Gerhard Müller bíboros a felszentelt női diakonátus lehetetlenségéről
2019. május 10. írta: Katolikus Válasz

Gerhard Müller bíboros a felszentelt női diakonátus lehetetlenségéről

cardinal_muller_3_810_500_75_s_c1.jpgMájus 9-én a női diakonátus kérdésében nyilatkozott Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa a LifeSiteNews katolikus híroldalnak (a nyilatkozatában említett Peter Hünermann német katolikus teológus a nők diakónussá szentelésének szószólója):

Sohasem létezett felszentelt női diakonátus (egy áldást leszámítva, ami részben hasonló a kisebb rendekéhez és a szubdiakonátuséhoz). [A]z egyházi rend szentségének jellemzője az, hogy magát Krisztust, mint vőlegényt jeleníti meg. Az olyan emberek számára, mint Hünermann professzor és mások, a diakonátus csupán az első lépés a felszentelt papság felé, ezért ők az egyes történelmi dokumentumokat addig hajlítgatják, amíg már nem illeszkednek ehhez.

Müller bíboros megerősítette, hogy ő maga is "összegyűjtötte és átvizsgálta az összes forrást ebben a témában", és hogy a vizsgálatainak eredményeit három különböző könyvben is tárgyalta: ezek a művei a "Papság és diakonátus" (2002), a "Nők az Egyházban" (2001) és "Az egyházi rend szentségének felvevője" (1999) címeket viselik.

A diakonisszák történelmi intézményét már korábban megvizsgálta egy egyházi bizottság: 5 éves elemzőmunkájuk eredményét 2002-ben, egy hivatalos szentszéki dokumentumban közölték. Ferenc pápa 2016-ban ennek ellenére egy új bizottságot állított fel a kérdés újravizsgálására. Ez a bizottság tavaly júniusban fejezte be a munkáját, az eredményeiket összefoglaló (mindössze néhány oldalas) jelentést Ferenc pápa azonban nem hozta nyilvánosságra. A Szentatya immár nyilvánosan hangoztatott konklúziói alapján az új bizottság tagjai lényegében abban értettek csak egyet, amit már a korábbi szentszéki bizottság is megállapított.

A cikkeink az Egyházban ismét felmelegített vitáról a női diakonátusról ide kattintva olvashatók.


(Forrás: LifeSiteNews)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása