Jean-Claude Hollerich bíboros: "Helyes lenne, ha lennének női bíborosok is"
2019. október 29. írta: Katolikus Válasz

Jean-Claude Hollerich bíboros: "Helyes lenne, ha lennének női bíborosok is"

hollerich_1.pngOktóber 24-én adott interjút Luxemburg érseke, a jezsuita Jean-Claude Hollerich bíboros (a képen) a La Nacion nevű argentin lapnak. Az érseket, aki egyben az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága elnöke, Ferenc pápa idén október 5-én emelte be a pápaválasztó bíborosok közé.

Hollerich bíboros résztvevője volt az október 6-a és 27-e között Rómában rendezett pán-amazóniai szinódusnak. Amint az interjúban világossá tette, egyike volt azoknak a résztvevőknek, akik szerették volna elérni, hogy a szinódus női résztvevői is szavazhassanak a záródokumentum pontjaira. A bíboros azonban a püspökökkel való együtt szavazás jogán túl többet is szeretne elérni a nők számára:

La Nacion: Ön szerint a következő szinódusra meg lehet változtatni az eljárásrendet, és nők is szavazhatnak majd?

Jean-Claude Hollerich: Remélem igen. Teljes mértékben támogatom, ahogy ezt már az előző szinóduson is elmondtam. Azt is elmondtam, hogy szerintem helyes lenne, ha lennének női bíborosok is, ha már lesznek női diakónusok. Mert úgy gondolom, amikor pápát választunk, nőket is be kellene vonni ebbe.

Indoklásként, hogy miért gondolja fontosnak nőket szavazati joggal bevonni a szinódusokba és konklávékba, Hollerich bíboros kifejtette:

Ha a nők nem érzik magukat szívesen látottaknak az Egyházban, a szíveslátás tág értelmében, úgy ők el fogják hagyni az Egyházat.

Továbbá mint a pán-amazóniai szinódusra utalva elmondta:

Hiszem, hogy a Szentlélek a szinóduson azon munkálkodott, hogy elmondja nekünk: a nőknek többet kellene hozzájárulnia az Egyházhoz.

Az interjúra egy nappal a záródokumentum megszavazása előtt került sor. A kérdésre, hogy számára mik jeleznék a szinódus sikerét, Hollerich bíboros azt válaszolta:

Azt gondolom, ha a záródokumentumban lesz majd valami az érett házas férfiak (viri probati) pappá szentelhetőségéről, és ha lesz valami a nők újfajta szolgálatairól, valódi új utakról, úgy ez azt fogja jelenteni, hogy akik ezeket ellenzik, nem tudják mindezt megállítani. És ez nagyszerű dolog lesz.

Az interjúban végül szóba került a Ferenc pápa és szinódusainak újításaival szembeni egyházi ellenállás is:

La Nacion: Ön szerint mi ennek az új, szinódusi egyházzal szembeni ellenállásnak az oka?

Jean-Claude Hollerich: A félelem. A félelem attól, hogy változtatni kell, önmagunkon kezdve.

(Forrás: La Nacion)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2019.10.30. 12:55:01

Az a vicces helyzet, hogy ha következetesek vagyunk, és tényleg lennének női diakónusok (tehát nem diakonisszák), akkor teljesen megalapozottan mondja azt, ami mond. Az utolsó olyan bíboros-diakónus, aki szó szerint, szentségi fokozatot tekintve is élete végéig diakónus volt, a XX. század elején halt meg.

csaba_carmarthen 2019.11.04. 21:44:18

a Jelenések Könyve * ki lett nyitva, s annak most minden része kinyilvánításra kerül a világ számára. A földön valamennyi egyház, mely tiszteli Istent, azzal küzd egyházán belül, hogy az Istenbe vetett hitét megőrizze. Már minden egyházat megtámadtak, és azok, akik annak belsejében szörnyű bűnöket követnek el, és akik saját bűneiket elnézvén, azt állítják, hogy ők Isten Akarata szerint cselekednek, szégyent hoznak az egyházra. Egyetlen egyház sem maradt érintetlenül, mely Isten Akaratát támogatta, ahol a gonoszság hatalomra talált, és ahol az Igazságot mindenféle ürüggyel fogják helyettesíteni, hogy tagadják Istent Annak teljes Dicsőségében.

( youtu.be/LE2MKgsSoPk - interjú Schneider püspökkel Nov 2 )

Mihelyt a zűrzavar belép Egyházamba, viszályt teremt. De tudnotok kell, hogy ennek nem Isten az okozója. Mihelyt sorra kerül az Igazság különböző értelmezésének a bevezetése, a Mennyei Atyámhoz vezető utat gaz fogja ellepni, mely gyorsan elszaporodik. Amikor ez megtörténik, annak egy sáros út lesz a következménye, mely járhatatlan lesz. A Mennyei Királyság felé vezető út meg lett ismertetve az emberrel. Ez egy egyszerű út, mely megtisztul minden akadálytól, ha ti azon bizalommal a szívetekben jártok. Ellenségeim mindig megpróbálnak akadályt gördíteni az utatokba, és ha ti hallgattok gúnyolódásaikra, akkor részt vesztek hazugságaikban; ha pedig megengeditek, hogy a kétségek elhomályosítsák ítélőképességeteket, akkor ezt az utazást kanyargósnak fogjátok találni.

Isten Igéje most is ugyanaz, mint ami mindig is volt, a Tízparancsolat pedig világos – az nem változik soha. Az Istenhez vezető út azt jelenti, hogy ragaszkodni kell ahhoz, amit tanított. Isten nem köt kompromisszumot, és az ember által arra tett kísérleteket sem nézi el, mely által meg akarja változtatni az Igazságot. Ha hisztek Istenben, és követitek Parancsolatait, akkor fogadjátok el az Igét úgy, ahogyan azt a Szent Biblia tartalmazza, és akkor az egyetlen igaz úton maradtok, mely Királyságához vezet. Boldog az igaz ember, mert Isten iránti engedelmességének köszönhetően, meg fogja kapni a Paradicsom kulcsait...

remnant-army.org/wordpress/hu/2019/11/04/mihelyt-a-zurzavar-belep-egyhazamba-viszalyt-teremt-de-tudnotok-kell-hogy-ennek-nem-isten-az-okozoja/

Gratia Copiosa 2019.11.06. 17:07:54

Lehet luxemburg nepe is igy gondolkodik, hiszen kepesek voltak olyan miniszterelnokot valasztani, aki a calsztasi gyozelem utan masnapjan isszehazasodott a baratjaval, akibderfi.

Gratia Copiosa 2019.11.06. 17:40:05

@Intersziti: bocs de jo lenne, ha nevet is mondana. Remelem nem kepregenyre emlekezik. Biboros diakonus rang a biborosok testuleteben letezik, mert rang tekinteteben nem homogen a testulet. Puspok, presbiter es diakonus fokozatok vannak, es mindezek folott van a dekan. Ezek kozul is kiemelkedo volt XVI. Benedek. A luxemburgi ersek nyaja nem tul nagy es egyre zsdgorodik , olyannyira, hogy esperedi ketuletek hatarait szabta at es egyeb fyrcsasagokat us hozott magaval Japanbol. Ugy tunik szeretne biboros lenni, exert hivja fel magara a figyelmet a mainstream globalista Romai kuriaban, mibdenekelott a Vatikan titkarsaga elott. A luxemburgiak mar megszavazrakbegy homoszexualis miniszterelnokot, aki a valasztasi gyozelem masnapjan elvette a baratjat, vagy fekesegul ment hozza. Luxembhrgon barki atgazolhat, nincs ellenallas. Eddig szerencsejuk vokt met a negszallok nyelvet mindig megtanultak, igy mindenki polyglott. Hogy milyen a nyelve egy homoszexualisnak szerencsere nem tudom, de nekik ez is elmegy a noi papsaggal egyutt. Ugy tudom a 70-es evekben epitettek egy szeminarumot, ahol meg egy kispap sem volt. 1968 utan nem csoda. Az az egy-ket fiatal elmegy Franciaroszagba egy koedukalt szeminariumba tanulni, rogton meg is hazasodhatnak noi vagy ferfi paptestverukkel. Szep? uj vilag. Azert meg akik megmsradtak katolikusnak van egy nagy erenyuk: Kivulrol eneklik latinul a credo es a muse allsndo reszsit, es az Ave spes nostra Dei genitrix-et hibatlanul. A remeny utolso jele.

csaba carmarthen 2019.11.09. 23:55:45

(Pontodabban 1 komment:

2 Tessz 2, 3-4 )
süti beállítások módosítása