A nők pappá szentelését követeli Németország legnagyobb katolikus nőszövetsége
2019. június 21. írta: Katolikus Válasz

A nők pappá szentelését követeli Németország legnagyobb katolikus nőszövetsége

kfd_bundesverband.jpgA Németországi Katolikus Nőszövetség (Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands, rövidítve: kfd) hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben a nők pappá szentelésének megnyitását követelik. A nőszövetség a nyilatkozatában amellett tesz hitet, hogy az Egyházban a nőknek "valamennyi hivatalhoz és szolgálathoz" a férfiakéval azonos hozzáférést kell biztosítani. A nyilatkozatot pénteken, a szövetség Mainzban tartott országos nagygyűlésén fogadták el, a 92 küldött egyhangú támogatásával. [A kezdőképen a nőszövetség vezetőségi tagjai láthatók.]

Ahogy a német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de beszámol róla, a nőszövetség a követelését többek között a német alkotmányra és az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatára alapozza. Ahogy a nyilatkozat fogalmaz: "A nők kizárása [a papságból] ellentmond a társadalmunknak az egyenlőség és demokrácia tekintetében, és ezt korrigálni kell." A nyilatkozat emellett azzal érvel, hogy a nők papságból való kizártsága megfosztja az Egyházat a női karizmák megfelelő érvényesülésétől, továbbá bátran kijelenti azt is, hogy a nők pappá szenteléséhez már "minden teológiai kérdés tisztázásra került".

A szövetség, a 450 000 tagjával, Németország legnagyobb katolikus női szervezete. A szövetség ezidáig csak a nők diakónussá szentelését követelte. A mostani, új álláspontjával a 2017 decemberében katolikus és protestáns teológusnők által Osnabrückben elfogadott követeléseket vette át. A 2017-es fórumon a német katolikus püspöki konferencia elnökhelyettese, Franz-Josef Bode osnabrücki megyéspüspök is részt vett, és a támogatásáról biztosította a követeléseket. (Bode püspök tavaly óta a homoszexuális és újraházasodott párok szertartásos megáldásáért küzd, vezeti az ennek megvitatására létrehozott püspökkari bizottságot, áldoztatja a katolikus hívek protestáns házastársait, valamint támogatta a "Mária 2.0" női egyházbojkott mozgalmat is).

A nőszövetség az álláspontját a német püspöki kar világiakból álló tanácsadói testületében, a Német Katolikusok Központi Bizottságában (Zentralkomitee der deutschen Katholiken, röviden ZdK) is képviseli. A ZdK tavaly novemberben szintén a felszentelt szolgálatok nők előtti megnyitását követelte a püspöki kartól. A ZdK elnöke tavaly arra is biztatta a német püspököket, hogy kezdjék meg a nős férfiak (a szentszék engedélye nélküli) pappá szentelését, mivel szerinte "sem Rómában, sem Németországban nem nagyon tiltakoznának ellene".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása