Fellángolt a homoszexualitás-vita egy német teológiai főiskola rektorválasztása kapcsán
2018. október 17. írta: Katolikus Válasz

Fellángolt a homoszexualitás-vita egy német teológiai főiskola rektorválasztása kapcsán

A jezsuita rektorjelölt szerint az Egyháznak meg kellene áldania a homoszexuális párkapcsolatokat.

wucherpfennig.jpgNem hagyta jóvá a vatikáni Katolikus Nevelés Kongregációja Ansgar Wucherpfennig S.J. (a képen) rektori kinevezését a német Sankt Georgen Filozófiai-Teológiai Főiskola élére. Jóváhagyás esetén a jezsuita pap a harmadik rektori ciklusát kezdené meg.

Sokan úgy gondolják, hogy a pap ezúttal azért nem kapott jóváhagyást, mert az elmúlt időszakban adott interjúiban azt hangoztatta, hogy az Egyháznak külön szertartás keretében kellene megáldania a homoszexuális élettársi kapcsolatokat.

Négy német egyházmegye (Hamburg, Hildesheim, Limburg, Osnabrück) papnövendékei is a Sankt Georgen Főiskolán tanulnak.

Jóllehet a Kongregációnak jogában áll nem megadni a jóváhagyást a rektori kinevezéssel szemben, a tényt, hogy a dikasztérium élt is ezzel, a német (liberális) szekuláris és egyházi sajtó egyaránt elítéli, a lelkiismereti és akadémiai szabadság durva megsértésének beállítva.

Október 17-én Wucherpfennig a Frankfurter Neue Presse lapnak nyilatkozva megerősítette a homoszexualitással kapcsolatos nézeteit. Mint mondta, a Szentírásban Pál apostol ugyan elítélően írt róla, de az ő kora óta már megváltozott a homoszexualitással kapcsolatos felfogás, ezért az apostol nézetei ebben a kérdésben ma már nem tarthatók.

A rektori kinevezésével kapcsolatos szentszéki fenntartásokat kommentálva a jezsuita pap azt mondta: csalódottnak érzi magát, mert azt hitte, hogy a hangoztatott nézeteiben Ferenc pápa "Ki vagyok én, hogy megítéljem?" iránymutatását követi.


(Forrás: katholisch.de)


Kapcsolódó cikkeink:
- Isten teremt "melegnek"? - Ferenc pápa megint címlapokon szerepelt
- Sarah bíboros: Ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium nehéz részeitől!
- Amerikai érsek bírálja James Martint, amiért a könyvével normalizálni akarja a homoszexualitást

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.11.16. 09:40:03

Nem eleg papnak lenni, annak is kell latszani. Nincs abban a helyzetben, hogy lefejezik, vagy letartoztatjak mert reverendat hord. Ez a viselkedes mergezi a fiatalok lelket, akiet nem, az nem valo papnak. Nemreg hallotam egy fiatal papot angol- szasz teruleten, aki meg a szeleskarimaju fekete kalapot is vseli. Azt mondta, hogy egy ev alatt kb 30 ezer ember szolitotta meg az utcan es beszelni akart vele. Jel az emberek szamara. Ugyhogy nagy szegyen, ha egy pap nem viseli a reverendat, amit egyebkent unnepelyesen adnak at neki szentmise kereteben. Mindez csak szinhaz? A papsag ajandek, az Egyhazunk is ajandek a vilag szamara. Az ajandekot megkulonboztetjuk a nem ajandektol valamivell, minimum egy jellel. Ma szerzetesek is civilben surrannak ki a rendhazbol. Szuz Maria rendjenek a Karmelbol is. Nincs hivatas mar. Barsi Balazst lattam a metron habitusban, o miert kepes erre? Miert nem felt a kivancsi pillantasoktol es esetleg ha megszolitja valaki?
süti beállítások módosítása