Ferenc pápa Romániában is beszélt az újraházasodott elváltak áldoztatásáról
2019. június 14. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa Romániában is beszélt az újraházasodott elváltak áldoztatásáról

Ferenc pápa romániai látogatásának első estéjén 22 Romániában szolgáló jezsuitával is találkozott a bukaresti nunciatúrán, este nyolc órától kezdve mintegy egy órán át beszélgetve velük. A teljes beszélgetés leiratát, több nyelven is, a La Civiltà Cattolica jezsuita lap közölte le június 13-án. A leirat szerint a beszélgetésen maga Ferenc pápa hozta fel az újraházasodott elváltak áldoztatásának és az Amoris Laetitia vitájának témáját. Az alábbiakban ezt a részt idézzük a Szentatyától, az angol nyelvű leirat alapján.

Emlékeztetőül: Ferenc pápa néhány nappal korábban egy mexikói televízióban adott interjúja során nagyon hasonló okfejtéssel magyarázta el, miért nyitotta meg a lehetőséget az újraházasodott elvált személyek áldoztatására. A pápa akkori szavai ide kattintva olvashatók.

***

img_6116_apertura-2000x900.jpg

Amikor a családszinódus elkezdődött, egyesek azt mondták: "Nézzétek, a pápa szinódust hív össze, hogy áldoztassa az elváltakat!" És még ma is ezt mondják! A szinódus valójában egy lépést tett a házassági erkölcsök útján, elhagyva a hanyatló skolaszticizmus kazuisztikáját Aquinói Szent Tamás igazi erkölcseiért. Az a pont, ahol az Amoris Laetitia az elváltak integrálásáról beszél, végső soron megnyitva a lehetőséget a szentségek vételére, Szent Tamás legklasszikusabb, leghithűbb erkölcstana szerint lett kidolgozva, nem pedig a "lehet, nem lehet" hanyatló kazuisztikája szerint.

Távol kell kerülnünk a kazuisztikától, ami félrevezet minket a házassági kérdésekben. Könnyebb lenne néha azt mondani, hogy "ezt teheted vagy nem teheted", vagy akár azt, hogy "menj, nincs semmi probléma". Nem. A párokat kísérni kell.

Az Egyház Ferenc pápa Amoris Laetitia buzdításáig következetesen tanította a polgári házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő elvált személyek áldoztatásának lehetetlenségét (lásd pl. ITT). Korábbi szentszéki dokumentumok azt is kimondták, hogy ezen a tanításon és gyakorlaton még az Egyház valamely pápája sem változtathat, mivel a pápai hatalmán felül álló kérdésről van szó. Az elmúlt években számos cikkünkben végigkövetve a folyamatot, a Ferenc pápa közreműködésével történt változtatást ebben a cikkben foglaltuk össze.

Több teológus is rámutatott, hogy a Ferenc pápa és az Amoris Laetitia a kérdésben tévesen hivatkozik Aquinói Szent Tamás tanítására. A Katolikus Válaszon erre Molnár Máté mutatott rá részletesen egy kétrészes dolgozatában; lásd az első részt itt, és a második részt itt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.06.18. 23:23:29

A Magyar Kurir rovidre zarja a fentieket : " Hol van ma az egyhaz kozpontja? Izgalmas konyv Ferenc papa egyhazarol" a cimben a tema, ezek utan el sem kell olvasni, nagyjabol mindent tudunk. .Szerencsere mi magyarok jo kezekben vagyunk "Erdo Peter biboros ersek ur egyhazaban". De ki lesz az aki utana jon es milyen egyhaz lesz? Peldaul Beer Miklos egyhaza? Az utobbi hat evrol el lehet mondani: vajudnak a hegyek es egeret szulnek, vagy inkabb lapalyok vajudnak a hegyek helyett. Igy megertessel kell szemlelnunk, oriasok hijan - akikhez hozzaszoktunk - most csak erre "fussa".
süti beállítások módosítása