Felfüggeszti az egyházadó fizetését a katolikus üzletvezetők szövetsége Viganò állításainak kivizsgálásáig
2018. szeptember 07. írta: Katolikus Válasz

Felfüggeszti az egyházadó fizetését a katolikus üzletvezetők szövetsége Viganò állításainak kivizsgálásáig

holy_see_810_500_75_s_c1.jpgFelfüggeszti az Egyház pénzügyi támogatását a katolikus üzleti vezetők Legatus nevű szövetsége, amíg nem történik meg a Carlo Maria Viganò érsek vallomása nyomán az amerikai püspöki konferencia elnöke, Daniel DiNardo bíboros által kért alapos vizsgálat.

Erről a szervezet vezetője és alapítója, Tom Monaghan tájékoztatott szeptember 6-án, nyílt levélben. Ahogy az a levélből kiderül, az erről szóló döntést a szövetség elnöki tanácsa közösen hozta meg azután, hogy McCarrick botránya és Viganò érsek vallomása nyomán a Legatus több tagja is az elnökséghez fordult.

Ahogy az elmúlt hetekben kiderült, az Egyház jelentős kártérítési összegeket fizetett ki peren kívüli megegyezésekkel Theodore McCarrick felnőttkorú áldozatainak, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa pedig azt állította, Ferenc pápa mindezekről tudva feloldotta McCarricket a Benedek pápa által rá kiszabott egyházi büntetések alól, és magas, bizalmi pozícióba is helyezte őt.

Továbbra is odaadásunkat fejezzük ki az Anyaszentegyház iránt, és elismerjük, hogy az egyházadónk a Legatus fontos kötelezettségvállalása volt az alapításunktól kezdve. Azonban a feltárt információk és kérdések fényében úgy hisszük, helyénvaló tiszteletteljesen tisztázást kérni a támogatásunk pontos felhasználásáról.

- írta levelében az elnök.

A Legatus, amelyet a néhai Anthony Bevilacqua bíboros "az Egyház legbefolyásosabb laikus szervezetének" nevezett, olyan üzleti vezetők összefogásából született, akik a családi és az üzleti életükben is elkötelezték magukat az Egyház tanítása mellett.

A Legatusnak csak olyan személy lehet tagja, aki a hitét gyakorló katolikus, miközben olyan üzlet tulajdonosa, vezetője vagy elnöke, amely legalább évi 7 millió USD bevétellel, és legalább 49 alkalmazottal működik. Pénzügyi szolgáltató cég esetén legalább 10 alkalmazott és 275 millió USD kezelt vagyon a belépési feltétel. A katolikus üzletvezetők szövetsége 1987-ben alakult, és jelenleg 3000 tagja van.

FRISSÍTÉS 09.10: A Catholic Herald megírta a Legatus által visszatartott összeg nagyságát is: 820 000 USD (kb. 231 millió Ft).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása