Gerhard Müller bíboros is védelmébe vette Matteo Salvini hitvallását (FRISSÍTVE)
2019. május 29. írta: Katolikus Válasz

Gerhard Müller bíboros is védelmébe vette Matteo Salvini hitvallását (FRISSÍTVE)

"Nem őt védem, hanem mindenki jogát ahhoz, hogy keresztény legyen."

Interjút közölt Gerhard Müller bíborossal, a Hittani Kongregáció előző prefektusával május 28-án az Il Corriere della Sera olasz lap.

Az interjúban a bíboros egyet nem értését fejezte ki amiatt, hogy a bevándorlásellenessége miatt több olasz egyházi személy is elítélte, hogy Matteo Salvini a politikai nyilatkozatai során is katolikusnak vallja magát, és Istenhez és a szentekhez fohászkodik. Müller bíboros az értetlenségét fejezte ki abban, miért nem áll szóba a belügyminiszter Salvinivel Ferenc pápa (nem mellesleg, amikor Salvini tavaly kereste is már Ferenc pápával a párbeszéd lehetőségét).

A teljes interjút nem találtuk meg, részleteket belőle a Crux katolikus magazin és a Leggilo olasz honlap közölt. Az alábbiakban ezeket a részleteket közöljük az interjúból.

Kapcsolódó cikkünk:
Kiállt Salvini mellett Olaszország "migránsmentő" püspöke
Burke bíboros: "Felelős magatartás" szembeszállni a tömeges muszlim bevándorlással

***

FRISSÍTÉS 06.01: Az interjú eredeti, teljes szövege az interneten továbbra is elérhetetlen. Ugyanakkor nehezen hihetőnek gondoltuk, hogy ahogy azt az egyik forrásunk idézte, Müller bíboros "Bergoglio"-nak nevezte volna Ferenc pápát. A cikkünk megjelenése után az idézett részletek megjelentek a LifeSiteNews katolikus híroldalon is, amik néhány helyen más megfogalmazást tükröztek az általunk fordítottaknál (a LifeSiteNews idézetében Müller bíboros nem nevezi "Bergoglio"-nak a Szentatyát). A LifeSiteNews idézeteit erősítik más olasz nyelvű források is. Az idézeteket ezért az új forrásaink alapján korrigáltuk. A cikkünk alcímében idézett mondat a LifeSiteNews összefoglalójában nem szerepel, az olasz nyelvű források alapján pedig nem egyértelmű, hogy szó szerint elhangzott mondatról, vagy szerkesztői összefoglalóról van-e szó. A források abban egységesek, hogy ez tartalmilag egy Müller bíborostól valóban elhangzott gondolat. Az idézeteinkből ezért a mondatot kivettük, alcímnek azonban továbbra is meghagyjuk.

***

9edcd11c-f264-11e8-96a4-b22f59ffe895_muller-kk0-rtxmogxza5yray4kezbyhai-1024x576_lastampa_it.jpg

Azt mondani, ahogy azt a La Civiltà Cattolica vezetője, Antonio Spadaro, és a CEI [olasz püspöki konferencia] elnöke, Gualtiero Bassetti tette, hogy Matteo Salvini nem keresztény, amiért ellenzi a bevándorlást, tévedés. Teológiai baklövés ["bestialità"] azt mondani, hogy valaki nem keresztény, ha az illetőt megkeresztelték és bérmálkozott. Ez politikai ítélet. Az Egyház jelenleg túl sokat foglalkozik politikával, és túl keveset a hittel.

Egy egyházi tekintély nem beszélhet teológiai kérdésekről amatőr módon. De mindenekelőtt nem szabad beleártania magát a politikába, amikor van egy demokratikusan legitimált parlament és kormány, mint Olaszországban. Jobb szóba állni Salvinivel, megbeszélést folytatni vele, vagy akár helyreigazítani is, ha szükséges.

Vannak országok, amelyek keresztényietleníteni akarják Olaszországot és Európát, miközben Salvini az Európai Unió atyái és keresztény gyökerei felé fordult. Inkább azokkal állok szóba, akik a keresztény hagyományról beszélnek, mint azokkal, akik ettől [Európát] megfosztani akarják. Abszurd dolog, hogy a pápa olyan munkatársai, mint Spadaro, politikai bíróként lépnek fel. Ki hatalmazta fel őket erre?

Nem mondhatom azt, hogy akik nem értenek egyet a migránsok befogadásával, azok nem keresztények. Igen, a bevándorlókat fogadni kell, de nem azonosíthatjuk magunkat csupán egyetlen megoldással. Az emberek ezt nem értik, és össze vannak zavarva.

Különös, hogy a pápa a legszekulárisabb embereket fogadja, de Salvinit nem. Párbeszédet folytat a venezuelai rezsimmel, vagy Kínával, aki keresztények millióit teszi be átnevelő táborokba, templomokat rombol le, és üldözi a keresztényeket. Itt, Olaszországban, azonban nem Kínában vagyunk. Mindenkivel testvéri szellemben kell beszélni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása