Mégis engedélyezte a szentszék Ansgar Wucherpfennig rektori kinevezését
2018. november 15. írta: Katolikus Válasz

Mégis engedélyezte a szentszék Ansgar Wucherpfennig rektori kinevezését

A jezsuita pap a homoszexuális párok ünnepélyes egyházi megáldását és nők diakónussá szentelését szeretné.

dpa_110329461_ansgar_wucherpfennig.jpgEngedélyezte a szentszék Ansgar Wucherpfennig rektori kinevezését a német Sankt Georgen Filozófiai-Teológiai Főiskola élére. A jezsuita pap ezzel a harmadik rektori ciklusát kezdheti meg.

A vatikáni Katolikus Nevelés Kongregációja korábban azért nem adott engedélyt a már februárban újraválasztott Wucherpfennig rektori kinevezésére, mert a pap több fórumon is hangoztatta, hogy az Egyháznak külön szertartásban meg kellene áldania a rendezetlen együttéléseket, köztük a homoszexuális élettársi kapcsolatokat. Wucherpfennig ezen felül nyíltan kiállt a nők diakónussá szentelése mellett is.

A rektori kinevezés szentszéki engedélyezésének hírét a jezsuita rend legfőbb elöljárója, Arturo Sosa jelentette be egy ma kiadott közleményében. A közlemény szerint Wucherpfennig azután kapta meg az illetékes Kongregáció jóváhagyását, hogy nyilatkozatban vállalta, hogy szerzetesként és papként elkötelezi magát az Egyház tanítása mellett.

Ahol csak a hivatala ezt megköveteli, az Egyház tanítását egészében és elfogadóan fogja előadni a nők felszentelésének lehetőségéről (ld. Ordinatio sacerdotalis) és a homoszexuális párok ünnepélyes megáldásáról (ld. Levél a katolikus egyház püspökeinek a homoszexuális személyek lelkipásztori gondozásáról).

- szól a közlemény.

Wucherpfennig vállalta, hogy az ezekben a kérdésekben lelkipásztorként és tudósként tett nyilatkozataiban jelezni fogja, hogy a saját, személyes értelmezéseit képviseli.

A rektor a nyilatkozatában ugyanakkor kifejezte azt is, hogy keresztényként és tudósként reméli, hogy az Egyház tanítása ezeken a területeken nyitottabbá válik és fejlődni fog majd. Wucherpfennig szerint az eddigi nyilvános kijelentései a nők diakónussá szenteléséről és a rendezetlen együttélések megáldásáról a tanításnak ezt a továbbfejlődését szorgalmazták.

A jezsuita rend közleménye szerint Wucherpfennig a szakcikkeit a két kérdésben "az Egyház alapvető tanításaival hűséges és kreatív folytonosságban" fogja közölni.

A szentszék jóváhagyó döntését a jezsuita rend németországi elöljárója, Johannes Siebner, valamint Limburg püspöke, Georg Bätzing is örömmel üdvözölte.

A Sankt Georgen Főiskolán négy német egyházmegye (Hamburg, Hildesheim, Limburg, Osnabrück) papnövendékei tanulnak.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása