Óceáni műanyagszemétből épülhet újjá a Notre-Dame teteje
2019. április 25. írta: Katolikus Válasz

Óceáni műanyagszemétből épülhet újjá a Notre-Dame teteje

58842405_2242700385818827_1105705464538071040_n.jpgHolland tervezők szerint óceáni műanyagszemétből kellene a Notre-Dame leégett részét pótolni - osztotta meg a hírt a Facebook oldalán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Mint írják:

Noha már közel egymilliárd eurót adakoztak magánszemélyek és cégek a Notre-Dame felújítására, az amszterdami Studio Drift egy ennél sokkal olcsóbb, és nem mellesleg a többhektárnyi erdő kivágásánál fenntarthatóbb ötlettel állt elő: szerintük óceánokból összegyűjtött és újrahasznosított műanyag hulladékból kellene pótolni a leégett részeket.

Azzal, hogy a tetőt és a ledőlt huszártornyot újrahasznosított műanyagból építenék meg, a Notre-Dame nem csak a katolicizmusnak lenne a szimbóluma, hanem egy felelősebb jövőnek is. Arról nem is beszélve, a jövőben kevésbé kéne így hasonló tűzesettől tartani. Szerintük így a felújításra összegyűlt pénzt az óceánok tisztítására lehetne fordítani.

A II. Vatikáni Zsinat vonatkozó konstitúciója, a Sacrosanctum concilium ennek kapcsán így fogalmaz (123-124. pont):

Korunkban is biztosítani kell az Egyházban minden nép és földrész művészeti szabadságát -- csak szolgálják megfelelő tisztelettel és kellő megbecsüléssel az Isten házát és a szent szertartásokat --, hogy napjaink művészete, a maga remekléseivel csatlakozhassék ahhoz a kórushoz, amelyben elmúlt évszázadok kiváló művészei zengték a katolikus hit magasztalását. [...]

A püspököknek szigorúan távol kell tartaniuk a templomoktól ... az olyan műalkotásokat, ... melyek a józan vallásos érzést sértik akár azzal, hogy a formákat elcsúfítják, akár azzal, hogy művészi szempontból nem kielégítőek, középszerűek vagy utánzatok.

Kapcsolódó cikkeink:
- Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott a váci irgalmasrendi kápolna "felújítása"
- Újabb ünnepelt szentélyrombolás - ezúttal Vácott
- Szentélyrombolás a győri székesegyházban: Első rész - Második rész.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2019.04.26. 11:01:53

Attól, hogy újrahasznosított műanyagból készül, még lehetne szép is, méltó is. Főleg, hogy egy olyan fontos ügyet propagál, mint a környezetvédelem (teremtésvédelem). Itt kifejezetten a műemléki szempontok számítanak: a huszártorony csak százegynéhány éves volt, nem az eredetit állították helyre. A tető viszont az eredeti, 700 éves volt, ott sokkal fontosabb az eredeti anyagokkal, eredeti formában történő újjáépítés. Amit én el tudnék fogadni, az csak a huszártorony helyett épített modern alkotás, bár a szépérzékem ez ellen is berzenkedik.
süti beállítások módosítása