VI. Pál pápa: "Ne legyen popzene a templomban!"
2018. december 17. írta: Katolikus Válasz

VI. Pál pápa: "Ne legyen popzene a templomban!"

Az alábbiakban egy 1974-ből származó hírtudósítást közlünk, magyar fordításban. A cikk eredetijét olvasóink a bejegyzésünk végén mellékelt fényképen láthatják.

Kapcsolódó cikkeink:
11 idézet "a II. Vatikáni Zsinat szellemével" szemben
A II. Vatikáni Zsinat a liturgia reformjáról

***

20171219t1119-701-cns-gregorian-chant-resurgence_800.jpg

A pápa rendelkezése: "ne legyen popzene a templomban"


A pápa tegnap úgy rendelkezett, hogy nem lehet vallásos popzenét játszani a templomokban. Mint írta, az "a pótcselekvés és szórakoztatás felületes kifejezése, ami megzavarja a híveket". Szerinte minden [templomi] zene a hagyományos gregorián énekre kell, hogy épüljön.

A pápa az álláspontját egy levélben fejtette ki, amit Jean Villot bíboros, a Vatikán államtitkára adott át Morrignor Antonio Mistrorigo-nak, az észak-olaszországi Vicenzában tartott Szakrális Zene Nemzeti Kongresszusa elején.

Villot bíboros elmondta, hogy bár az egyetemes zsinat engedélyezte a modern egyházi zenét, a gregorián maradt az a példa, amit a kortárs zeneszerzők alapul kell, hogy vegyenek.

A levél hozzáteszi: "Őszentsége a gregorián énekre mint művészi és spirituális modellre mutat rá, ami a dallamvilágának természetéből adódóan egyedülálló eszköze az evangelizációnak, fenséges méltósággal visszhangozza Isten Igéjét, és a művészet, a hangok, és a szívek egységbe olvasztásával a változhatatlan hit kifejezője."


Forrás: Daily Telegraph, 1974. szeptember 27.


A cikk eredetije (rákattintva nagyítható):

znvn467lkkkfj0l4f3x4enhajj0l4f3x4enhe.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása