A pán-amazóniai szinódus munkadokumentumának szerzője a papi cölibátusról
2019. június 20. írta: Katolikus Válasz

A pán-amazóniai szinódus munkadokumentumának szerzője a papi cölibátusról

A Die Presse című osztrák napilap 2014. május 15-én közölt interjút Erwin Kräutler püspökkel, akit Ferenc pápa, Claudio Hummes bíboros mellett, megbízott az ősszel Rómában tartandó pán-amazóniai szinódus megszervezésével, és a szinódus hétfőn megjelent munkadokumentumának megírásával. Az egyébként szintén osztrák Kräutler püspök a 2014-es nyugdíjazásáig szolgált brazíliában püspökként. Kräutler a felszabadítási teológia híve, és Hummes bíboros mellett ő is közismert arról, hogy a papi cölibátus lazításáért küzd. Az alábbiakban a 2014-es nyugdíjazásakor készült interjúból idézünk, magyar nyelven.

Kapcsolódó cikkeink:
A készülő pán-amazóniai szinódus hozza majd el a papi cölibátus végét?
Müller bíboros a pán-amazóniai szinódusról és a női diakonátusról

***

interview-bischof-erin-krutler_1400176509359530.jpgDie Presse: Ön szerint meg kellene változtatni az Eucharisztia vételének szabályait?

Erwin Kräutler: Pontosan ezt mondtam a pápának. A pápa nagyon nyitott rá. Nem lesz rá egyik napról a másikra megoldása. De a pápa szó szerint ezt mondta nekem: a püspököknek és a helyi püspöki konferenciáknak merész és bátor javaslatokkal kellene előállnia.

Die Presse: Hogyan lehetne lazítani a papsághoz való hozzáférésen?

Erwin Kräutler: Bárhogyan, ahogy csak lehet. A cölibátusnak nem kellene szükségszerűen kötelezőnek lennie az Eucharisztia ünnepléséhez. A cölibátus azt jelenti, hogy egy nőtlen férfi elkötelezi magát amellet, hogy sohasem nősül meg. Ha a saját tapasztalataimra gondolok: Tudnám ezt csinálni feleség és gyerekek mellett? Nem az lenne akkor a kötelességem, hogy a feleségem és a gyermekeim mellett legyek az életem kockáztatása helyett? Egy javaslat az lehet, hogy válasszuk szét a cölibátust és az Eucharisztiát. Nem értek egyet azzal, hogy az Eucharisztiát cölebsz papoktól tesszük függővé.

Die Presse: De ez az, amit el kell fogadnia, nem?

Erwin Kräutler: Ez megváltozott, mivel javaslatokat tehetünk a pápának. Az én látogatásom a pápánál kivételes volt, miután privát meghallgatásom volt vele. Erről értesítettem a brazil püspöki konferenciát. Minden valószínűség szerint lesz egy bizottság, aki tovább fogja vinni ezt innen, ti. hogy hogyan segíthetnénk a pápát. Javaslatokat kér tőlünk, ilyeneket akar.

Die Presse: Ön szerint Ferenc pápa bevezet majd ilyen reformokat?

Erwin Kräutler: Remélem igen. Ez a folyamat eddig nem volt megengedve. XVI. Benedek pápa annyit mondott: "Imádkozzunk a papi hivatásokért." Ezzel a pápával azonban más a helyzet. Ő be akarja indítani ezt a folyamatot. Ez az, ami új. Ajtókat nyit meg.

Die Presse: A nők pappá szenteléséről Ferenc pápa azt mondta, hogy ez az ajtó zárva van.

Erwin Kräutler: De azért az ajtó ott van... Ezt az ajtót nem tette fallá. De nem hiszem, hogy a nők pappá szentelését a mostani pápaság alatt engedélyezni fogják.

Die Presse: Ki kellene nyitni ezt az ajtót?

Erwin Kräutler: Igen, de azért most nem számítanék rá.

Die Presse: Volt már olyan, hogy nem áldoztatott meg valakit?

Erwin Kräutler: Soha. Ez botrányos lenne. Ki vagyok én, hogy bárkitől is megtagadjam az áldozást? Az érintett személyeknek kell erről dönteniük a saját lelkiismeretük szerint.


***

Kräutler püspök a női diakonátusról és a cölibátusról az ORF rádióban


Egy (idén) június 15-én az osztrák ORF Vorarlberg rádióban közvetített előadásában Kräutler püspök elmondta: a pán-amazóniai szinódus egyik célja, hogy legalább a nők diakónussá szentelését sikerüljön elérni (a hétfőn kiadott munkadokumentum valóban említi is, hogy meg kell találni a nők egyházszolgálatának új formáit, a diakonátust a dokumentum azonban nem említi). A püspök szerint az Egyház legalább 100 éves lemaradásban van, ha azt nézzük, hogy a nők egyenjogúságáért küzdő szüfrazsett mozgalom már 1919 óta létezik Ausztriában.

Az előadásában a püspök a cölibátus újragondolását sürgette, hangsúlyozva azonban, hogy itt nem a cölibátus igenléséről vagy elvetéséről van szó, hanem csupán "a cölibátusnak az Eucharisztia ünnepléséről történő leválasztásáról".

(Forrás: ORF Vorarlberg)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2019.08.02. 16:03:55

youtu.be/1s1KPfTY6LU

onepeterfive.com/chief-exorcist-father-amorth-padre-pio-knew-the-third-secret/

(...)Secret of Fatima – connection with future

So many of you innocent and trusting souls fail to grasp the evil that is about to unfold. My children, and I include those reading these Messages for the first time, out of curiosity, who may feel a gap in your spiritual welfare, listen now.

You and your fellow brothers and sisters are being led into a world dictated by the group, foretold in the last Secret of Fatima, to which you are not privy, where you will soon find the following.

Your money will be worthless and the only way to trade will be in gold or silver.
You will need to pray in groups and find a sacred servant, brave enough, to stand up before the persecution
You must find shelters for prayer because your churches will be sold for monetary gain.
Hold onto Scripture, you may never have read them before, but be assured, copies will be impossible to buy in the future.
Set up Prayer Groups to pray for the salvation of mankind. In three years time you will understand why this is important.(...)
fatherofloveandmercy.wordpress.com/2011/01/01/media-and-other-censorships-to-come/

youtu.be/vIJHTQYQ6_k

youtu.be/JNS-qh_uSF8
süti beállítások módosítása