

@maxval balcán bircaman: A cölibátus a kezdetektől fogva fennáll a katólikus egyházban és ez nem is véletlen. Egy pap életében Istené az első hely. Egy házas embernek ott van a gondolataiban folyton a családja. És ami ettől sokkal fontosabb, hogy áldoztatásnál nem egy ostyákat osztanak, hanem Krisztus testét... Tisztelem annyira Jézust és minden római katólikus tisztelte eddig annyira, hogy nem engedték, hogy olyan papok osszák ki a kezeikkel, akik előző este a feleségük bugyijában matattak...

Mária Őrzői 2018.06.26. 22:46:29

@Almandin: A paphiány nem lehet indok arra, hogy hogy egy olyan dolgot, mint a cölibátus félretegyen az egyház. Még egyes területeken vagy kivételes esetekben sem. Ha egy erős, rendíthetetlen és a hagyományaihoz hű egyházat látnak az emberek az lesz nekik vonzó, nem pedig egy megalkuvó változat. A korábbi katólikusok és a szentek páros lábbal rúgnák ki ezt az embert a templomból, ha papként nem tartana cölibátust.

de let e ... 2018.06.26. 22:48:03

@Mária Őrzői: Hát jó nagy tévedésben vagy . Nem a kezdetektől van a cölibátus , a görög keleti katolikusoknál például a mai napig vannak családos papok , csak a szerzeteseknek kell cölibátusban élniük . Egyébként meg érdekes módon a ministráns fiúk tapogatása után osztogatott ostyával nincs gondod ugye ? ;-P

Mária Őrzői 2018.06.26. 23:04:24

@de let e ...: A kezdetektől van cölibátus. Az ősegyházban lehettek házasok papok, de csak ha a pappá szentelésük után cölibátusban életek :) A görög katólikus egyház kapott egy engedményt azért mert visszatért a "pápához." Ott a papok egyszer házasodhatnak és nem kell cölibátusban élniük. Viszont, aki görögkatólikus papként püspök akar lenni, annak a pappá szentelését követően már cölibátusban kell élnie. A ministráns fiúk tapogatását imádja a libsi sajtó felkapni és csámcsogni rajta, de ettől függetlenül nagyon is gond van vele persze. Viszont sokkal több a cölibátusban élő hithű katólikus pap, akiknek a példamutató élete nem olyan "nagy hír" hogy a sajtó foglalkozzon vele. Minden tiszteletem a cölibátusban élő papoké, akik Istennek adták az életüket. Közelükbe sem érhet, egyetlen más házas pap :)

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.06.26. 23:17:31

@Mária Őrzői: nem tartja meg, és remélhetőleg a római katolikus egyház egésze is rövidesen megszabadul ettől a beteges és undok szokástól.
"nem engedték, hogy olyan papok osszák ki a kezeikkel, akik előző este a feleségük bugyijában matattak..." Semmi olyan nincs a felesége bugyijában, ami olyan szennyező lenne, hogy víz le nem mossa. A pap pedig a fenekét is maga törli, a tisztességes, természetes emberi élettel szembemenni kifordított, beteg dolog.

zizi77 2018.06.26. 23:24:11

@Mária Őrzői: a feneküket kitörölhetik egyébként, a pisilésről nem is beszélve?
Vallásos katolikus vagyok, de speciel én szemet tudnék hunyni a házas papok felett, ha ez megoldaná a paphiányt, ami miatt nálunk is egyre rosszabb a helyzet. Ha a Pápa ezt jónak találja, akkor mégis hogy jövünk mi ahhoz, hogy ezt felülbíráljuk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.26. 23:26:36

"Es ist die Aufgabe des Bischofs darüber zu entscheiden, wo ein Priester eingesetzt wird. Im Bistum Regensburg erfahren die Kandidaten erst nach der Priesterweihe, wo das sein wird. Ich freue mich jedenfalls auf die Aufgaben, die mich dann erwarten werden."

www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/warum-ein-verheirateter-mann-priester-wird

Ez nagyon nem arról szól, hogy a pappá szentelés után kezdődik az elméleti képzés. Valaki nagyon összekutyult itt valamit a magyar szövegben.

recommented 2018.06.27. 00:28:33

@Mária Őrzői:

"A kezdetektől van cölibátus"

Ez tévedés, nem tudom, honnan vette.
A cölibátus kezdetekben a szerzetesrendekre korlátozódott, a XI. században fogalmazták meg a világi papság körében kötelező érvényűként, de a házas papok aránya továbbra is nagy volt és csak lassan csökkent. Csupán a XV-XVI. században lett általános.

Tessék történelmet és alázatot tanulni kinyilatkoztatások helyett!
Soli Deo Gloria!

Mária Őrzői 2018.06.27. 01:18:56

@recommented: Üdvözlöm! Nos, azt hogy a kezdetektől volt cölibátus azt Dr. Sipos István: A cölibátus története és védelme című könyvéből vettem többek között. Itt olvasható a könyv: www.ppek.hu/konyvek/Sipos_Istvan_A_colibatus_tortenete_es_vedelme_1.pdf
Leírja, hogy azt is, hogy reformátusok "szépen" belenyúltak a cölibátus történetébe és terjesztették az ön által is írt dolgokat.
Van hitelesebb forrása? Ha nincs, akkor tessék alázatot tanulni kinyilatkoztatások helyett! ;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 06:08:11

@Mária Őrzői:

A XI. századtól áll fenn, s csak a latin rítusban.

A többi katolikus rítusban szinte minden pap nős.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 06:09:30

@Mária Őrzői:

"A görög katólikus egyház kapott egy engedményt"

Nem csak ők, hanem az ÖSSZES nem latin rítus, lásd örmény, szír, kopt, etióp, stb.

Ad Dio 2018.06.27. 08:24:31

@Mária Őrzői:

Tárgyi tévedés. Nem hogy az ősegyházban, de még a középkorban sem volt mindenhol kötelező cölibátus. A keleti egyházban pl. soha és ugyebár a skizma csak 1054-ben következett be.

A cölibátus egy történelmileg lokalizálható egyházfegyelmi folyamat eredménye, ami nagyok későn rögzül. És ahogy jött úgy mehet is, anélkül, hogy a katolikus egyház vagy annak papi szentsége bármilyen lényegi kárt szenvedne.

Almandin 2018.06.27. 11:26:22

@Mária Őrzői: A cölibátus kötelezővé tétele mögött anyagi érdekek húzódtak meg. Egyébként sikeresen. A katolikus egyház és a főpapok gazdagok lettek (úgy tudom, a katolikus papok nemcsak tisztasági, hanem szegénységi fogadalmat is tesznek, az nem annyira fontos?), mert a papok törvényes örökös híján csak az egyházra hagyhatták a vagyonukat. Manapság talán azért van az egyház nagy gondban, mert sok hívő elhagyja az egyházat, ezért kevesebb eleve a bevételük. Ha sok pap is megnősülne, akkor kevesebb papi hagyaték szállna az egyházra, amivel idővel csődközeli helyzetbe kerülnének. Ha meg nem engedik a nősülést, akkor olyan kevesen mennek már papnak, hogy abból lesz a baj.

Almandin 2018.06.27. 11:34:32

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ne lepődj meg. Bigott katolikusoknál ma se ritka a nagyfokú prüdéria, a nemiség tisztátalannak és szükséges rossznak bélyegzése. Valahol sajnálom az illetőt, mert lelkileg meg lett nyomorítva valószínűleg még gyerekkorában. Tele lehet komplexusokkal, amiket itt él ki.

Mária Őrzői 2018.06.27. 13:47:34

@Almandin: A cölibátus nem plüdéria, hanem egy áldozat Istennek, amit örömmel adtak a papok és hívek (igen, rengeteg hívő is így élt.) A cölibátus mögött anyagi érdekek húzódnak meg? Ezt mégis honnan vetted? Nem a mai erkölcsi 0 szintből kell kiindulni. Számtalan katólikus az életét adta a hitéért. A hitéért, pedig "csak" le kellett volna mondania róla, de nem tette. Hol érdekelte őket a vagyon szerinted, ha az életük sem? Elég mocskos feltételezéseid vannak rólam, ahhoz képest, hogy nem ismersz. Mindössze azért írtam ehhez a poszthoz, mert a római katolikus vallás 1985 éve őrzi töretlenül a hagyományait. Most pedig olyan folyamatok indultak el, amik az egyházat alapjaiban rengethetik meg. Szépen tolják a médiában a meleg propagandát, a liberális felfogást, Európába terelik a migránsokat stb. Eddig a katolikus egyház ellenállt az agymosottaknak. Remélem így is marad.

Rotoxis 2018.06.27. 13:49:55

@Mária Őrzői: Tévedés. A görögpapok jelentős része nős.

Mária Őrzői 2018.06.27. 13:54:28

@Rotoxis: A római rítusra értettem, ami sokkal tisztábban vitte tovább a hagyományt.
A görög papok, akiket nem házasként szentelnek pappá cölibátusban kell élniük. Püspök csak ilyen pap lehet. A már házas papok nem köthetnek új házasságot.

Almandin 2018.06.27. 14:08:41

@Mária Őrzői: Ne gondold azt, hogy évszázadokkal ezelőtt erkölcsösebb emberek éltek, mint ma. A középkor háborúiban simán kiirtottak egész településeket, megerőszakolták a nőket, és akkoriban még nem is vonta felelősségre őket senki, mert a háborús bűn fogalmát nem ismerték (de attól még létezett). Brutális kivégzési módok voltak, bevett és törvényes volt a kínvallatás. Prostituáltak akkor is léteztek. Érdemes lenne életmódtörténetet olvasgatnod, mielőtt idekommenteled, hogy régen erkölcsösebb világ volt.
A mártírokat pedig ne keverd ide. Mártírokat minden ideológia kitermelt, de a vezetőség motivációi attól még lehettek-lehetnek anyagiasak. Sőt, minden mártír jól jön nekik, hiszen még jobban manipulálható velük a birka tömeg. Egy vallás követői sem egyformák.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.27. 14:57:21

@Mária Őrzői:

"Nem a mai erkölcsi 0 szintből kell kiindulni. "

Szánalmas az efféle panaszokat olvasni, miszerint "a mai erkölcsök..." Ne gondold, hogy 1000 vagy 2000 éve az emberek erkölcsösebbek voltak. Ez ugyanolyan, mint az "ej, a mai fiatalság..." panaszáradat az idősebbektől. Bezzeg már az ókori görögöknél is így panaszkodtak az akkori öregek. :DD

Kb. ugyanez áll a keresztényekre is. Olvasd el Boccaccio Dekameronját, amely a kereszténység legerősebb bástyájának számító országban íródott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.27. 15:03:32

@Mária Őrzői:

"Európába terelik a migránsokat stb."

A katolikus egyházfő meg tapsikol ehhez és a kereszténység halálos ellenségei befogadására szólít fel.

"Eddig a katolikus egyház ellenállt az agymosottaknak. Remélem így is marad."

Hiába reméled, amikor maga a mostani pápa a katolikus hit fő elárulója. Soha nem tudom nem megemlíteni, amikor Ferenc "pápa" egy muzulmán néger lábát mosta meg tavaly húsvétkor. Ez nem kevesebb, mint a kereszténység megalázkodása, önfeladása az iszlám előtt.

Jézus az apostolai lábát mosta meg. Honnan veszi Ferenc a bátorságot ahhoz, hogy így elferdítse a krisztusi tanítást?

Hiába no, a fejétől büdösödik a hal.

Almandin 2018.06.27. 15:36:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnos a kereszténység nem ismeri el az önvédelem jogát. Oda kell tartani a másik orcájukat is. Ebből a szempontból a pápa nem ferdít el semmit, ez csupán a keresztény vallás életképtelenségre és áldozati szerepre tanító attitűdjét mutatja.
süti beállítások módosítása